Νέα Δημοκρατία: Σκληρή στάση κατά του πολυνομοσχεδίου – «Ναι» σε αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές

Ιδιαίτερα σκληρή στάση έναντι της κυβέρνησης για το νέο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση θα τηρήσει η Νέα Δημοκρατία που θα το καταψηφίσει επί της αρχής, ενώ αναμένεται να δώσει αρνητική ψήφο στη συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων.

Ιδιαίτερα σκληρή στάση έναντι της κυβέρνησης για το νέο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση θα τηρήσει η Νέα Δημοκρατία που θα το καταψηφίσει επί της αρχής, ενώ αναμένεται να δώσει αρνητική ψήφο στη συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων.

Το συντονιστικό όργανο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. σε συνεδρίαση, διάρκειας περίπου δυόμιση ωρών, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο και τις περισσότερες διατάξεις, μεταξύ των οποίων, αυτές για το υπεραταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τους έμμεσους φόρους, τον μηχανισμό προληπτικής διόρθωσης (τον περίφημο «κόφτη»), αλλά και για την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Εν μέσω του γενικότερου αρνητικού κλίματος για το πολυνομοσχέδιο, η ηγεσία της Ν.Δ. δια της συλλογικής συζήτησης στο συντονιστικό όργανο της Κ.Ο. έκρινε ότι το νέο υπεραταμείο ιδιωτικοποιήσεων είναι μια αρνητική εξέλιξη, καθώς θα έχει διάρκεια 99 έτη, ο πρόεδρος θα είναι ξένος και θα τελεί υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών.

Η Ν.Δ. δεν είχε άλλη επιλογή όπως λένε από την κεντρική διοίκηση του κόμματος, καθώς μια αντίστοιχη ρύθμιση είχε αποτραπεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και το ίδιο το κόμμα και θα ήταν, όπως λένε, αδύνατο να δεχθεί η αξιωματική αντιπολίτευση το συγκεκριμένο ταμείο, στο οποίο δίδεται «προίκα» το σύνολο της περιουσίας του Δημοσίου.

Βέβαια, η Ν.Δ. που είναι υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων, αν και αρνητική επί του υπερταμείου θα στηρίξει το πακέτο των διατάξεων που αφορούν αυτές, καθώς θα πήγαινε αντίθετα στην ιδεολογία της. Π.χ. θα ψηφίσει «ναι» στις συμβάσεις παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Με δεδομένη τη θέση «λιγότεροι φόροι και μείωση των κρατικών δαπανών», η Ν.Δ. θα πει «όχι» στις φορολογικές διατάξεις και στην αύξηση των έμμεσων φόρων, ενώ αρνητική θα είναι η στάση της και για τον «κόφτη» δαπανών, καθώς υπάρχουν πολλές ενστάσεις για το μηχανισμό λειτουργίας του και το περιεχόμενο των περικοπών του. Επίσης, η Ν.Δ. λέει «όχι» στην άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας, αν και εξετάζεται να έχει θετική στάση σε μερικά ζητήματα διαχείρισης των «κόκκινων» ιδιωτικών δανείων.

Ακόμη, η αξιωματική αντιπολίτευση, θα στηρίξει μερικές διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η μετατροπή σε ανεξάρτητη αρχή της Γεν. Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Επίθεση Σαμαρά

Ιδιαίτερα σκληρή δήλωση εξέδωσε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που κατηγόρησε με σφοδρότητα την κυβέρνηση Τσίπρα, όπως την αποκαλεί, ότι υπογράφει όλα όσα κατήγγελλε μέχρι χθες. «Γιατί την ακρίβεια, υπογράφει και επιβάλλει πολύ χειρότερα από αυτά που κατήγγελλε» υπογραμμίζει ο κ. Σαμαράς και σημειώνει με έμφαση: «Οι «Αυταπάτες» (του ΣΥΡΙΖΑ) τελείωσαν. Η εξαπάτηση (του λαού) αποκαλύφθηκε. Η Νέμεσις δεν θα αργήσει…».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρει μια σειρά διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, όπως: «Αυξάνει τον ΕΝΦΙΑ που θα «καταργούσε». Αυξάνει το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης που εμείς μειώσαμε. Επαναφέρει το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης ξανά στα επίπεδα του 2011, πριν δηλαδή τη μείωση 20% που εμείς κάναμε.

Καταργεί την έκπτωση 30% του ΦΠΑ στα νησιά, που εμείς διατηρήσαμε.

Αυξάνει ξανά το ΦΠΑ σε μεγάλη κατηγορία αγαθών στο 24%. Δεύτερη αύξηση σε λίγους μήνες. Και θεσπίζει «τέλη» παντού, από το internet και την τηλεόραση μέχρι τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ξεπουλάει τα «κόκκινα» δάνεια, εκχωρεί για 99 χρόνια τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας σε μια Εταιρεία που ελέγχεται από τους δανειστές. Και το χειρότερο: Εμείς φέρναμε αποτελέσματα. Τώρα δεν την εμπιστεύονται ότι θα φέρει αποτελέσματα. Γι’ αυτό και της επιβάλλουν τον «κόφτη»!».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk