Αφήνει το σπριντ η ΝΔ, πάει σε αγώνα ημιαντοχής

Σε αγώνα ημιαντοχής που κανένας δεν δύναται να προβλέψει με ασφάλεια αν θα εξελιχθεί σε μίνι μαραθώνιο εισέρχεται η Νέα Δημοκρατία.

Σε αγώνα ημιαντοχής που κανένας δεν δύναται να προβλέψει με ασφάλεια αν θα εξελιχθεί σε μίνι μαραθώνιο εισέρχεται η Νέα Δημοκρατία. Η διαφαινόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές αλλάζει εκ των πραγμάτων τα δεδομένα για την ηγετική ομάδα της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι θα έχει στη διάθεσή του χρόνο για να προχωρήσει σε περαιτέρω αλλαγές στο κόμμα του αλλά και για να προετοιμαστεί καλύτερα εν όψει και του φθινοπώρου, χρονικό σημείο που αποτελεί πλέον το νέο ορόσημο για την ηγεσία της Κεντροδεξιάς.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αναγκάστηκε εκ της αλλαγής των δεδομένων να κάνει στροφή στη στρατηγική της όσο και αν δεν το παραδέχεται η ηγετική της ομάδα, επιλέγει ως «ζώνη άμυνας» να διατηρήσει υψηλούς τόνους έναντι της κυβέρνησης. Θα έχει στην κορυφή της ρητορικής της το αίτημα για εκλογές και θα προχωρήσει σε εφ’ όλης της ύλης κριτική με αιχμή τον όρο «αέναο τέταρτο μνημόνιο, το δεύτερο του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου», ενώ θα έχει στο καθημερινό αντιπολιτευτικό της λεξιλόγιο τη φράση «ψέματα, ψεύτες και ωμή εξαπάτηση και όχι αυταπάτες».
Στο επιτελείο Μητσοτάκη υποστηρίζουν ότι θα δοκιμαστεί πολύ σύντομα η κυβέρνηση σε κοινωνικό πεδίο, από τη στιγμή που στη Βουλή δεν είχε και δεν προβλέπεται να έχει απώλειες. Ξεφεύγοντας από τη μονοθεματική αντιπαράθεση επί των μνημονίων, ο κ. Μητσοτάκης και όλοι οι συντονιστές και τομεάρχες θα αναδείξουν την ανεπάρκεια, όπως λένε, της κυβέρνησης, τα λάθη και τις παραλείψεις στο πεδίο της καθημερινότητας (Παιδεία, Υγεία, κοινωνικό κράτος, απασχόληση-ανεργία, δημόσια διοίκηση), στα εθνικά θέματα, στο Μεταναστευτικό και στη δημόσια ασφάλεια.
Με δεδομένο ότι ήδη καταγράφεται αμηχανία σε πολλά συστήματα εντός της ΝΔ, σε μεγάλο τμήμα της κοινωνικής και κομματικής βάσης, καθώς είχε δημιουργηθεί κλίμα αλλαγής της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης θα διατηρήσει, όπως ήδη έκανε, ψηλά το αίτημα για εκλογές.
Είναι αυτονόητο, όπως παρατηρούν έμπειρα κομματικά στελέχη, ότι δεν μπορεί να βγει από την ατζέντα της ΝΔ το συγκεκριμένο αίτημα, καθώς ένα πολύ μεγάλο τμήμα της βάσης θέλει αυτό να διατυπώνεται συνεχώς.
Η αλλαγή των δεδομένων ανατρέπει και τον σχεδιασμό στο πλαίσιο της λεγόμενης διεύρυνσης, καθώς όλα επιβραδύνονται, αν και ορισμένες συμβολικές κινήσεις για τη σύμπηξη του ευρωπαϊκού μετώπου θα γίνουν, όπως φάνηκε χθες με την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο 4ο Τακτικό Συνέδριο της φιλελεύθερης «Δράσης» του Θόδωρου Σκυλακάκη, παρουσία του Σταύρου Θεοδωράκη και κεντροαριστερών στελεχών.
Σε αυτό το νέο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται αργά αλλά σταθερά η ΝΔ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση με τον συγκεκριμένο τρόπο που πάει να κλείσει την αξιολόγηση αλλά και με το σύνολο της πολιτικής της αποδεικνύει πως είναι ανίκανη και επικίνδυνη για τον τόπο.

«Γι’ αυτό το αίτημα της απομάκρυνσής της, το αίτημα για εκλογές, γίνεται ακόμη πιο επίκαιρο»
αναφέρουν κεντρικά στελέχη της, τα οποία επιμένουν ότι δεν αλλάζει η στρατηγική του κόμματος, αν και σε εσωτερικές συσκέψεις, όπως στην πρόσφατη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, διατυπώθηκαν ενστάσεις και καταγράφηκαν διαφωνίες.
Την ίδια στιγμή σε τμήμα της ΚΟ άρχισαν οι μουρμούρες για τη στρατηγική του κόμματος και σημεία της ρητορικής της ΝΔ και έλεγαν, κυρίως πολλοί «καραμανλικοί» (και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης), ότι η ηγεσία βιάστηκε να ζητήσει εκλογές, μη αξιολογώντας σωστά τα δεδομένα και χωρίς να έχει σωστή πληροφόρηση, και συμπλήρωναν πως κινδυνεύει να εγκλωβιστεί.
Το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, από τον αντιπρόεδρό της Κωστή Χατζηδάκη, τον συντονιστή Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, τον Στυλιανό Πέτσα, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση με τις καθυστερήσεις και την ανικανότητά της στερεί τη διετία 2015-2016 από τον ελληνικό λαό και την οικονομία 21 δισ. ευρώ, δηλαδή θεωρούν ότι στερεί από κάθε ελληνική οικογένεια κατά μέσο όρο 5.000 ευρώ.
Ιδιαίτερη σημασία δίνει το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ στη χρηματοδότηση και μεταδίδουν ότι η χώρα θα πρέπει να λάβει πλέον των 15 δισ. ευρώ σύμφωνα με το πρόγραμμα εκταμίευσης του ESM ως το πρώτο εξάμηνο 2016. «Και αυτό για τις θυσίες του ελληνικού λαού που επέφεραν τα σκληρά, φορομπηχτικά μέτρα που επέβαλε το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου. Οτιδήποτε λιγότερο δεν είναι για πανηγυρισμούς αλλά για κλάματα» αναφέρει χαρακτηριστικά η ηγετική ομάδα της ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης στις αναλύσεις που κάνει εξηγεί ότι είναι τέτοιο το μείγμα αυτής της πολιτικής, με αυξήσεις φόρων, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, που οδηγεί στη μαζική φτωχοποίηση των Ελλήνων. «Γι’ αυτό θα είναι και απολύτως αναποτελεσματικό. Η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για 15 χρόνια είναι ανέφικτο να επιτευχθεί» φέρεται να λέει.
Ο αιφνιδιασμός των Ευρωπαίων


Στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες αιφνιδιάστηκαν από τη στάση της ΝΔ, όχι τόσο για την καταψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά για το αίτημα για εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο από πρεσβείες στην Αθήνα όσο και από στελέχη της ΕΕ και της γερμανικής κυβέρνησης, αν και είχαν ενημερωθεί για το «όχι» της ΝΔ στο νομοσχέδιο, ενοχλήθηκαν με την επιλογή να θέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, σε αυτή τη φάση, το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Επίσης συζητήθηκε η κίνηση του κ. Μητσοτάκη να στείλει μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι «έχουν ευθύνες» επειδή «αποδέχθηκαν το συγκεκριμένο μείγμα μέτρων», το οποίο χαρακτηρίζει «αντιαναπτυξιακό» και «υφεσιακό», προεξοφλώντας την αποτυχία του. Στους κύκλους των πιστωτών αναμένουν τη στάση της ΝΔ επί του «δημοσιονομικού διορθωτή» ή «κόφτη», αν και ο κ. Μητσοτάκης είπε στην ΕΡΤ ότι είναι «θετική» η ύπαρξη ενός τέτοιου μηχανισμού, ενώ η ρητορική του κόμματος είναι άλλη. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι με τη νέα συμφωνία υπάρχει διαφορά με τον ισχύοντα μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης που νομοθέτησε το 2014 η ΝΔ.
Η εικόνα της ηγεσίας
Μητσοτάκης εξωτερικού

Ιδιαίτερο βάρος ρίχνει η ηγεσία της ΝΔ στις επισκέψεις του κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό, όπου θα προσπαθήσει να ενισχύσει περαιτέρω την εικόνα του μεταρρυθμιστή πολιτικού. Την Τρίτη θα βρεθεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία και θα υπάρξει συνάντηση εργασίας μεταξύ των αντιπροσωπιών της ΝΔ (θα μετέχουν ο κ. Χατζηδάκης και ο καθηγητής Γιώργος Πρεβελάκης) και του Οργανισμού με επίκεντρο την αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, θέματα διαφάνειας και ζητήματα αξιολόγησης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Επίσης θα συναντηθεί με τον γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρώην πρόεδρο και πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Νικολά Σαρκοζί. Στο τέλος του μήνα ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί στο Λουξεμβούργο για να παραστεί σε εκδήλωση με αφορμή τα 40 χρόνια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκεί θα έχει συναντήσεις με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Θα ακολουθήσει άλλη μία τουλάχιστον επίσκεψη στις Βρυξέλλες εντός του Ιουνίου, ενώ προγραμματίζεται και επίσκεψη στη Μόσχα. Με αυτές τις επαφές προσπαθεί να προβάλει τη θέση της ΝΔ έναντι των μέτρων και της κυβέρνησης και να ενισχύσει το κλίμα ότι μιλάνε με τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15 ΔΙΣ. ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ
Ιδιαίτερη σημασία δίνει το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ στη χρηματοδότηση και μεταδίδουν ότι η χώρα θα πρέπει να λάβει πλέον των 15 δισ. ευρώ σύμφωνα με το πρόγραμμα εκταμίευσης του ESM ως το πρώτο εξάμηνο 2016. «Και αυτό για τις θυσίες του ελληνικού λαού που επέφεραν τα σκληρά, φορομπηχτικά μέτρα που επέβαλε το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου. Οτιδήποτε λιγότερο δεν είναι για πανηγυρισμούς αλλά για κλάματα» αναφέρει χαρακτηριστικά η ηγετική ομάδα της ΝΔ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk