Τη διαχωριστική γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ αναζητά ο Κυρ. Μητσοτάκης

Το …«ξεκαθάρισμα» πολιτικών λογαριασμών επιλέγει η Νέα Δημοκρατία στην αντιπαράθεσή της με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κεντρικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αποτυπώθηκε και κατά την ομιλία του χθες στη Βουλή, είναι να αναδειχθεί την επόμενη περίοδο μια ορατή διαχωριστική γραμμή που θα επιτρέψει τη δημιουργία συνθηκών «αντιΣΥΡΙΖΑ συσπείρωσης».

Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. θεωρούν κομβικό σημείο για την πορεία της συγκυβέρνησης το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό-φορολογικό που ψηφίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα της Κυριακής και επισημαίνουν ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τους κυβερνητικούς εταίρους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Ταυτόχρονα στην Κ.Ο. αποτιμούσαν πολύ θετικά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, η οποία έγινε χωρίς την παρουσία των τριών πρώην προέδρων του κόμματος, του Κώστα Καραμανλή, του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και έλεγαν ότι πλέον υπερέχει στις κοινοβουλευτικές μάχες του Πρωθυπουργού.

Στο στόχαστρο του προέδρου της Ν.Δ. θα βρίσκεται ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στον οποίο άσκησε δριμεία προσωπική κριτική και για τον οποίο λέει ότι εξαντλώντας τα χρονικά περιθώρια της πολιτικής διαπραγμάτευσης απώλεσε τα όποια αποθέματα αξιοπιστίας με ότι αυτό σημαίνει για την άποψη των ξένων για τον Πρωθυπουργό και την πορεία του από εδώ και πέρα.

Δεν ήταν τυχαία η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στον αμερικανό συγγραφέα Μαρκ Τουέιν και στη φράση του «υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και οι στατιστικές. Αν είχε όμως την τιμή να σας είχε γνωρίσει κ. Τσίπρα θα έλεγε: υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο κ. Τσίπρας».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ήταν αιχμηρός πολλές φορές για τον Πρωθυπουργό και τον κατηγόρησε για ανικανότητα, οπορτουνισμό, αβελτηρία και ιδεοληψίες. «Σύντομα κ. Τσίπρα δεν θα είστε, όχι μόνο ο νεώτερος πρώην Πρωθυπουργός που είχε η Ελλάδα, αλλά και ο πλέον απαξιωμένος» είπε.

Στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας, τα ηγετικά στελέχη της Ν.Δ. παραδέχονται σε συζητήσεις τους, ακόμα και μετά την κοινοβουλευτική μάχη επί του ασφαλιστικού και φορολογικού σχεδίου της κυβέρνησης, ότι ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει και θα κάνει τα πάντα για να κλείσει η αξιολόγηση. «Εσείς κ. Τσίπρα δεν είστε αριστερός. Οπορτουνιστής είστε που θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην καρέκλα». Παράλληλα, δεν θεωρούν ότι θα διακινδυνεύσει στην παρούσα φάση να έχει την πολιτική τύχη του Αντώνη Σαμαρά, μια εκτίμηση που παραπέμπει τις όποιες πολιτικές εξελίξεις για το φθινόπωρο. Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι από την παρουσία του κ. Τσίπρα, όπως είπε στη Βουλή, προκύπτει κάτι καλό. «Το μόνο καλό που θα έχει μείνει από την σύντομη παραμονή σας στην εξουσία είναι ότι θα έχει γκρεμιστεί ο μύθος της αριστεράς στην εξουσία» τόνισε.

Ως εκ τούτου η Ν.Δ. πρέπει να συνεχίζει την προσπάθειά της να αποδομήσει όπως λένε, στο στενό προεδρικό επιτελείο, την κυβερνητική πολιτική και να φθαρεί ακόμα περισσότερο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να ενισχυθεί η άποψη στην κοινωνία ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει την βέλτιστη κυβερνητική εναλλακτική πρόταση.

Αναμφίβολα το αίτημα για εκλογές που διατυπώθηκε με ένταση για μια ακόμη φορά από τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, θα είναι στην προμετωπίδα της στρατηγικής της Ν.Δ., αλλά αυτή τη στιγμή πρακτικά δεν σημαίνει κάτι, αφού εκλογές και δεν θα γίνουν, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να τις προκαλέσει.

Το μόνο που προσδοκά πρακτικά στην παρούσα φάση η ηγεσία της Ν.Δ., πέρα από τις διακηρύξεις και τα λόγια διαφόρων στελεχών της, είναι να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το μήνυμά της σε τμήματα της κοινωνίας και να βρεθεί ξανά, όπως έγραφε και το Βήμα της Κυριακής, σε λαϊκά στρώματα και σε ψηφοφόρους που είτε την έχουν εγκαταλείψει, είτε δεν ήταν ποτέ κοντά της ιδεολογικά και ανήκουν στο λεγόμενο μεσαίο-κεντρώο χώρο.

Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή επέμεινε στη φράση ότι «η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, η σιωπηλή πλειοψηφία, εξακολουθεί να θέλει η Ελλάδα να είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτή την πλατιά κοινωνική πλειοψηφία θα εκφράσει και πάλι η Ν.Δ. Όλοι μαζί θα ξανακάνουμε την Ελλάδα μας αυτό που της αξίζει».

Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη εδράζεται στη «στρατηγική του ενδιάμεσου χώρου», δηλ. στο πλεονέκτημα που του παρέχει, όπως ο ίδιος πιστεύει, η σημερινή πολιτική γεωγραφία και άρα η προσέγγιση με δυνάμεις και πρόσωπα που δεν είχαν σχέση με τη Ν.Δ. Από την άλλη πλευρά, θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκλωβισμένος σ’ ό,τι αφορά την πολιτική συμμαχιών και θα μείνει μόνος, ενώ θα δέχεται και πίεση εξ αριστερών.

Κεντρική θέση στην επιχείρηση να πείσει την κοινωνία θα έχει η λεγόμενη «Συμφωνία Αλήθειας» που ήδη την λοιδορεί η κυβέρνηση και η οποία είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. που προβάλλει ως αξιώματα, τη μείωση των κρατικών δαπανών, τη μείωση των φόρων και σταθερό φορολογικό πλαίσιο.

Υπό τη σκιά των κατηγοριών της συγκυβέρνησης ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι νεοφιλελεύθερος πολιτικός –θα ακούγεται πολύ έντονα το επόμενο διάστημα από το ΣΥΡΙΖΑ και κεντρικά κυβερνητικά στελέχη θα τον χαρακτηρίζουν οπαδό του νεοφιλελευθερισμού, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος- ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι εγγυάται τη μείωση των φόρων και την εφαρμογή ενός άλλου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής. Ακόμη, ο ίδιος από εδώ και πέρα θα προτάσσει την ανάγκη να έλθει στην εξουσία μια κυβέρνηση που να πιστεύει στη δύναμη της ελεύθερης οικονομίας και να παράγει πλούτο.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου προφανώς και δίνει πολιτική ανάσα στην κυβέρνηση, αλλά κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. επεσήμαναν μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, ότι «τα 153 ναι, δεν βγάζουν τη συγκυβέρνηση από τη ρευστότητα και το αδιέξοδο». Μάλιστα, ένας εξ αυτών, πιο θεωρητικός επί της πολιτικής και με εμμονή σε κομμουνιστικά αναγνώσματα, έλεγε ότι «η συγκυβέρνηση, παραδομένη πλήρως στο μνημονιακό μπλοκ των πιστωτών είναι πολιτικά και ψυχολογικά εγκλωβισμένη σε μία στρατηγική αμφίβολης αποτελεσματικότητας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk