Γέφυρες με τις λαϊκές τάξεις επιδιώκει ο Μητσοτάκης

Να εγκλωβίσει όσο περισσότερο γίνεται τον Αλέξη Τσίπρα με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική και επικοινωνιακή του αποδυνάμωση επιχειρεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης

Να εγκλωβίσει όσο περισσότερο γίνεται τον Αλέξη Τσίπρα με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική και επικοινωνιακή του αποδυνάμωση επιχειρεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης που θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός καταγράφει ραγδαία πολιτική φθορά. Επικεντρώνεται σε ένα γενικότερο στρατηγικό σχέδιο και όχι σε τακτικές κινήσεις, ενώ θεωρεί ότι οι παρεμβάσεις των στελεχών του πρέπει να έχουν τον ίδιο «οδηγό».
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αναλαμβάνει ο ίδιος δράση, όπως λένε και οι στενοί του συνεργάτες, και «παίρνει το παιχνίδι πάνω του», καθώς θεωρεί ότι πλέον υπερτερεί και επικοινωνιακά και πολιτικά του κ. Τσίπρα.
Παράλληλα, η ΝΔ θα επιχειρήσει να έρθει πιο κοντά σε τμήματα της κοινωνίας και ομάδες που είχαν αποκοπεί από αυτήν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ο κ. Μητσοτάκης σε συνέχεια των επισκέψεών του σε επιχειρήσεις και τοπικές κοινωνίες (Γκάζι, Ελευσίνα, αμαξοστάσιο λεωφορείων κ.α.) αναμένεται να ξεκινήσει κύκλο περιοδειών ανά την επικράτεια και λαϊκές περιοχές.
«Η παραγωγή πλούτου αφορά τους πάντες, είτε ζουν και εργάζονται στα βόρεια προάστια είτε στη Δυτική Ελλάδα είτε στη Μακεδονία είτε στη Δυτική Αθήνα είτε σε μια αγροτική περιοχή της Ελλάδας. Το ζήτημα είναι να ενεργοποιηθεί θετικά η Ελλάδα που δημιουργεί και παράγει» επισημαίνουν από τη ΝΔ.
Από την ηγετική ομάδα μεταδίδουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ένα μεγάλο στοίχημα: λέγοντας την αλήθεια και καταθέτοντας ουσιαστικές, ρεαλιστικές και εναλλακτικές προτάσεις για ένα άλλο μείγμα πολιτικής να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία.
Σε πρώτη φάση η ηγετική ομάδα της ΝΔ θα προσπαθήσει να προσεγγίσει εκ διαμέτρου αντίθετες ομάδες ψηφοφόρων: ο κ. Μητσοτάκης και στελέχη όπως ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας κ.ά. τους κεντρώους ψηφοφόρους, ο έτερος αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης και άλλα στελέχη, όπως π.χ. ο Μάκης Βορίδης, τους δεξιούς ψηφοφόρους. Ρόλο θα έχουν και άλλοι παράγοντες, όπως π.χ. ο Βασίλης Κικίλιας, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Κώστας Καραμανλής (βουλευτής Σερρών) κ.ά., για να δημιουργηθεί η νέα μεγάλη, κοινωνική, πλατιά και πολιτική πλειοψηφική συμμαχία που θέλει ο κ. Μητσοτάκης «για να τραβήξει την Ελλάδα έξω από τον φαύλο κύκλο της σημερινής παρακμής».
Η βασική προσπάθεια είναι να αποδομηθεί πλήρως το κυβερνητικό επιχείρημα περί «ταξικού προσήμου» του ΣΥΡΙΖΑ σε περιοχές λαϊκές, αγροτικές ή μικρομεσαίων με την παράλληλη κατάκτηση όχι της αρνητικής ψήφου αλλά της θετικής.
Ο κεντρικός στόχος είναι να ενισχυθεί περαιτέρω το πρωθυπουργικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει εξασφαλίσει την εσωκομματική ηρεμία. Πλέον θέλει να γίνεται άμεσα στο μυαλό των ψηφοφόρων η σύγκριση του ιδίου με τον κ. Τσίπρα και να τίθεται εκ των πραγμάτων το δίλημμα περί πρωθυπουργίας: Τσίπρας ή Μητσοτάκης.
Τις προηγούμενες ημέρες έδειξε πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα: α) έκανε προσωπική δήλωση για τον… χρησμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, β) έκανε δήλωση για τις αλλαγές στην Παιδεία που προωθεί ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Φίλης και γ) ενεργοποιείται όλο και πιο έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. την περασμένη Πέμπτη με τη φράση «δεν ξεχνώ» ανήρτησε φωτογραφία από το κτίριο της Μarfin, όπου κάηκαν τρεις εργαζόμενοι την ημέρα του συλλαλητηρίου για το πρώτο Μνημόνιο πριν από έξι χρόνια). Ειδικά με τη δήλωσή του για τον κ. Παυλόπουλο, θέλησε σε συνέχεια των όσων είπε στο συνέδριο της ΝΔ να δείξει ότι θα ηγηθεί σε μια συμμαχία ευρωπαϊκών δυνάμεων για την εκδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.
Η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό θεωρούνταν από την ηγετική ομάδα μια ουσιαστική μάχη, καθώς εξ αρχής η εντολή ήταν για «γενική επίθεση» εναντίον της συγκυβέρνησης.
Αιχμή της ΝΔ θα είναι ο προγραμματικός της λόγος με ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές προτάσεις για να πραγματωθούν, όπως λένε, οι προσδοκίες για «νέο ξεκίνημα», «στέρεες προσδοκίες», «πραγματικές ελπίδες», «αλήθεια» και «ενότητα».
ΑΛΛΟΣ ΠΟΛΟΣ
Επανεμφάνιση Μεϊμαράκη
Ηχηρή επανεμφάνιση έκανε με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης που στήριξε τον κ. Παυλόπουλο. Στη σκιά της ενεργοποίησης ορισμένων εκ των θυλάκων του «καραμανλισμού», όπως π.χ. του Ευάγγελου Αντώναρου («σαν δεν ντρέπονται» έγραψε), ο κ. Μεϊμαράκης επανέρχεται αργά αλλά σταδιακά στα πολιτικά δρώμενα.
Υστερα από μια περίοδο 110 ημερών περισυλλογής που ακολούθησε την εσωκομματική ήττα του περασμένου Ιανουαρίου, κράτησε την περασμένη Πέμπτη σαφείς αποστάσεις από τον κ. Μητσοτάκη και έδειξε ότι επιστρέφει, φιλοδοξώντας να είναι ο… άλλος εσωκομματικός πόλος.
Σε συζήτηση με βουλευτές της ΝΔ στη Βουλή, ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε αντίθετος με την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να παρέμβει δημόσια και δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι η ΝΔ ανέδειξε, «κακώς» κατά τον ίδιο, το ζήτημα αυτό, το οποίο ο ίδιος θεωρεί μη υπαρκτό.

«Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός έχει στο επίκεντρο της πολιτικής του τον άνθρωπο και ό,τι τον υπηρετεί, σε αντίθεση με τον νεοφιλελευθερισμό ο οποίος στηρίζεται μόνο στην οικονομία και στα συναφή με αυτήν, όπως το νόμισμα και η ανάπτυξη»
φέρεται να είπε ο κ. Μεϊμαράκης, μια αναφορά με σαφή αιχμή για τον πρόεδρο της ΝΔ.
Το δημοσίευμα του Politico Europe και η στάση του ΕΛΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από ξένα funds
Στην κορυφή της ηγετικής πυραμίδας κυρίαρχη είναι η άποψη ότι, πέρα από την αλλαγή του κλίματος στην Ελλάδα, παρατηρείται πλέον και στο εξωτερικό μια διαφορετική προσέγγιση για τη ΝΔ και τον αρχηγό της. Τα μηνύματα που φθάνουν είναι ότι οι ξένοι πιστωτές και εταίροι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ θεωρούν ότι πλέον υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και δεν παρατηρείται, όπως παλαιότερα συνέβαινε, π.χ. το 2011, ιδιαίτερη πίεση από το ΕΛΚ στην ηγεσία της ΝΔ για να στηρίξει τα μέτρα που απορρέουν από το τρίτο Μνημόνιο. Εδώ και καιρό έγιναν επαφές σε ανώτατο επίπεδο και κατέστη σαφές ότι δεν μπορεί, όπως ειπώθηκε, να «μπουν στο ίδιο καζάνι και να καούν μαζί» τα δύο κόμματα εξουσίας, μια εξέλιξη που θα απελευθερώσει δυνάμεις ακραίες.
Στα κέντρα λήψης των αποφάσεων έγινε αντιληπτό ότι πρέπει να υπάρχει, αν προκύψει πρόβλημα, εναλλακτική επιλογή στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου δεν πιέζεται η ηγεσία της ΝΔ να ψηφίσει τα μέτρα, αν και είχν διατυπώσει εγκαίρως τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και άλλα στελέχη τη θέση του κόμματος για μη θετική ψήφο. Παράλληλα ως ενδιαφέρουσα εξέλιξη εκλαμβάνουν στην ηγετική ομάδα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνουν εκπρόσωποι μεγάλων επενδυτικών funds να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με τον κ. Μητσοτάκη καθώς αυτό θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης. Ακόμη δίνουν μεγάλη σημασία στο δημοσίευμα του πρακτορείου Politico Europe το οποίο κατονόμασε τον κ. Μητσοτάκη ως έναν «εκ των νέων και φιλόδοξων πολιτικών στην EE που έχουν ήδη επιρροή». Μάλιστα λένε ότι είναι ενθαρρυντικό πως ο πρόεδρος της ΝΔ εντάσσεται στο ρεύμα αναγέννησης της μεταρρυθμιστικής σκέψης και ηγεσίας που έχει ανάγκη η Ευρώπη μαζί με τον Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία και τον Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.

ΡΟΛΟΙ
Η ηγετική ομάδα της ΝΔ θέλει να προσεγγίσει εκ διαμέτρου αντίθετες ομάδες ψηφοφόρων: ο κ. Μητσοτάκης και στελέχη όπως ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας κ.ά. τους κεντρώους ψηφοφόρους, ο έτερος αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης και άλλα στελέχη, όπως π.χ. ο Μάκης Βορίδης, τους δεξιούς ψηφοφόρους. Ρόλο θα έχουν και άλλοι παράγοντες, όπως π.χ. ο Βασίλης Κικίλιας, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Κώστας Καραμανλής (βουλευτής Σερρών)


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk