Γιάννης Πλακιωτάκης: «Η Ν.Δ. χρειάζεται οργανωτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση»

«Ο τόπος χρειάζεται οξυγόνο και όχι ασφυξία» τονίζει στη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του Βήματος ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης και υπογραμμίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να ζητάει το αυτονόητο, δηλ. εκλογές, καθώς για το καλό του τόπου πρέπει να αποχωρήσει τάχιστα ο Αλέξης Τσίπρας από τα ηνία της χώρας.

«Ο τόπος χρειάζεται οξυγόνο και όχι ασφυξία» τονίζει στη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του Βήματος ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης και υπογραμμίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να ζητάει το αυτονόητο, δηλ. εκλογές, καθώς για το καλό του τόπου πρέπει να αποχωρήσει τάχιστα ο Αλέξης Τσίπρας από τα ηνία της χώρας.

Ο βουλευτής Λασιθίου, λίγες ώρες πριν αρχίσει το 10ο συνέδριο του κόμματος, υποστηρίζει ότι η Ν.Δ. δεν χρειάζεται επανίδρυση, αλλά οργανωτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση, μέσα από μια γενναία αυτοκριτική που θα εντοπίσει τα λάθη, τις αδυναμίες και τις παραλείψεις της και θα την βοηθήσει να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος. «Ή θα συμφωνήσουμε να αλλάξουμε και να προχωρήσουμε προς τα μπρος ή θα υπογράψουμε την ληξιαρχική πράξη θανάτου μας» τονίζει με έμφαση και σημειώνει ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να επικοινωνήσει πιο στρατηγικά το πολιτικό της μήνυμα και να αναδείξει περισσότερο τις αδυναμίες και τα κακώς κείμενα, του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του». Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει τα «ανθρωποκτόνα» μέτρα, όπως τα χαρακτηρίζει που είναι προϊόν μια ατέρμονης και αποτυχημένης διαπραγμάτευσης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Πλακιωτάκη

Θα ξεκινήσω από τα όσα έγιναν πρόσφατα στην ΟΝΝΕΔ και με την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να ανασταλεί η λειτουργία της και να επανιδρυθεί. Μήπως ήρθε η ώρα να προχωρήσετε σε επανίδρυση και της ΝΔ;

«Καταρχήν θα ήθελα να σχολιάσω τη συγκεκριμένη απόφαση του Προέδρου του κόμματος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Θεωρώ, ότι έπειτα από τα όσα διαδραματίστηκαν στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, είναι μια δυναμική και σωστή απόφαση. Το αν αποδώσει βέβαια, θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Σε σχέση με το ερώτημά σας, θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται επανίδρυση. Οργανωτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση χρειάζεται, μέσα από μια γενναία αυτοκριτική που θα εντοπίσει τα λάθη, τις αδυναμίες και τις παραλείψεις μας και θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος».

Το κόμμα δίνει την αίσθηση, με όσα γίνονται στο παρασκήνιο, ότι παραμένει δέσμιο των κομματικών μηχανισμών, των φατριών, των βαρονιών, των τζακιών και των πολιτικών οικογενειών. Θα αλλάξει αυτό και πως; Το ρωτώ διότι όλοι μιλάνε για εκσυγχρονισμό των κομμάτων, αλλά συναντούν πολλές δυσκολίες να τον εφαρμόσουν στην πράξη.

«Αυτό είναι το στοίχημα του 10ου Συνεδρίου και το προσωπικό στοίχημα όλων μας. Ή θα συμφωνήσουμε να αλλάξουμε και να προχωρήσουμε προς τα μπρός ή θα υπογράψουμε την ληξιαρχική πράξη θανάτου μας. Από τις έως τώρα κινήσεις του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη, θέλω να πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα προχωρήσουμε συντεταγμένα και δυναμικά στη νέα εποχή».

Είμαστε λίγες ώρες πριν από την έναρξη του 10ου τακτικού συνεδρίου της Ν.Δ. Τι να περιμένει η κοινή γνώμη από αυτό το συνέδριο, διότι πολλοί λένε ότι τα συνέδρια πλέον δεν συγκινούν κανέναν.

«Το 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι ένα συνέδριο αρχών, αξιών και θέσεων που θα προσδιορίσει την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος τα επόμενα χρόνια. Επίσης, θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της πολιτικής μας για μια νέα διακυβέρνηση της χώρας. Μια διακυβέρνηση που θα ανατάξει τη χώρα και θα οδηγήσει και πάλι την Ελλάδα και τους Έλληνες, στην ευημερία και την πρόοδο».

Ποιο θα είναι το στίγμα της Ν.Δ. μετά το συνέδριο;

«Ενότητα, αλληλεγγύη, συνεργασία, κοινή δράση, αποφασιστικότητα και τόλμη για τη διάσωση και ανάταξη της Ελλάδας μας».

Στις μετρήσεις, η Ν.Δ. προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φαίνεται ότι θέλετε ακόμα πολύ δουλειά. Σε ποια σημεία πρέπει να αλλάξει ύφος και πολιτική η Ν.Δ.;

«Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε μια μετάβαση. Με την ανάληψη της ηγεσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τείνει να εκσυγχρονιστεί οργανωτικά και πολιτικά και να επαναπροσεγγίσει την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκαν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν διαθέτουν και μεγάλη εμπειρία στα οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα του κόμματος. Η διαδικασία αυτή, δεν είναι εύκολη και απαιτεί χρόνο. Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου τα άτομα αυτά, να βρουν το βηματισμό τους και να αποδώσουν τα αναμενόμενα. Επίσης, θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να επικοινωνήσει πιο στρατηγικά το πολιτικό της μήνυμα και να αναδείξει περισσότερο τις αδυναμίες και τα κακώς κείμενα, του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του».

Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι οι πολίτες θα σας εμπιστευτούν ξανά;

«Το γεγονός ότι οι πολίτες χόρτασαν από τα ψεύτικα λόγια και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα και ότι βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους, τα αποτελέσματα της ανεύθυνης και επικίνδυνης πολιτικής του. Είμαι βέβαιος, ότι ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί εκ νέου τη μόνη σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δύναμη στο τόπο. Θα εμπιστευτεί ξανά τη Νέα Δημοκρατία που αψηφά το πολιτικό κόστος και προτιμά να είναι χρήσιμη για το τόπο, παρά αρεστή».

Τι καινούργιο κομίζετε; Μήπως ότι θα είστε καλύτεροι διαχειριστές και θα εφαρμόσετε ποιο αποτελεσματικά όσα συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

«Η Νέα Δημοκρατία είναι ικανή να ενώσει του Έλληνες και να τους κάνει να πιστέψουν σε ένα κοινό όραμα. Στο όραμα της εθνικής ανασυγκρότησης και επιβίωσης της Ελλάδας. Είναι ικανή να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να οδηγήσει τη χώρα και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης. Είναι ικανή να δώσει και πάλι προοπτική και ελπίδα στην Ελλάδα μας».

Είμαστε μπροστά σε ένα νέο πακέτο μέτρων που θα είναι προϊόν συμφωνίας κυβέρνησης – πιστωτών. Η Ν.Δ. ψήφισε το τρίτο μνημόνιο. Γιατί αρνείστε να ψηφίσετε τα νέα μέτρα που στηρίζουν οι πιστωτές, η πλειοψηφία εκ των οποίων είναι συγγενείς σας ιδεολογικά. Δεν είναι μια αντίφαση;

«Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το τρίτο μνημόνιο. Έβαλε πλάτη για να υπάρξει συμφωνία, ώστε να μην εξέλθει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς δώσαμε χέρι βοηθείας στη κυβέρνηση για να μην οδηγηθεί η χώρα στα βράχια. Τα ανθρωποκτόνα μέτρα που προτίθεται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση, είναι προϊόν μια ατέρμονης και αποτυχημένης διαπραγμάτευσης στην οποία συμμετέχει η κυβέρνηση. Στη διαπραγμάτευση αυτή, εμείς δεν συμμετέχουμε και ούτε ζητήθηκε η άποψή μας. Διαφωνούμε κάθετα με τη φιλοσοφία των μέτρων. Είναι υφεσιακά και δεν προσφέρουν τίποτα στην ανάπτυξη της χώρας. Οδηγούν τη χώρα σε ασφυξία. Ο τόπος χρειάζεται οξυγόνο και όχι ασφυξία».

Ζητάτε με ένταση εκλογές. Εάν ο Αλ. Τσίπρας ξεπεράσει τον κάβο και περάσει τα μέτρα δεν θα κερδίσει πολιτικό χρόνο; Εάν ναι έως πότε; Βλέπετε σύντομα εξελίξεις;

«Το αν θα μείνει ακόμη στη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Τσίπρας, δεν εξαρτάται από τις βουλές του. Εξαρτάται από τις εξελίξεις στη χώρα και τη στάση του ελληνικού λαού. Ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει η διαπραγμάτευση, θωρώ ότι ο πολιτικός χρόνος του κ. Τσίπρα είναι περιορισμένος».

Εσείς θα συνεχίσετε να ζητάτε εκλογές; Πείθετε με αυτό τον τρόπο την κοινή γνώμη;

«Εμείς θα συνεχίσουμε να ασκούμε σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση και να ζητάμε το αυτονόητο. Για το καλό του τόπου, να αποχωρήσει τάχιστα ο κ. Τσίπρας από τα ηνία της χώρας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk