Ξεκάθαροι κανόνες για τη σήμανση στο γιαούρτι τονίζει το υπουργείο

Στην ύπαρξη ξεκάθαρων κανόνων στη σήμανση στο γιαούρτι εστιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις διευκρινήσεις που παρέχει, απαντώντας σε δημοσιεύματα, σχετικά με την τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Ειδικά για τη χρηση σκόνης γάλακτος στην παρασκευή γιαουρτιού, λέει οτι πλέον θα απογορεύεται, ενώ τονίζει ότι οι πληροφορίες για το είδος του γάλακτος θα αναγράφονται με ευκρινή και ευανάγνωστο τρόπο στη συσκευασία.

Στην ύπαρξη ξεκάθαρων κανόνων στη σήμανση στο γιαούρτι εστιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις διευκρινήσεις που παρέχει, απαντώντας σε δημοσιεύματα, σχετικά με την τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Ειδικά για τη χρηση σκόνης γάλακτος στην παρασκευή γιαουρτιού, λέει οτι πλέον θα απογορεύεται, ενώ τονίζει ότι οι πληροφορίες για το είδος του γάλακτος θα αναγράφεται με ευκρινή και ευανάγνωστο τρόπο στη συσκευασία. Το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα θα παράγεται αποκλειστικά από νωπό ή παστεριωμένο γάλα που δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύνθεσης, επισημαίνει.

Η επικαιροποίηση της νομοθεσίας με ξεκάθαρους πλέον κανόνες σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση ουσιαστικών ελέγχων θα συμβάλλουν στη διαφάνεια της αγοράς και την πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή, τονίζει.

Σχετικά δε με την Τσεχία που διεκδικεί τη χρήση του όρου ελληνικό γιαούρτι στα γαλακτοκομικά προϊόντα της, το υπουργείο σημειώνει ότι «έχει ήδη αντιδράσει έντονα και εκφράσει αιτιολογημένη διαφωνία η οποία έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα Κράτη Μέλη και παρακολουθεί το θέμα στενά».

Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Ξεκάθαροι κανόνες για τη σήμανση στο γιαούρτι – διαφάνεια στην αγορά» είναι το τίτλος της σχετικής ανακοίνωσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην οποία αναφέρει ότι «Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με την αγορά του γιαουρτιού, από το ΥπΑΑΤ δόθηκαν οι εξής διευκρινήσεις:

  • Η τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όσον αφορά στο εμπορικό πρότυπο για το γιαούρτι ήταν υποχρέωση στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013 με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και υλοποιήθηκε ως «προαπαιτούμενο» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές της. Το σχετικό σχέδιο ΚΥΑ δεν μπορεί να εκδοθεί σε ΦΕΚ πριν το τέλος της διαβούλευσης στο επίπεδο της ΕΕ που λήγει στις 19 Μαΐου 2016.
  • Η σύσταση της εργαλειοθήκης αφορά στη χρήση της πρώτης ύλης για την παρασκευή γιαουρτιών, ώστε εκτός από νωπό γάλα (που ούτως ή άλλως θερμαίνεται για την πήξη του γάλακτος) να περιλαμβάνει και άλλα είδη γάλακτος, όπως θερμικά επεξεργασμένο ή συμπυκνωμένο, όπως ήδη χρησιμοποιούνται εδώ και 25 χρόνια στην ελληνική αγορά, με τη διαφορά ότι κυκλοφορούσαν ως επιδόρπια γιαούρτης.
  • Τώρα πλέον θα απαγορεύεται η χρήση σκόνης γάλακτος και θα επιτρέπεται, για τεχνικούς και μόνο λόγους, που συνδέονται με την εποχικότητα του γάλακτος, μία προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος με τη βασική διαφορά ότι πλέον αυτή η πληροφορία για το είδος του γάλακτος να αναγράφεται με ευκρινή και ευανάγνωστο τρόπο στη συσκευασία ώστε να την πληροφορείται ο καταναλωτής και να κάνει συνειδητά τις επιλογές του.
  • Το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα θα παράγεται αποκλειστικά από νωπό ή παστεριωμένο γάλα που δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύνθεσης.
  • Η επικαιροποίηση της νομοθεσίας με ξεκάθαρους πλέον κανόνες εμπορίας δίχως παρεκκλίσεις, αστερίσκους και ειδικές άδειες, που κυριαρχούσαν στην αγορά κατά το παρελθόν, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά θα συμβάλλουν στη διαφάνεια της αγοράς και την πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή. Ο καταναλωτής πλέον θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέξει το προϊόν που επιθυμεί να καταναλώσει μέσα από την υποχρεωτική επισήμανση του είδους του γάλακτος. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θα είναι αποκλειστικά από νωπό γάλα.
  • Επιμένουμε στις συζητήσεις για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που γίνονται στο πλαίσιο των Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας στην υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος.
  • Σχετικά με το σχέδιο νομοθετήματος της Τσεχίας η χώρας μας έχει ήδη αντιδράσει έντονα και εκφράσει αιτιολογημένη διαφωνία η οποία έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα Κράτη Μέλη και παρακολουθεί το θέμα στενά».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk