Ο διεθνώς αναγνωρισμένος ελληνογάλλος φωτογράφος Μανώλης Κουπέ-Καλομοίρης, ειδικός και διακεκριμένος στη φωτογραφία τοπίου, συμμετέχει στη μεγάλη έκθεση φωτογραφίας που πραγματοποιείται στο Παρίσι (Πάρκο Εκθέσεων του Μπουρζέ) στο πλαίσιο της μεγαλύτερης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP21 .
Πανοραμικές φωτογραφίες του καλλιτέχνη εκτίθενται ανάμεσα σε άλλες φωτογραφίες βραβευμένων φωτογράφων ανά τον κόσμο. Πρόκειται για διοργάνωση του γνωστού ιδρύματος για τη φωτογραφία Lucie Foundation και θα την παρακολουθήσουν περισσότεροι από 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.
Περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες από όλον τον κόσμο θα απολαύσουν τις βραβευμένες σε διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας το 2013 εναέριες φωτογραφίες του Μανώλη Κουπέ-Καλομοίρη από τη σειρά «Rivers aerials series». Απεικονίζουν περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ισλανδίας συνθέτοντας μια ευρηματική και έντονα εικαστική οπτική εμπειρία από ψηλά. Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό αποτελώντας μια ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους βρεθούν αυτές τις ημέρες στο Παρίσι.
Δισεγγονός του μεγάλου μουσουργού Μανώλη Καλομοίρη και γιος της γενικής διευθύντριας του Εθνικού Ωδείου Χαράς Καλομοίρη, ο ελληνογάλλος φωτογράφος τοπίων ξεκίνησε τις σπουδές του στη φωτογραφία υπό την καθοδήγηση του Πλάτωνα Ριβέλλη στον Φωτογραφικό Κύκλο στην Αθήνα και τις ολοκλήρωσε αργότερα στο Λος Αντζελες. Κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες η δουλειά του επικεντρώθηκε κυρίως στη φωτογράφιση ταξιδιωτικών θεμάτων και τοπίων.
Από το 2005 εγκαταστάθηκε και πάλι στην Ευρώπη, αρχικά στο Παρίσι και πρόσφατα στην Αθήνα, από όπου εξορμά προς διάφορα μέρη σε διαρκή αναζήτηση του κατάλληλου συνδυασμού φωτός και τοπίου. Αφοσιωμένος κυρίως στην άγρια φύση, έχει ως κύριο θέμα της φωτογραφικής δουλειάς του το φυσικό τοπίο από διάφορα μέρη του κόσμου. Τόσο το χρώμα όσο και το ασπρόμαυρο εξάπτουν την φαντασία του και παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική του έκφραση.
Εχει παρουσιάσει έργα του σε διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στην Αγγλία, εργάζεται ως freelance φωτογράφος προωθώντας το έργο του σε διάφορα media σε διεθνές επίπεδο και διοργανώνει εργαστήρια και σεμινάρια φωτογραφίας τοπίου σε τακτά διαστήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης από το 2006 είναι ιδρυτής των εκδόσεων ΦΑΟΣ και εκδίδει τις φωτογραφικές εργασίες του (λεύκωμα «Σάμος» κ.ά.).
Με διακρίσεις σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς, το 2009 ο Κουπέ-Καλομοίρης ανακηρύχθηκε καλύτερος φωτογράφος της χρονιάς για το τοπίο (Landscape Photographer of the Year) σε μεγάλο διαγωνισμό στην Αγγλία. Το 2011 έλαβε μέρος και βραβεύτηκε στον διεθνή διαγωνισμό πανοραμικής φωτογραφίας της EPSON. Τον Ιούνιο του 2011 απέσπασε το Χρυσό Βραβείο Φωτογραφίας στον διαγωνισμό PX3 2011 στο Παρίσι, ενώ διακρίθηκε τον Αύγουστο του 2011 στον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας IPA (International Photography Awards) κατακτώντας την πρώτη θέση στην επαγγελματική κατηγορία «Φύση / Εποχές», καθώς και άλλες δύο διακρίσεις.
Τον Σεπτέμβριο του 2013 κατέκτησε το Χρυσό και Αργυρό Βραβείο Πανοραμικής Φωτογραφίας στον Διεθνή Διαγωνισμό Πανοραμικής Φωτογραφίας EPSON, καθώς και το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας IPA και πέρυσι στην Αθήνα παρουσίασε ατομική έκθεση με έργα του, μια διοργάνωση του House of Photography. Εφέτος ο Κουπέ-Καλομοίρης συμμετείχε σε ομαδική έκθεση φωτογραφίας στον χώρο της Αθηναΐδος.

HeliosPlus