Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία οριστικοποίησης των μέτρων για τη λεγόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με τα επικουρικά ταμεία να φαίνεται ότι θα αποφύγουν την ενσωμάτωσή τους στα κύρια ταμεία ασφάλισης και με αναπόφευκτο το «κούρεμα» των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ. Επίσης οριστική θεωρείται η ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα.
Εδαφος κερδίζουν οι δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση για τη διατήρηση των επικουρικών συντάξεων, με τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλο, που έχει ταχθεί υπέρ της ουσιαστικής κατάργησής τους και της ένταξής τους στην κύρια ασφάλιση, να υποχωρεί μπροστά στις έντονες αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Ωστόσο, εφόσον τελικώς δεν υιοθετηθεί η πρόταση του υπουργού Εργασίας, δεν θα αποφευχθούν οι μειώσεις επικουρικών συντάξεων (τουλάχιστον κατά 6%) σε συνδυασμό με αύξηση των εισφορών (πιθανότατα 0,5%+0,5%).
Τoτελικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των δανειστών και αναμένεται να οριστικοποιηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο εντός της εβδομάδας μετά την οριστικοποίηση των μετρήσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων που αποφέρουν διάφορα σενάρια μέτρων.
Εξοικονόμηση €1,8 δισ.


Η κυβέρνηση με τα μέτρα φιλοδοξεί να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ επικεντρώνοντας για την επίτευξη του στόχου στις μειώσεις των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, όπως και στον επανυπολογισμό του συνόλου των συντάξεων με νέα κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία θα είναι υψηλότερα (π.χ., 75%) για όσους λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ και θα μειώνονται σταδιακά στο 65% ή και στο 55% για όσους λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις. Πάντως οι εκτιμήσεις με το Ασφαλιστικό αναφέρουν ότι για να επιτευχθούν οι μειώσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη που προσδοκά η κυβέρνηση θα πρέπει οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ να περικοπούν περίπου 13%- 14%.
Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις οριζόντιες μειώσεις και γι’ αυτόν τον λόγο επιχειρεί μια γενικευμένη μεταρρύθμιση του συστήματος.
Ετσι συζητούνται μέτρα όπως ο επανυπολογισμός όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων (περίπου 2.500.000 παροχές) με βάση τους νέους μειωμένους συντελεστές, γεγονός που θα οδηγήσει σε μειώσεις –τις υψηλότερες –ως και 30%. Στον νέο υπολογισμό ενδέχεται να λαμβάνεται υπόψη και η ηλικία εξόδου του συνταξιούχου, δηλαδή η μείωση της σύνταξης να είναι μεγαλύτερη εφόσον ο συνταξιούχος είχε αποχωρήσει σε ηλικία μικρότερη των 55 ετών.
Ταυτοχρόνως στο τραπέζι βρίσκεται και η εφαρμογή κλιμακωτού ποσοστού αναπλήρωσης κατά την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ποσοστά που κυμαίνονται από 55% ως 75%, ανάλογα με την αμοιβή του ασφαλισμένου. Π.χ., δεν θα ισχύει το ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης για αμοιβές 700 ευρώ με αντίστοιχες 4.000 ευρώ. Ωστόσο κάτι τέτοιο «ισοπεδώνει» το σύστημα προς τα κάτω και αποτελεί αντικίνητρο για την ασφάλιση των υψηλών αμοιβών αφού δεν θα υπάρχει προσδοκία ανταπόδοσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ