Η Αθήνα της κατοχής στο Βυζαντινό Μουσείο

Συζήτηση με θέμα «Κατοχή και Απελευθέρωση: ελληνική και ευρωπαϊκή διάσταση» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου και ώρα 19.00 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Συζήτηση με θέμα «Κατοχή και Απελευθέρωση: ελληνική και ευρωπαϊκή διάσταση» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου και ώρα 19.00 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχουν οι ιστορικοί Γιάννης Σκαλιδάκης (Δρ. Ιστορίας ΑΠΘ), Μενέλαος Χαραλαμπίδης (Δρ. Ιστορίας ΕΚΠΑ) και Ιάσων Χανδρινός (Δρ. Ιστορίας ΕΚΠΑ) πραγματοποείται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 71η επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα.
Οι ομιλητές θα αναλύσουν τον τρόπο με τον οποίο οι δυνάμεις της Αντίστασης απάντησαν στο διακύβευμα της εξουσίας μετά τη λήξη του πολέμου. Παράλληλα, θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τις πολιτικές εξελίξεις και τη στάση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ την περίοδο της απελευθέρωσης στην Ελλάδα και να τις τοποθετήσουν στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Τον συντονισμό της συζήτησης θα κάνει η δημοσιογράφος Μαριλένα Κατσίμη.
Εν τω μεταξύ την Κυριακή 11 Οκτωβρίου διαδρομή Ιστορικής περιήγησης με τίτλο «Αναζητώντας τα ίχνη της κατοχής και της αντίστασης στην Αθήνα» πρόκειται να ξεκινήσει από τα Προπύλαια με τους κάτωθι σταθμούς:
Στάση 1η: Οδός Μασσαλίας – Ο κατοχικός λιμός και οι συνέπειές του
Στάση 2η: Τράπεζα της Ελλάδος – Πανεπιστημίου και Ομήρου – 22 Ιουλίου 1943, η μεγάλη διαδήλωση του ΕΑΜ ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής στην Κεντρική Μακεδονία
Στάση 3η: Σταδίου 15 – Οι απεργίες στην Τηλεφωνική Εταιρεία, το γερμανικό μπλόκο και η εκτέλεση 15 υπαλλήλων-μελών του ΕΑΜ
Στάση 4η: Αρσάκειο – Τα στέκια της μαύρης αγοράς
Στάση 5η: Πανεπιστημίου 64 – Οι μαυραγορίτες και οι παράνομες ρουλέτες
Στάση 6η: Πατησίων και Γλάδστωνος – Ανατίναξη των γραφείων της φασιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ από την αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ
Στάση 7η: Κοραή – Γερμανικές αρχές κατοχής και Έλληνες συνεργάτες τους
Μετά το τέλος της περιήγησης, θα υπάρξει δυνατότητα για ξενάγηση ανά ομάδες των περίπου 20 ατόμων στον Ιστορικό Χώρο Μνήμης (στα υπόγεια του κτιρίου της Κοραή 4), ο οποίος θα είναι ανοικτός ειδικά για την περιήγηση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk