Το καθισιό είναι το νέο κάπνισμα. Ο καθιστικός τρόπος ζωής κατηγορείται για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, ακόμη και ορισμένους τύπους καρκίνου, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει στους ενηλίκους δυόμισι ώρες μέτριας ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα. Οι λάτρεις του καναπέ μπορεί να απεχθάνονται αυτή την ιδέα και σε αυτό δεν είναι μόνοι: περίπου ο μισός πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και το 37% των ανδρών και το 45% των γυναικών στην Αγγλία δεν κάνουν ούτε καν αυτή την ελάχιστη άσκηση. Συχνά ρίχνουμε το φταίξιμο στην έλλειψη χρόνου. Μήπως υπάρχει κάποιος ευκολότερος τρόπος;

«Οποιαδήποτε άσκηση είναι καλύτερη από το τίποτε»
λέει ο Κρις Ιστον από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Σκωτίας στο Πέισλι στη Βρετανία. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οποιαδήποτε άσκηση και αν κάνετε οδηγεί σε μειωμένους παράγοντες κινδύνου θνησιμότητας».
Ενας τρόπος για να γλιτώσετε χρόνο είναι η γυμναστική υψηλής έντασης ανά διαλείμματα (high-intensity interval training –HIIT). Οι πιστοί της υποστηρίζουν ότι μπορείτε να γυμναστείτε κάνοντας άσκηση για σύντομα αλλά πολύ έντονα διαστήματα μερικές φορές την εβδομάδα. Πρόκειται για μια προσέγγιση του τύπου «δώστε τα όλα και γρήγορα σπίτι» που υποστηρίζεται από αρκετές μελέτες.
Ο Ρίτσαρντ Μέτκαλφ, από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt στο Εδιμβούργο, και οι συνάδελφοί του έκαναν μια πολύ ενθαρρυντική έρευνα. Διαπίστωσαν ότι 10 λεπτά χαλαρής ποδηλασίας στα οποία παρεμβάλλονται δύο σπριντ των 20 δευτερολέπτων επί τρεις φορές την εβδομάδα ενισχύουν την καρδιαγγειακή ευεξία εξίσου με τα πιο συμβατικά προγράμματα γυμναστικής. Επίσης οι συμμετέχοντες δεν έκριναν την άσκηση ιδιαίτερα σκληρή, παρά τα δυνατά σπριντ.
Αν ακόμη και αυτό σας φαίνεται πολύ δύσκολο, ορισμένοι ειδικοί έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν ότι ίσως οι παρούσες οδηγίες σχετικά με την άσκηση είναι υπερβολικές. «Νομίζω ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια στροφή στην οποία το μήνυμα θα αλλάξει σε «κάντε κάτι»» λέει ο κ. Ιστον. Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα διαπίστωσε ότι τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή αλλά περπατούν για μόλις 2 λεπτά κάθε ώρα είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια από ό,τι εκείνα που απλώς σηκώνονταν για δύο λεπτά. Φαίνεται επίσης ότι τα πρώτα 15-20 λεπτά της άσκησης προσφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη. Μια μελέτη σε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους στην Ταϊβάν είδε ότι εκείνοι που έκαναν μόλις 15 λεπτά άσκησης την ημέρα συνολικά –το μισό του συνιστώμενου από την οδηγία χρόνου –έζησαν κατά μέσο όρο τρεις φορές περισσότερο από εκείνους που ήταν αδρανείς. Τα πρώτα 20 λεπτά της άσκησης είναι τόσο αποτελεσματικά ώστε κάθε φορά θα μπορούσαν να προσθέσουν μισή ώρα στη ζωή σας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ