Υπάρχουν χειρότερα αμαρτήματα από το να είναι κάποιος σοκολατομανής.
Μεγάλο μέρος της βρετανικής βιομηχανίας σοκολατοποιίας το έστησαν οι Κουάκεροι προσπαθώντας να τραβήξουν τον κόσμο μακριά από το ποτό. Και τώρα αντί γι’ αυτό είμαστε όλοι εθισμένοι στη σοκολάτα. Υπολογίζεται ότι κάθε Βρετανός καταναλώνει περίπου 7,5 κιλά σοκολάτα τον χρόνο.
Είναι αυτό κακό; Η μαύρη σοκολάτα έχει αναχθεί σε υπερτροφή τα τελευταία χρόνια, ύστερα από μελέτες που έδειξαν μεταξύ άλλων ότι η κατανάλωση 100 γραμμαρίων την ημέρα ενισχύει τα προστατευτικά για την καρδιά αντιοξειδωτικά στο αίμα για αρκετές ώρες. Η σοκολάτα γάλακτος, όπως επίσης η μαύρη σοκολάτα που καταναλώνεται με γάλα, δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα –χημικές ενώσεις που υπάρχουν στο γάλα φαίνεται ότι προσδένονται στα αντιοξειδωτικά της εμποδίζοντας τον οργανισμό να τα απορροφήσει.
Επιπλέον η σοκολάτα γάλακτος έχει το μειονέκτημα ότι περιέχει περισσότερα λιπαρά και θερμίδες. Ο πιο εύκολος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα παραστρατήματα είναι να γυμνάζεστε, όμως η σωματική προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλετε μπορεί να σας κάνει να πετάξετε την μπάρα Mars που ίσως ετοιμαζόσασταν να δαγκώσετε: για να κάψετε τις θερμίδες από μια τέτοια μπάρα του συνηθισμένου μεγέθους θα πρέπει να ανεβαίνετε τρέχοντας σκάλες επί 20 λεπτά.
Ενας τρόπος για να συνεχίσετε να τρώτε άφοβα τη σοκολάτα σας είναι να υιοθετήσετε μια διατροφή νηστείας, η οποία συνήθως συνίσταται στο να προσλαμβάνετε μόλις 500-600 θερμίδες για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα και να τρώτε ό,τι θέλετε τις υπόλοιπες.
Υστερα από μελέτη σε περισσότερες από 100 παχύσαρκες γυναίκες διαπιστώθηκε ότι η δίαιτα του είδους επί έξι μήνες οδήγησε σε ίδια απώλεια βάρους με το να ακολουθεί κάποιος μια περισσότερο συμβατική, ελεγχόμενη με βάση τις θερμίδες διατροφή επί επτά ημέρες την εβδομάδα. Η νηστεία οδήγησε επίσης σε μεγαλύτερη βελτίωση του ελέγχου των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Ωστόσο μια τόσο δραστική περικοπή της πρόσληψης θερμίδων, ακόμη και μόνο για μία-δύο ημέρες, δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας. Οι περισσότερες σοκολάτες περιέχουν 30% λίπος, οπότε το να μειώσετε αυτή την περιεκτικότητα χωρίς να κάνετε υποχωρήσεις στη γευστική απόλαυση μπορεί να βοηθήσει. Ενας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να αντικατασταθεί τμήμα των λιπαρών με ένα γαλάκτωμα βουτύρου του κακάου και νερού.
Η μέθοδος αυτή, η οποία επινοήθηκε από τον γάλλο μοριακό γαστρονόμο Ερβέ Τις, εφαρμόζεται από κάποιους σοκολατοποιούς όπως ο Ανίς Πόπατ στο Λονδίνο.

«Το νερό, επειδή δεν έχει γεύση, επιτρέπει στον καταναλωτή να απολαύσει αναλλοίωτη τη γεύση της καθαρής σοκολάτας»
λέει.
Οι λιχουδιές του κ. Πόπατ σερβίρονται σε εστιατόρια με αστέρια Michelin, μπορείτε όμως και εσείς να φτιάξετε σπιτικές σοκολάτες με χαμηλά λιπαρά χρησιμοποιώντας άγαρ άγαρ. Απλώς φροντίστε να τις βάλετε εγκαίρως στο ψυγείο, προτού σας πιάσει η λιγούρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ