Επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 8 και την Τρίτη 9 Ιουνίου, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, οι «Χρυσές Νύχτες» / «Les Nuits en Or» της Ακαδημίας Σεζάρ, η κινηματογραφική γιορτή των καλύτερων μικρού μήκους ταινιών της χρονιάς από όλο τον κόσμο.

Θα προβληθούν τριάντα δύο μικρού μήκους φιλμ (28 ταινίες μυθοπλασίας, 3 ταινίες κινουμένων σχεδίων και ένα ντοκιμαντέρ), τα οποία υπογράφουν πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί και έμπειροι κινηματογραφιστές. Ταινίες που βραβεύτηκαν από τις Ακαδημίες Κινηματογράφου των χωρών τους και όχι μόνο, και θα παρουσιαστούν σε εννέα ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Λισσαβόνα, Λουξεμβούργο, Στοκχόλμη, Μαδρίτη, Ρώμη, Βρυξέλλες, Γενεύη, Παρίσι) ενώ οι σκηνοθέτες των ταινιών τους εκτός από την Αθήνα, θα επισκεφτούν την Μαδρίτη, τη Ρώμη και το Παρίσι.
Το Πανόραμα των «Χρυσών Νυχτών» δίνει στους θεατές τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τους δημιουργούς του μέλλοντος, καθώς και να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, μέσα από την έβδομη Τέχνη. Οι «Χρυσές Νύχτες» πραγματοποιούνται με την υποστήριξη των Ακαδημιών Κινηματογράφου Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Σουηδίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Ελβετίας και Λουξεμβούργου, στο πλαίσιο μιας καινοτόμου συνεργασίας όπου κάθε Ακαδημία συνεισφέρει και συμμετέχει σε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή πολιτισμών και απόψεων.
Οι «Χρυσές Νύχτες» έχουν ως στόχο να προωθήσουν το έργο κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι διαμορφώνουν το σινεμά του σήμερα, κάνοντάς τους κοινωνούς της ευρωπαϊκής πολιτιστικής δημιουργίας.
Το πρόγραμμα των προβολών διαμορφώνεται ως εξής:
ΔΕΥΤΕΡΑ 8/6
18:00 –19:30 (Α΄μέρος)
·«22:22» του Julien Becker, μυθοπλασίας, 19΄(Λουξεμβούργο). Ένας άνδρας βρίσκεται ανεξήγητα εγκλωβισμένος μέσα στην εταιρεία όπου εργάζεται.
·«Florence has Left the Building» της Mirrah Foulkes, μυθοπλασίας, 14΄ (Αυστραλία). Πλησιάζει η ετήσια συναυλία για την παραμονή των Χριστουγέννων στον οίκο Μάριγκολντ για άτομα με αναπηρίες. Όλοι οι φίλοι της πεθαίνουν σιγά-σιγά και η Φλόρενς θέλει να ξεμπερδεύει. Όταν οι υπεύθυνοι του οίκου προσκαλούν στη γιορτή δύο ανταγωνιστές σωσίες του Έλβις, η Φλόρενς εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για ένα τελευταίο γλέντι.
·«La femme de Rio» («That Girl from Rio») των Emma Luchini & Nicolas Rey, μυθοπλασίας, 20΄ (Γαλλία). Βραβείο Σεζάρ καλύτερης μικρού μήκους ταινίας. Ο Γκαμπριέλ, πρώην αλκοολικός, καθαρός εδώ και τρεις μήνες, κλειδώνεται μέσα στο διαμέρισμά του και αρνείται να βγει έξω. Όμως η Οντρέι, ένα νεαρό κορίτσι που ψάχνει το κινητό της τηλέφωνο, καταφέρνει να εισβάλει στο «Αλκατράζ» του Γκαμπριέλ.
·«So schön wie du» («Like You») της Franziska Pflaum, μυθοπλασίας, 30΄(Γερμανία). Δυο φίλες πειραματίζονται με όλους τους «πειρασμούς» της εφηβείας.
·«Toutes des connes» («Life’s a Bitch») του François Jaros, μυθοπλασίας, 6΄ (Καναδάς, Κεμπέκ). Αποκαλύπτεται με χιούμορ η ανδρική οπτική του έρωτα.
19:30 –19:45: Καλωσόρισμα των σκηνοθετών
19:45 –21:15 (Β΄μέρος)
·«One dimension» του Lü Yue, animation, 17΄(Κίνα). Ένας παραμυθένια ειπωμένος κινεζικός θρύλος.
·«Hjónabandssæla» («Chum») του Jörundur Ragnarsson, μυθοπλασίας, 15΄ (Ισλανδία). Μια γυναίκα-μήλο της έριδος διαταράσσει τη ρουτίνα δυο αχώριστων φίλων.
·«Still Born» της Åsa Sandzén, μυθοπλασίας, 9΄(Σουηδία). Οικουμενικά ερωτήματα για την απώλεια, με αφορμή το θάνατο ενός παιδιού.
·«Discipline» του Christophe M. Saber, μυθοπλασίας, 11΄ (Ελβετία). Ένας καθημερινός διαπληκτισμός μέσα σε ένα σούπερ-μάρκετ αποκτά ακραίες κοινωνικές διαστάσεις.
·«Βόλτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου, μυθοπλασίας, 11΄(Ελλάδα). Ένα κορίτσι και η μητέρα του κάνουν μια απρόβλεπτη και τρυφερή διαδρομή.
·«Mandrake! Mandrake! » του Ruchir Arun, μυθοπλασίας, 24΄(Ινδία). Ένας νεαρός άνδρας βρίσκει μια βωβή ινδική ταινία, διασκευή του κλασικού κόμικ «Μαντρέικ, ο μάγος» και ανακαλύπτει την αλήθεια πίσω από τα μαγικά κόλπα.
21:30 –23:10 (Γ΄μέρος)
·«Hole» του Martin Edralin, μυθοπλασίας, 15΄(Καναδάς). Βραβευμένο στα φεστιβάλ Λοκάρνο και Κλερμόν Φεράν. Μια τολμηρή σκιαγράφηση του πορτρέτου ενός ανάπηρου άνδρα.
·«Unlawful Love» του Kim Jun Sung, μυθοπλασίας, 15΄(Νότια Κορέα). Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι ζει έναν παράνομο έρωτα κρυφά από όλους.
·«Neeuklidinė geometrija» («Non-Euclidian Geometry») των Skirmanta Jakaite & Solveiga Masteikaites, animation, 11΄(Λιθουανία). Οι απρόβλεπτοι νόμοι του έρωτα και η λογική της καρδιάς.
·«Pravomil» του Pavel Nosek, μυθοπλασίας, 24΄(Τσεχία). Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα αφηγείται την ιστορία ενός βετεράνου πολέμου που εκδικείται την άδικη εκτέλεση ενός φίλου του από το κομμουνιστικό καθεστώς.
·«37°4 S» του Adriano Valerio, μυθοπλασίας, 12΄(Ιταλία). Δυο έφηβοι που ζουν στο πιο απομονωμένο νησί του Ατλαντικού Ωκεανού, χωρίζονται απότομα.
·«Trece şi prin perete» («It Can Pass Through the Wall») του Radu Jude, μυθοπλασίας, 17΄ (Ρουμανία). Μια αινιγματική οικογενειακή ιστορία.
ΤΡΙΤΗ 9/6
18:00 –19:40 (Α΄μέρος)
·«Das wad» («Digging the Grave») του Rob Lücker, μυθοπλασίας, 11΄(Ολλανδία). Ένας χρυσοθήρας απελευθερώνει κατά λάθος το -πλέον απροσδόκητο- πλήρωμα ενός υποβρυχίου.
·«Café para llevar» («Coffee to Go») της Patricia Font, μυθοπλασίας, 13΄(Ισπανία). Γκόγια καλύτερης μικρού μήκους ταινίας μυθοπλασίας. Η Αλίθια, μιλώντας ακατάπαυστα στο τηλέφωνο για τις λεπτομέρειες του γάμου της, μπαίνει στην πρώτη καφετέρια που βρίσκει μπροστά της και παραγγέλνει ένα καφέ για έξω. Μοιραία, όμως, εκεί συναντά τον Χάβι.
·«Lulu» της Caroline Sascha Cogez, μυθοπλασίας, 46΄(Δανία). Μια ερωτική ιστορία με απροσδόκητη τροπή.
·«The Phone Call» του Mat Kirkby, μυθοπλασίας, 21΄(ΗΠΑ). Βραβευμένο με το φετινό Όσκαρ για καλύτερη ταινία μικρού μήκους. Η Χέδερ δουλεύει σε ένα κέντρο τηλεφωνικής βοήθειας. Απαντώντας στην κλήση ενός μυστηριώδους άντρα, δεν φαντάζεται ότι έπειτα από αυτό η ζωή της θα αλλάξει για πάντα.
·«Picture Perfect Heist» του Alan Shelley, μυθοπλασίας, 7΄ (Νότια Αφρική). Μια τεράστια έκπληξη περιμένει δυο αδέξιους κακοποιούς που σχεδιάζουν τη ληστεία της ζωής τους.
19:55 –21:30 (Β΄μέρος)
·«Paris on the Water» της Hadas Ayalon, μυθοπλασίας, 30΄ (Ισραήλ). Η Μπάθια είναι μια παλιά σταρ του κινηματογράφου που νιώθει ότι η ζωή της επιτέλους θα αλλάξει. Έπειτα από χρόνια απογοήτευσης, της προτείνουν ένα ρόλο σε ταινία ενός γνωστού σκηνοθέτη. Όμως, το πρωινό πριν την ακρόαση, κάτι απρόβλεπτο την αναγκάζει να επανεξετάσει της προτεραιότητες στη ζωή της.
·«Boogaloo & Graham» του Michael Lennox, μυθοπλασίας, 14΄ (Μεγ. Βρετανία). Βραβείο BAFTA καλύτερης μικρού μήκους ταινίας μυθοπλασίας. Μια ωδή στη χαμένη παιδική αθωότητα.
·«La bûche de Noël» (The Christmas Log») των Vincent Patar & Stéphane Aubier, animation, 26΄ (Βέλγιο). Από τους Βέλγους εξπέρ των ταινιών κινουμένων σχεδίων οι οποίοι μας έχουν δώσει ταινίες όπως η «Πανικούπολη»/«A Town Called Panic» και «Ernest et Celestine».
·«Amasone» («Αmazon») της Marianne O. Ulrichsen, μυθοπλασίας, 11΄(Νορβηγία). Δύο 11χρονα κορίτσια αναμετρόνται μέσα σε ένα αφιλόξενο δάσος.
·«Les petits cailloux» («The Little Stones») της Chloé Mazlo, animation, 15΄(Γαλλία) Βραβείο Σεζάρ καλύτερης μικρού μήκους animation ταινίας. Η Κλοέ είναι μια νεαρή κοπέλα που ζει μια ήρεμη και χαρούμενη ζωή, απολαμβάνοντας τα μικρά πράγματα, με μια δόση… αδιαφορίας. Εξαιτίας ενός περίεργου πόνου, το σώμα της ολοένα και λυγίζει. Από πού προέρχεται αυτή η μυστηριώδης ασθένεια; Θα την ξεπεράσει η Κλοέ;
21:50 –23:20 (Γ΄μέρος)
·«Rote flecken» («Red Stains») της Magdalena Lauritsch,μυθοπλασίας, 11΄ (Αυστρία). Τα αθώα παιχνίδια δύο αδελφών με ένα όπλο έχουν αβέβαιη κατάληξη.
·«Un salto de vida» («A Leap of Life») του Eugenio Polgovsky, ντοκιμαντέρ, 21΄ (Μεξικό). Μια οικογένειααγωνίζεται να διασώσει την περιοχή του καταρράκτη El Salto στο Μεξικό από τη μόλυνση και την ανομία.
·«Flerte» («Flirt») του Hsu Chien, μυθοπλασίας, 15΄(Βραζιλία). Δυο άντρες έχουν μια παθιασμένη -και ενδεχομένως θανάσιμη- ερωτική συνάντηση.
·«Dialemi» της Nadine Otsobogo, μυθοπλασίας, 21΄(Γκαμπόν). Η ταινία αφηγείται το ξεκίνημα μιας ερωτικής ιστορίας.
·«Luminita» του André Marques, μυθοπλασίας, 20΄(Πορτογαλία). Δύο αποξενωμένα αδέλφια που συναντιούνται εν μέσω μιας οικογενειακής κρίσης.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, του ΕΟΤ, καθώς και του OTE TV.
Χρήσιμες πληροφορίες: Η είσοδος είναι δωρεάν με δελτία εισόδου και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαιτείται ένα δελτίο για την είσοδο σε κάθε μέρος προβολών. Η διανομή των δελτίων θα γίνεται μία ώρα πριν την έναρξη κάθε μέρους προβολών, στα ταμεία της Στέγης (Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών: Λεωφόρος Συγγρού 107 – 109)