Οι κομμώσεις των Καρυάτιδων

Τα περίτεχνα χτενίσματα των Καρυάτιδων του Ερεχθείου παρουσιάζονται μέχρι τις 26 Ιουνίου στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσινγκτον σε μια έκθεση με τίτλο «The Caryatid Hairstyling Project».

Τα περίτεχνα χτενίσματα των Καρυάτιδων του Ερεχθείου παρουσιάζονται μέχρι τις 26 Ιουνίου στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσινγκτον σε μια έκθεση με τίτλο «The Caryatid Hairstyling Project«.
Η ιδέα της έκθεσης προήλθε από την καθηγήτρια του πανεπιστημίου Φέρφιλντ, στο Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών και ειδικό στην ελληνική και ρωμαϊκή τέχνη και αρχαιολογία Κάθριν Σουάμπ.
Η Σουάμπ είδε το 2007 σε μια έκθεση φωτογραφίες που απεικόνιζαν τις Καρυάτιδες και αναρωτήθηκε αν τα χτενίσματα τους ήταν έμπνευση του γλύπτη που τις δημιούργησε ή προέρχονταν από πραγματικές γυναίκες της εποχής.
Το 2009, αποφάσισε να οργανώσει ένα πείραμα για να δοκιμάσει τα χτενίσματα, σε συνεργασία με την κομμώτρια Μιλέξι Τόρρες και έξι φοιτήτριες από το πανεπιστήμιο του Φέρφιλντ με μακριά και πυκνά μαλλιά οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως μοντέλα.
Η έκθεση στην ελληνική πρεσβεία περιλαμβάνει φωτογραφίες από τις Καρυάτιδες του Ερεχθείου, φωτογραφίες από τις φοιτήτριες πριν και μετά την μεταμόρφωση των μαλλιών τους καθώς και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος.
«Αν και είναι πολύ απλά, μοιάζουν περίπλοκα», ανέφερε η Σουάμπ σχετικά με τα χτενίσματα των Καρυάτιδων. Μετά από προσεκτική παρατήρηση, η Σουάμπ συνειδητοποίησε ότι τα χτενίσματα διέφεραν το ένα από το άλλο, ωστόσο, βασίζονταν σε ένα βασικό πρότυπο.
Οι έξι φοιτήτριες που συμμετείχαν στο πείραμα ένιωσαν ένα διαφορετικό είδος σύνδεσης με τον αρχαίο κόσμο. «Κατάλαβα ότι υπήρχαν ζωντανοί άνθρωποι εκείνη την εποχή. Δεν ήταν πια μια περίοδος της αρχαίας ιστορίας», είπε μία από αυτές, η Άμπερ Νόβακ.
Το αποτέλεσμα στα μαλλιά των κοριτσιών απέδειξε ότι τα χτενίσματα που κοσμούσαν την κόμη των Καρυάτιδων είχαν και αυτά με τη σειρά τους προέλθει από πραγματικές γυναίκες της εποχής. Στην αρχαία Αθήνα, τα χτενίσματα ήταν ένα σύμβολο υψηλής κοινωνικής θέσης και ευμάρειας.
Οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου ήταν αρχικά έξι. Οι πέντε από αυτές βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης ενώ η έκτη, στο Βρετανικό Μουσείο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk