Τι απέγινε η συζήτηση για το ΕΣΠΑ;

Τον τελευταίο καιρό η συζήτηση γύρω από την απορροφητικότητα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ…

Τι απέγινε η συζήτηση για το ΕΣΠΑ; | tovima.gr

Τον τελευταίο καιρό η συζήτηση γύρω από την απορροφητικότητα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ολοένα και μεγαλώνει με κεντρικό πάντα άξονα τα προβλήματα που αποδυναμώνουν τις δράσεις του.

Και τα προβλήματα αυτά δεν είναι συνήθως λίγα. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που αναρωτιέται κανείς, αν, μια «υγιής» επιχείρηση που σκέφτεται το «αύριο» και θέλει να βρίσκεται εκεί, με την καλύτερη δυνατή οργάνωση και έτοιμη να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, αξίζει τον κόπο να μπει σε αυτή την δοκιμασία.
Με την μέχρι τώρα εμπειρία, τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που ζητούν ενισχύσεις, μέσω ΕΣΠΑ, είναι:
– οι καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των ενισχύσεων
– η αδυναμία κάλυψης της ίδιας συμμετοχής με ίδια κεφάλαια
-η δυσκολία δανεισμού και έκδοσης εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες
-η πολυπλοκότητα των διαδικασιών
-η αδιαφάνεια και διαφθορά
-η ανεπαρκής δημοσιοποίηση – ενημέρωση των δικαιούχων στο στάδιο προετοιμασίας των προτάσεων.
Προβλήματα που έχουν ως αντίκτυπο, τα υποβαλλόμενα σχέδια να υστερούν, ως προς την αρτιότητα, ωριμότητα και πληρότητα, με αποτέλεσμα, πολλές φορές, ο σχεδιασμός των δράσεων του ΕΣΠΑ να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Και κοντά σε αυτά,η έλλειψη ρευστότητας , η δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, μαζί με την γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις,να ακυρώνουν το ΕΣΠΑ, ως«εργαλείο» ανάπτυξης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων .
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης, δυστυχώς, το σύνηθες φαινόμενο επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ και στη συνέχεια «εξαφανίστηκαν», μαζί με τη χρηματοδότηση, στερώντας τη δυνατότητα χρηματοδότησης άλλων «υγειών» επιχειρήσεων. Και αυτό θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν το σύνολο των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις, γίνονταν παράλληλα με την εκ των προτέρων αξιολόγηση,(ex-ante) ),του επιχειρηματικού σχεδίου και μια εκ των υστέρων, ( ex-post ),αξιολόγηση της επιχείρησης, με τη χρηματοδότηση της.
Το ζητούμενο ασφαλώς και στην τελική ανάλυση είναι, τα χρήματα να φθάνουν στην πραγματική οικονομία και όχι απλά να τοποθετούνται σε ταμεία εξυπηρετώντας άλλες επιχειρηματικές ανάγκες. Και έχει παρατηρηθεί, ότι όταν φθάνουν, συνήθως φθάνουν ως κεφάλαιο κίνησης, εξαιρετικά σημαντικό για τη λειτουργία μιας επιχείρησης, πλην, όμως, αυτό σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αναπτυξιακό εργαλείο, αφού δεν αφορά στις επενδύσεις ή σε νέες θέσεις εργασίας.
Δύο τελευταίες παρατηρήσεις από τις δράσεις του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα:
Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ συνήθως ενισχύουν την αγορά παγίων στοιχείων. Αυτά που στη μεγάλη τους πλειοψηφία, είναι εισαγόμενα προϊόντα όπως, υπολογιστές, έτοιμο λογισμικό, κλιματιστικά, κλπ.
Έτσι, το μόνο που πετυχαίνουμε στην ουσία μέσω αυτών των ενισχύσεων είναι, να επιβαρύνουμε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τίποτε περισσότερο. Και προς επίρρωση αυτής της πραγματικότητας αξίζει να αναφερθεί, ό,τι 700 εκ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων από το Γ΄ ΚΠΣ, επενδύθηκαν σε «hardware!»
Ποσό από το οποίο, αν αφαιρεθεί το κέρδος των αντιπροσώπων στην ημεδαπή, το υπόλοιπο επέστρεψε θριαμβικά, όλο, στο εξωτερικό!

* Ο Θανάσης Μπίρλης είναι υποψήφιος με το Ποτάμι στην Β’ Αθήνας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk