Έκκληση για είδη πρώτης ανάγκης που θα σταλούν στους πρόσφυγες από το Κομπάνι, κάνει το ελληνικό τμήμα των Γιατρών του Κόσμου. Η οργάνωση ζητάει κουβέρτες, υπνόσακους, γάλα (εβαπορέ), παιδικές κρέμες και τροφές, παιδικά ρούχα και παπούτσια, όσπρια και ρύζι τα οποία θα παραλάβει το Σάββατο 8 Νοεμβρίου από τις 9 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, στα Προπύλαια (Πεζόδρομος Πατριάρχου Γρηγορίου, μετρό Πανεπιστήμιο) στην Αθήνα και στην Πλ. Δημαρχείου (Κιόσκι) στον Πειραιά.

Το ελληνικό τμήμα των Γιατρών του Κόσμου αποφάσισε ύστερα από τρία χρόνια που είχε επικεντρωθεί στην Ελλάδα της κρίσης να κάνει την πρώτη αποστολή του στο εξωτερικό, στην κουρδική αυτή πόλη που βρίσκεται στα συροτουρκικά σύνορα και δέχεται σφοδρές επιθέσεις από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους το τελευταίο δίμηνο. Από τους 90.000 πρόσφυγες από το Κομπάνι και τα γύρω χωριά που βρίσκονται σήμερα στην τουρκική πλευρά των συνόρων, οι 34.000 είναι παιδιά κάτω των 12 ετών, και οι 70.000 είναι γυναικόπαιδα.

«Από τους 75.000 κατοίκους του Κομπάνι, σήμερα απομένουν ελάχιστοι στην πόλη», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Γιάννης Γιαννακόπουλος, φωτορεπόρτερ και μέλος του ΔΣ των ΓτΚ που συμμετείχε στην αποστολή. Μαζί με τον Γιάννη Μουζάλα, γυναικολόγο και μέλος του ΔΣ των ΓτΚ, και τον Παναγιώτη Ιωαννίδη, καθηγητή στους μεταπτυχιακούς της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος των ΓτΚ, πήγαν στο Σουρούτς, την τουρκική πόλη στην άλλη πλευρά των συνόρων από την οποία φαίνονται οι μάχες του Κομπάνι.

«Το Σουρούτς των 90.000 κατοίκων άφησε να περάσουν μέσα σε 20 μέρες 190.000 πρόσφυγες από το Κομπάνι και τη γύρω περιοχή συν 90.000 που έμειναν εκεί. Ο πόλεμος στο Κομπάνι γίνεται σπίτι-σπίτι, δρόμο-δρόμο. Στην πόλη έχουν απομείνει λίγες χιλιάδες κάτοικοι, κλεισμένοι στα σπίτια που μεταφέρονται από γειτονιά σε γειτονιά όταν πλησιάζουν οι τζιχαντιστές. Υπάρχει ένα στρατιωτικό νοσοκομείο που μεταφέρεται και αυτό. Τους τραυματίες τους περνάνε από τα σύνορα με τα πόδια γιατί οι τζιχαντιστές πυροβολούν τα ασθενοφόρα. Μας είπαν στο Σουρούτς ότι έχουν δεχθεί 800 τραυματίες και 500 νεκρούς», είπε ο κ. Μουζάλας.

Οι πρόσφυγες στο Σουρούτς σιτίζονται από τον δήμο και κουρδικές εθελοντικές οργανώσεις. Η τουρκική κυβέρνηση καλύπτει το 30%. «Τα στρατόπεδα προσφύγων της δημαρχίας είναι αυτοδιοικούμενα. Στα στρατόπεδα της τουρκικής κυβέρνησης δεν μπήκαμε. Έχουν τεράστια φρούρηση, ως και άρματα, αλλά οι συνθήκες διαβίωσης είναι μάλλον καλύτερες», πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας. «Οι πρόσφυγες τρέμουν τον χειμώνα. Πρέπει να στείλουμε μια νταλίκα γρήγορα με πράγματα».

Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε ότι υπάρχουν πάρα πολλές ανάγκες: «Μας ανησυχεί ότι δεν συνδυάζονται με αντίστοιχη διεθνή παρουσία. Για παράδειγμα, στην Αϊτή μετά τον σεισμό πήγαν 800 οργανώσεις. Στο Κομπάνι δεν υπήρχε καμία εκτός από εμάς».