Με πολιορκητικό κριό τα πανεπιστήμια η πολιτική Σαμαρά

Κεντρικό πολιτικό μήνυμα της τακτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες αποτέλεσε το Σάββατο για τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, η αντιπαράθεση έξω από το κτίριο των Προπυλαίων, όπου φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι διαπληκτίζονταν με τους φύλακες το πρωί, ενώ η Σύγκλητος συνεδρίαζε μέσα στο κτίριο χωρίς … προβλήματα.

Κεντρικό πολιτικό μήνυμα της τακτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες αποτέλεσε το Σάββατο για τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, η αντιπαράθεση έξω από το κτίριο των Προπυλαίων, όπου φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι διαπληκτίζονταν με τους φύλακες το πρωί, ενώ η Σύγκλητος συνεδρίαζε μέσα στο κτίριο χωρίς … προβλήματα.
Πλήρη κάλυψη στον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδ.Φορτσάκη και τους χειρισμούς του στο θέμα των πρόσφατων επεισοδίων στο Ιδρυμα προσέφερε μάλιστα στην ομιλία του σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΟΝΝΕΔ .

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χαρακτηρίζοντας μάλιστα εκείνους που προκαλούν τα επεισόδια ως «θρασίμια που δεν έχουν αγωγή από την οικογένειά τους και δεν έχουν μάθει το πρώτο μάθημα δημοκρατίας να σέβονται την γνώμη των άλλων».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι «πρόκειται για μικρές ομάδες που τους ενδιαφέρει μόνο το μπάχαλο στα πανεπιστήμια αλλά δεν θα τους περάσει».

Στο θέμα όπως είναι γνωστό είχαν αναμιχθεί προ δεκαημέρου και τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μπήκαν στο χώρο τον Προπυλαίων, όπου το κτίριο παρέμενε κλειστό λόγω απειλών για καταλήψεις. Οι τρεις βουλευτές άνοιξαν έτσι τον δρόμο δεκάδες φοιτητές που κατέλαβαν στην συνέχεια το χώρο.

Με αντικείμενο την… ηρεμία στο χώρο των πανεπιστημίων, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα πολιτικά τους ξίφη, σε ένα χώρο όμως όπου κυρίαρχη ανάγκη είναι η αναζήτηση συναίνεσης.
Πάντως, όπως έλεγαν πανεπιστημιακοί που μίλησαν στο «Βήμα», είναι βέβαιο οτι κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει σκηνές όπως εκείνες που εξελίχθηκαν πέρυσι σε περιφερειακό πανεπιστήμιο, με τους πανεπιστημιακούς κλειδωμένους επι 5ωρο σε μια αίθουσα από φοιτητές που απαιτούσαν να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα τους ή άγριους προπηλακισμούς πρυτάνεων όπως είχε γίνει προ 5ετιας με τον τότε πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνων κ. Χρ.Κίττα.
Πλήρη κάλυψη στον κ. Φορτσάκη πρόσφερε τις προηγούμενες ημέρες και ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.
«Η αιχμαλωσία των πανεπιστημίων από μικρές ομάδες ταραχοποιών τελείωσε. Διεθνώς δεν υπάρχει πανεπιστήμιο που δεν φρουρείται, αυτό δεν είναι ελευθερία, είναι η τυραννία της μειοψηφίας. Οι εικόνες που είδαμε με μικρές ομάδες ταραχοποιών είναι η υπόμνηση της κατάντιας από την οποία ξεκολλάει η Ελλάδα. Τέτοια πράγματα είναι αδιανόητα παντού στον κόσμο, αυτά είναι που μας κρατάνε πίσω και πρέπει να τα αλλάξουμε και τα αλλάζουμε με κόπο γιατί απέναντί μας έχουμε συνασπισμένες τις δυνάμεις του χθες που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε και θέλουν να ματαιώσουν κάθε δυναμική μεταρρύθμιση», τόνισε χαρακτηριστικά σήμερα ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα, θύμισε ότι πρώτη η ΟΝΝΕΔ είχε ζητήσει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και ότι πρόταση της ΟΝΝΕΔ είναι η συνταγματική μεταρρύθμιση που τώρα προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει τη δημιουργία μη κρατικών ιδιωτικών πανεπιστημίων. Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ψήφισε τελικά προ διετίας το Κοινοβούλιο με τον νέο Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ επί υπουργίας στην παιδεία της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου.

Πρόταση της ΟΝΝΕΔ είναι ο εκσυγχρονισμός των Πανεπιστημίων και η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, είπε σ΄μερα ο κ. Σαμαράς.

Αναφέρθηκε στην ιστορία της ΟΝΝΕΔ αναφέροντας: «Σαράντα χρόνια αγώνες και νίκες και προσφορά στον τόπο. Με αισθήματα συγκίνησης βρίσκομαι εδώ γιατί από την ΟΝΝΕΔ, ξεκίνησα κι εγώ όπως κι ο Κώστας και πολλοί άλλοι».

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ακόμη ότι η επικράτηση της Αριστεράς στα πανεπιστήμια τελείωσε. Η ΟΝΝΕΔ κέρδισε τα πανεπιστήμια με την δράση της και τους αγώνες τους. Η ΔΑΠ παραμένει πάντα πρώτη δύναμη και η ΟΝΝΕΔ στην πρωτοπορία. Είσαστε η αδιάψευστη απόδειξη για μία κοινωνία που δεν θα ζει με δανεικά και με ψευδαισθήσεις μίας κάλπικης ευημερίας, για μία οικονομία που θα αναπτύσσεται και θα δίνει ευκαιρίες στα νέα παιδιά. Παντού αλλού στον κόσμο οι ιδέες της ΔΑΠ κυριαρχούν, ήλθε η ώρα οι ίδιες ιδέες να κυριαρχήσουν στον τόπο μας και να δώσουν τον δυναμισμό που θέλουν οι Έλληνες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα μετά από δύο ώρες η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία και συζητήθηκαν τα θέματα της φύλαξης, της καθαριότητας και των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 09.00 στο κτίριο των Προπυλαίων, όπου και γινόταν από νωρίς το πρωί έλεγχος στους εισερχόμενους. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των φοιτητών, οι οποίοι και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν με αντιπροσώπους τους σε προκαθορισμένη ώρα ακρόασης. Αντ΄αυτού ομάδες φοιτητών διοργάνωσαν από νωρίς το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο που φυλασσόνταν από αστυνομικές δυνάμεις.

Φορτσάκης: Αναγκαίο ένα στρατηγικό σχέδιο για τον εκσυχρονισμό των σχολών

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο Mega ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Φορτσάκης σημείωσε ότι
οι παρατάξεις των κομμάτων στο Πανεπιστήμιο έχουν αποδοκιμάσει τις παρεμβάσεις στη Σύγκλητο, ενώ πρόσθεσε ότι η νίκη της συνεδρίασης της Συγκλήτου θα έπρεπε να είναι κάτι αυτονόητο.

«Προσκαλούμε το σύνολο της πολιτείας να επιστρέψει στη νομιμότητα» τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, ενώ επεσήμανε ότι «γίνεται προσπάθεια να επικρατήσει η αξιοκρατία για τους καθηγητές στα πανεπιστήμια».

Ο κ. Φορτσάκης τόνισε επίσης την αναγκαιότητα ενός στρατηγικού σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των σχολών. «Πρέπει να ανασυγκροτήσουμε την ακαδημαϊκή μας υποδομή. Απαιτούνται δραστικές αποφάσεις που θα πρέπει να έρθουν σε ρήξη με την νοοτροπία μας» δήλωσε.

Ερωτηθείς για το πως θα γίνει αυτό, ο κ.Φορτσάκης απάντησε πως αρχικά πρέπει να «ανοίξουν τα παράθυρα» για να μπει νέος αέρας στα Πανεπιστήμια. Το ελληνικό πανεπιστήμιο απέχει από το να γίνει ένα σύγχρονο campus».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk