Μείωση των αντικειμένων που διδάσκονται στα δημοτικά αλλά και μειωμένη ύλη στα βασικά μαθήματα, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα «μελέτης» των μαθητών στο σχολείο ώστε να έχουν προετοιμαστεί σωστά όταν έχουν πλέον επιστρέψει στο σπίτι και να μην έχουν επιπλέον φόρτο εργασίας, μελετούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας.
Με θέμα τις αλλαγές στο δημοτικό συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας υπό την προεδρία του πρώην πρύτανη, καθηγητή πανεπιστημίου κ. Σωκράτη Κάτσικα.
Στη συνεδρίαση όλες οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας (δάσκαλοι, καθηγητές, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί) θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις αλλαγές που θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση που επίσης θα συζητηθεί στο ΕΣΥΠ.
Η μελέτη στο σχολείο

Ενας από τους προβληματισμούς που συζητούνται αυτές τις ημέρες στις συσκέψεις που γίνονται στο κτίριο του Αμαρουσίου είναι «πώς το σχολείο προετοιμάζει τον μαθητή» ώστε να μην έχει φόρτο εργασίας στο σπίτι. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται ότι θα προταθεί μια μορφή «μελέτης» στα δημοτικά σχολεία που θα γίνεται στη διάρκεια του διδακτικού χρόνου και όχι ως εξωσχολική δραστηριότητα.
Οπως λένε πηγές του υπουργείου που μίλησαν στο «Βήμα», αν ενταχθεί κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα εξωσχολικών δραστηριοτήτων των σχολείων, δεν έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει καθώς οι μαθητές θα είναι κουρασμένοι από την ημέρα τους στο σχολείο.
Παράλληλα με τη μείωση της ύλης που σχεδιάζεται στα δημοτικά θα αυξηθούν οι εξωσχολικές δραστηριότητες έτσι ώστε τα παιδιά να παραμένουν με ευχαρίστηση στα σχολεία τους και να χαλαρώνουν μετά την ολοκλήρωση των μαθησιακών υποχρεώσεών τους.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η συζήτηση αυτή θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και το Τμήμα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσής του, όπου και θα κατατεθούν οι προτάσεις του υπουργείου για τις αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα των δημοτικών.
Στη συνέχεια θα γίνει διάλογος και με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας ώστε έως το τέλος του χρόνου να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις και τον Ιανουάριο του 2015 να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση το σχετικό σχέδιο νόμου.

Μειώνονται τα διδασκόμενα αντικείμενα

Τα μαθήματα που διδάσκονται στο δημοτικό δεν αναμένεται να μειωθούν αλλά αναμένεται να μειωθούν τα διδασκόμενα αντικείμενα, τα οποία σήμερα είναι 17.
Πάντως, εκπαιδευτικοί αλλά και επιστημονικές ενώσεις έχουν ζητήσει στο παρελθόν αναδιάρθρωση και εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης στα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών και της Γεωγραφίας στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού.
Και ειδικά σε συγκεκριμένα διδακτικά κεφάλαια τα οποία κρίνονται δυσνόητα ή επουσιώδη και σε ορισμένες περιπτώσεις επαναλαμβάνονται σε διάφορες τάξεις. Επίσης στόχος είναι ο συγχρονισμός της ύλης συναφών μαθημάτων.

HeliosPlus