Σαράντα τέσσερις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις με χούλιγκαν στη διάρκεια συγκέντρωσης που οργανώθηκε από μια ακροδεξιά οργάνωση χθες, Κυριακή, στην Κολωνία (δυτική Γερμανία), ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αστυνομία.

Περίπου είκοσι βίαιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κολωνίας. Πολλές ώρες μετά το τέλος της συγκέντρωσής τους, ορισμένοι χούλιγκαν συνέχιζαν να προκαλούν ταραχές στο κέντρο της πόλης.

Η ακροδεξιά και ισλαμοφοβική οργάνωση Pro NRW είχε οργανώσει αυτή τη συγκέντρωση, υπό την ονομασία «χούλιγκαν εναντίον σαλαφιστών».

Τουλάχιστον 4.000 χούλιγκαν και μαχητικά μέλη της ακροδεξιάς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έκαναν χθες το απόγευμα πορεία σε τεταμένη ατμόσφαιρα, φωνάζοντας συνθήματα όπως «έξω οι ξένοι», σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η αστυνομία, η οποία επιχειρούσε να ελέγξει τη διαδήλωση και να αποφύγει τα επεισόδια με περίπου 500 αντιδιαδηλωτές αριστερών οργανώσεων που ήταν επίσης παρόντες, έκανε στη διάρκεια του απογεύματος χρήση «δακρυγόνων, γκλομπ και εκτοξευτήρων ύδατος για να επιχειρήσει να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας ενώ οι αστυνομικοί έγιναν στόχος ρίψεων μπουκαλιών, πετρών και κροτίδων.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει στα μέσα Οκτωβρίου στην εφημερίδα «Κέλνερ Στατ-Αντσάιγκερ», ο περιφερειακός υπεύθυνος του συνδικάτου των αστυνομικών Έριχ Ρέτινγκχαους, είχε δηλώσει πως η αστυνομία «παρατηρεί μια ορισμένη ριζοσπαστικοποίηση, κυρίως προς τα δεξιά, των χούλιγκαν», οι οποίοι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν το διεθνές πλαίσιο και να εμφανισθούν ως «οι καλοί» που μάχονται εναντίον του ισλαμισμού, «ώστε να στρατολογήσουν περισσότερους οπαδούς».

Στις αρχές Οκτωβρίου, σφοδρές συγκρούσεις είχαν σημειωθεί μεταξύ Κούρδων και μαχητικών ισλαμιστών στη βόρεια Γερμανία με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων, κυρίως στο Αμβούργο.