Ανησυχία έχει σκορπίσει στην ελληνική κοινότητα της Μαριούπολης η επίθεση με όλμους, όπως όλα δείχνουν από φιλορώσους αυτονομιστές, στο χωριό Σαρτανά που προκάλεσε επτά νεκρούς -έξι από αυτούς ελληνικής καταγωγής- και 17 τραυματίες.

Την Τετάρτη, τόσο στο χωριό Σαρτανά όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο εχθροπραξιών ανάμεσα στους ουκρανούς στρατιώτες και στους αυτονομιστές, επικρατούσε ηρεμία.

Μιλώντας στα Νέα ο γενικός πρόξενος της Μαριούπολης Δημήτριος Παπανδρέου επισήμανε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. «Τα πράγματα είναι ρευστά. Το Σαρτανά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Αυτό σημαίνει ότι τέτοια περιστατικά μπορεί να ξανασυμβούν». Όπως πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, μετά τη φονική επίθεση «η ανησυχία είναι διάχυτη όχι μόνο στην ελληνική κοινότητα αλλά σε ολόκληρο τον λαό της Μαριούπολης».

Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρισκόταν την Τετάρτη η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο – Πιτσατζή, καθώς είχε αναλάβει το δύσκολο έργο να επισκεφθεί τους τραυματίες στο νοσοκομείο -μαζί με τον γενικό πρόξενο-, να επικοινωνεί με συγγενείς και να κανονίζει διαδικαστικά θέματα για τις κηδείες των θυμάτων. «Δεν μπορώ να μιλήσω. Είμαι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Κλαίω όλη μέρα» είπε.