«Το 2000 βρισκόμουν ήδη τρία χρόνια στο Λονδίνο και έκανα το διδακτορικό μου στη Γενετική με τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου. Στο τέλος της χρονιάς όμως δεν είχα προλάβει να ολοκληρώσω τα πειράματά μου. Η χρηματοδότηση τελείωσε και έπρεπε από κάπου να βρω υποστήριξη. Σε αυτή την κομβική στιγμή, ήρθε στη ζωή μου το Ίδρυμα Ωνάση» ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση, κ. Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, ξεκινώντας την ομιλία του για την νέα σελίδα που προστίθεται στην 28χρονη ιστορία του Συνδέσμου. «Για εμένα, όπως για όλους τους υποτρόφους, αυτή η προσφορά δημιουργεί στενούς δεσμούς με το Ίδρυμα. Κι έρχεται μια στιγμή που θέλεις να προσφέρεις πίσω σε ολόκληρη την κοινωνία».
Εφέτος λοιπόν ήρθε η στιγμή για τα 1.800 ενεργά μέλη του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, συνεχίζοντας επάξια το έργο των προηγούμενων διοικητικών συμβουλίων, να κάνουν ένα άνοιγμα στην ελληνική κοινωνία, εστιάζοντας στην καινοτομία, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, τον εθελοντισμό.
Όραμά τους να φέρουν την ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα τους νέους, σε επαφή με μια σειρά από πρωτότυπες, καινοτόμες, διαδραστικές πρωτοβουλίες. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα, Τετάρτη, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, βάσει των αναγκών της κοινωνίας και του δυναμικού του Συνδέσμου, το μπουκέτο δράσεων που σχεδιάστηκε για την χρονιά 2014-2015 εστιάζει σε έξι πυλώνες: Επιστήμη, Παιδεία, Τέχνη, Κοινωνία, Επιχειρηματικότητα, Αθλητισμός.
Τομείς στους οποίους το Πρόγραμμα Υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση, που εφαρμόζεται αδιάλειπτα από το 1978 αριθμώντας σήμερα περί τους 5.500 Έλληνες και αλλοδαπούς υποτρόφους, έχει ισχυρή παρουσία. Στο κοινωφελές έργο του Ιδρύματος Ωνάση, με ναυαρχίδα το θεσμό των υποτροφιών, αναφέρθηκε η διευθύντρια κυρία Έφη Τσιότσιου.
Κάθε χρόνο δίδονται 130 υποτροφίες σε Έλληνες φοιτητές για να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές ή να εκπονήσουν διδακτορικές διατριβές και 45 ακόμη για έρευνα και συλλογή αρχειακού υλικού στην Ελλάδα σε αλλοδαπούς φοιτητές. Μέσα στην κρίση, δεδομένων των αυξημένων αναγκών, ο αριθμός των Ελλήνων υποτρόφων γίνεται μεγαλύτερος. Εφέτος δόθηκαν 200 υποτροφίες πλήρους κάλυψης-όχι μόνο των διδάκτρων- για όλα τα έτη σπουδών.
Πρόγραμμα δράσεων παιδείας, πολιτισμού, αλληλεγγύης

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων ξεκίνησε ήδη με τον επιτυχημένο θεατρικό Μαραθώνιο SynPraxis που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014. Γνωστοί καλλιτέχνες –υπότροφοι του Ιδρύματος ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν έναν μαραθώνιο θεάτρου και χορού πολλών… πράξεων, από τις 10:30 το πρωί της Κυριακής 12 Οκτωβρίου έως τις 10:30 το βράδυ. Ακολουθεί στις 9 Νοεμβρίου η εθελοντική συμμετοχή 50 υποτρόφων στο Μαραθώνιο της Αθήνας, με στόχο την ενίσχυση της ΕΛΕΠΑΠ. Η επόμενη παράσταση θα δοθεί στη μικρή σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στις 13 Νοεμβρίου από τη θεατρική ομάδα «Νεφελόπετρα». Δώδεκα μουσικοί, χορευτές, performers ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το CIRCUSEXPLOSIVA, μια εκρηκτική μουσικοχορευτική παράσταση που συνδυάζει ζωντανή μουσική, τραγούδι, ακροβατικό χορό και τσίρκο. Όλα αυτά, επενδυμένα με videoart σε στυλ βωβού κινηματογράφου και ατμόσφαιρα που θυμίζει κινηματογραφικές ταινίες του Tim Burton ή παραστάσεις των Tiger Lilies.
Μέσα στον Νοέμβριο πρόκειται να ξεκινήσει και μια ιδιαίτερα φιλόδοξη δράση παιδείας και πολιτισμού, με την ονομασία «Έλα Μαζί μας». Στόχος του εθελοντικού προγράμματος είναι η ενημέρωση και προσέλκυση μαθητών στο χώρο της επιστήμης, της τέχνης, της δημιουργικότητας, του «ευ ζην» και της αριστείας. Τα μέλη του Συνδέσμου θα ταξιδέψουν εθελοντικά σε σχολεία όλης της Ελλάδας, προσφέροντας γνώσεις, επιστημονική και επαγγελματική εμπειρία στους μαθητές όλων των βαθμίδων με διαλέξεις, εργαστήρια, παρουσίαση επαγγελμάτων κλπ.
Ενδεικτικά θέματα της δράσης είναι: κινηματογράφος, εργαστήριο εικαστικών/μουσικολογίας/φωτογραφίας, διαχείριση απορριμμάτων, επιστημονικό project, τα μυστικά της αφήγησης, συναισθηματική αγωγή, ψυχική υγεία, σχέδιο επιχειρηματικότητας, αλλά και ειδικά θέματα όπως πώς μαθαίνουμε, πώς κάνουμε έρευνα, σωστή διατροφή, αντιμετώπιση των σεισμών, ανθρώπινα δικαιώματα.
Η εφετινή χρονιά θα κλείσει με μια μουσική γιορτή στη μικρή σκηνή στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με τίτλο «Συνηχήσεις», όπου μια πλειάδα υποτρόφων θα συναντηθεί επί σκηνής σε μια μουσική περιπλάνηση.
Φεστιβάλ επιστήμης και επιχειρηματικότητας

Athens Science Festival 2 –Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, 16 –22 Μαρτίου 2015
Για δεύτερη χρονιά, θα διοργανωθεί στις 6-10 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το Athens Science Festival, ένα Φεστιβάλ γύρω από τις επιστήμες που δίνει την ευκαιρία σε ενήλικες και παιδιά να αναρωτηθούν και να δώσουν επιστημονικές απαντήσεις, να συζητήσουν με επιστήμονες, να πειραματιστούν, να παίξουν, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια αλλά και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις και αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις και απόψεις.
Μια νέα πρωτοβουλία του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση αποτελεί η Ημέρα Επιχειρηματικότητας «Αλέξανδρος Ωνάσης» –«Alexandros Onassis» Enterpreneursip Day, που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στις 31 Μαρτίου 2015. Πρόκειται για μια ημερίδα με τη συμμετοχή σημαντικών επιχειρηματικών μορφών από όλο τον κόσμο που στόχο έχει να φέρει σε επαφή και να εμπνεύσει νέους ανθρώπους μέσα από ομιλίες επιτυχημένων, έμπειρων αλλά και νεότερων επιχειρηματιών.
Προγράμματα για να αγαπήσουμε πάλι την πόλη μας

Η Αθήνα τίθεται στο επίκεντρο δύο σημαντικών προγραμμάτων του Συνδέσμου Υποτρόφων, που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2015. «Φωτογραφημένη πόλη» ονομάζεται η ημερίδα με θέμα τη φωτογραφία και την πόλη των Αθηνών που θα διεξαχθεί, για δεύτερη χρονιά, σε συνεργασία με εκπαιδευτικά Ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Με κεντρικό άξονα τους προβληματισμούς που πηγάζουν από την απεικόνιση, την αισθητική και την τεχνική του μέσου, Έλληνες και ξένοι ομιλητές από την Ευρώπη και την Αμερική, τόσο από τον ακαδημαϊκό και τον εικαστικό χώρο θέτουν προβληματισμούς με στόχο την επανερμηνεία του αστικού τοπίου, τη σημασία της βιωματικής εμπειρίας του τόπου και την δημιουργία ενός στοχαστικού επαναπροσδιορισμού της μνήμης και αίσθησης του χώρου.
Τέλος, τον Ιούνιο του 2015, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και κοινωνικοί επιστήμονες, υπότροφοι όλοι του Ιδρύματος, θα συνεργαστούν με Αθηναίους πολίτες και θα τους προσφέρουν δωρεάν μελέτες αναδιαμόρφωσης των διαμερισμάτων τους. Στόχος της δράσης «Επανα/κατοικήσεις» είναι να σκεφτούμε ξανά τα σπίτια μας και τον καθημερινό τρόπο ζωής μας και να αναρωτηθούμε ποιες είναι τελικά οι αξίες που εκφράζουν τα κτίρια αυτά και ο τρόπος ζωής μέσα τους. Τη δράση πλαισιώνει επιστημονική ημερίδα που θα αναλύσει το θεωρητικό και μεθοδολογικό της πλαίσιο ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε ειδική έκδοση που θα κυκλοφορήσει μετά την ολοκλήρωση της δράσης.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.onassis-scholars.gr