Στο διάστημα που ξεκινά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής, έχουν ήδη στραμμένο το ενδιαφέρον τους τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά την επικρατούσα εκτίμηση στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα, ακόμη κι αν η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου λάβει μία ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, όλα τα ενδεχόμενα θα παραμένουν ανοιχτά.
Από το περιβάλλον δε του κ. Τσίπρα αφήνεται να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα, καθώς «βλέπουν» ότι οι πιέσεις που θα δεχθεί η κυβέρνηση για την ψήφιση νέων μέτρων (εργασιακά – ασφαλιστικό) θα είναι τέτοια, που πιθανώς και να δρομολογήσει εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες.
Από την άλλη πλευρά, στον ΣΥΡΙΖΑ έστω κι αν προσπαθούν να υποβαθμίσουν την σημασία της, αναμένουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Παρασκευής, προκειμένου να εξάγουν κάποια συμπεράσματα για το μέλλον.
Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο από όλες τις άλλες παραμέτρους, είναι το άθροισμα εκείνων των βουλευτών που θα ψηφίσουν «όχι». Σε περίπτωση που αυτό φθάσει τον αριθμό των 120-121 βουλευτών, η αξιωματική αντιπολίτευση θα αρχίσει να οικοδομεί την επιχειρηματολογία της και θα προσπαθήσει να προκαλέσει εξελίξεις, με το σκεπτικό ότι είναι αδύνατη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αντιθέτως, σε μία υποθετική περίπτωση κατά την οποία πολλοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές τοποθετηθούν ουδέτερα ή προτιμήσουν την αποχή, τα δεδομένα θα είναι πολύ διαφορετικά.
Εν όψει όλων αυτών και μέχρις ότου διαμορφωθεί μία εικόνα για τις επικείμενες εξελίξεις, στην Κουμουνδούρου θα επιχειρήσουν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους στο εσωκομματικό πεδίο. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε εν τέλει να αναβληθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που είχε προγραμματιστεί για το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Ο χρόνος διεξαγωγής της θα αποφασιστεί από την ερχόμενη εβδομάδα, σε συνεδρίαση της γραμματείας και αφότου συνεκτιμηθούν τα δεδομένα της συγκυρίας.