Στον διάλογο για τις εθνικές προτεραιότητες θα συμμετάσχει το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP), αλλά δεν θα αναμειχθεί σε μυστικές συνομιλίες για το μοίρασμα της εξουσίας, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Μιχαήλ Μίκοφ, χθες το βράδυ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τα exit polls των χθεσινών (πρόωρων) βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία, που έδωσαν στον συνασπισμό της Αριστεράς υπό τους Σοσιαλιστές τη δεύτερη θέση, πίσω από το GERB του Μπόικο Μπορίσοφ.

«Οι ψηφοφόροι μας έδωσαν τον ρόλο της αντιπολίτευσης» ανέφερε ο κ. Μίκοφ και πρόσθεσε «θα είμαστε εποικοδομητική, πιστή αντιπολίτευση, που θα στηρίζει, νομοθετικά, όλες τις εθνικά υπεύθυνες αποφάσεις».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών είπε ακόμη ότι το BSP θα περιμένει προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι το BSP δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες αυτές.

Ο κ. Μίκοφ τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη διεξαγωγής συνομιλιών επί επιμέρους ζητημάτων προκειμένου, όπως είπε, το κόμμα του να στηρίξει συγκεκριμένες πολιτικές.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες, ο αρχηγός των Σοσιαλιστών εκτίμησε πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για τη χώρα. «Το BSP γνωρίζει ότι χρειάζονται αλλαγές. Τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών δεν είναι μια τάση, αλλά ως έναν βαθμό μια αξιολόγηση της συμμετοχής μας στην προηγούμενη κυβέρνηση και των σχέσεών μας με τους εταίρους μας» δήλωσε ο κ. Μίκοφ, αναφερόμενος στο Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF).

Υπογράμμισε, δε, ότι το BSP δεν καταρρέει και πως ο συνασπισμός BSP- Αριστερή Βουλγαρία έχει μια σοβαρή φιλοδοξία κι αυτή είναι να αποτελεί την αυθεντική εκπροσώπηση των αριστερά σκεπτόμενων ατόμων.

Οι Βούλγαροι, τόνισε, για μια ακόμη φορά απέφυγαν την ενεργή στήριξη πολιτικών πλατφορμών (και) σε αυτές τις εκλογές. Αυτό θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τις προοπτικές τερματισμού της κρίσης που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη εμπιστοσύνης στα κόμματα, τις πολιτικές, τους θεσμούς και τους μηχανισμούς μιας αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, πρόσθεσε ο αρχηγός των Σοσιαλιστών.

Έδωσε, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στην ισχυρή εθνικιστική ψήφο, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην κάλπη. Τουλάχιστον τρία κόμματα και συνασπισμοί (αυτών των θέσεων) εξασφάλισαν έδρες σε αυτές τις εκλογές, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει σοβαρό σημάδι και να αμαυρώσει την ευρωπαϊκή εικόνα της Βουλγαρίας, προειδοποίησε ο κ. Μίκοφ.

Στην ερώτηση εάν το BSP ενδέχεται να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση της χώρας, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Γιανάκι Στοΐλοφ απάντησε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι στην «ατζέντα», εάν οι Σοσιαλιστές είχαν μια ισχυρότερη εκλογική επίδοση. Τώρα, που το GERB έχει κερδίσει σχεδόν διπλάσιες ψήφους σε σχέση με το BSP, το τελευταίο δεν μπορεί να συμμετάσχει επί ίσοις όροις σε ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, διευκρίνισε.

Ευχήθηκε καλή επιτυχία στο GERB, υπογραμμίζοντας πως αυτό που θα πρέπει να επιδιώξει η Βουλγαρία είναι η σταθερότητα.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να επιβάλλουμε μια πολιτική τροχιά στη μελλοντική κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες» δήλωσε ο κ. Στοΐλοφ, προσερχόμενος στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα, είχε πει πως πρόκειται για τις χειρότερες εκλογές για το BSP, γεγονός που απέδωσε στον τρόπο με τον οποίο οι Σοσιαλιστές συμμετείχαν στην κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια, τη θέση τους στην ουκρανική κρίση και την κατάσταση των τοπικών οργανώσεων του κόμματος σε πολλές περιοχές.