Ο βέλγος καθηγητής Πέτερ Πιότ, ο οποίος συμμετείχε το 1976 στην ανακάλυψη του ιού Έμπολα στο Ζαϊρ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Spiegel πως η επιδημία του Εμπολα στην Αφρική έχει εξελιχθεί σε μια, ιατρικού επιπέδου, «τέλεια καταιγίδα», απειλώντας να εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.


«Δεν μιλάμε πλέον για μια απλή επιδημία: εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ανθρωπιστική καταστροφή. Μια επιδημία όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή μπορεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρες περιοχές και η μόνη ελπίδα που έχουμε είναι να καταφέρουμε σύντομα να την ελέγξουμε»,
σημειώνει ο βέλγος ειδικός, προσθέτοντας πως «εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος, αλλά πλέον πιστεύω πως πρέπει να δοκιμάσουμε τα πάντα προκειμένου να περιορίσουμε την επιδημία. Είναι καλό που οι ΗΠΑ προσπαθούν προς αυτή τη κατεύθυνση, αλλά πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο κι άλλα κράτη, όπως το Βέλγιο και η Γερμανία. Κυρίως δε, να βρούμε νέες στρατηγικές αντιμετώπισης του ιού. Η Σιέρα Λεόνε, ας πούμε, πειραματίστηκε προ ημερών με μια τριήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας. Το ξέρω, μου φαίνεται κι εμένα ως μια λύση που μας έρχεται από το Μεσαίωνα, αλλά ακόμη και το 2014 δεν έχουμε άλλο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τον Εμπολα».

Στην ερώτηση αν αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο η αρρώστια να εξαπλωθεί πανδημικά ο καθηγητής απαντάει πως «ένα ξέσπασμα της επιδημίας στην Ευρώπη ή στην Βόρεια Αμερική θα ετίθετο γρήγορα υπό έλεγχο. Αυτό που με ανησυχεί είναι το ενδεχόμενο να εξαπλωθεί η αρρώστια στην Ινδία, λόγω των χιλιάδων Ινδών που εργάζονται σε επιχειρήσεις στη Δυτική Αφρική», ενώ στο -απευκταίο- ενδεχόμενο μιας πιθανής μετάδοσης του ιού διαμέσου του αέρα ο Πιότ είναι κατηγορηματικός: «ευτυχώς, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά απίθανο. Ωστόσο, αυτό που είναι πιθανό είναι το ενδεχόμενο μιας μετάλλαξης του ιού, προκειμένου να δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να ζουν λίγες εβδομάδες παραπάνω. Κι αυτό θα ήταν κάτι που δεν θα επιθυμούσαμε, καθώς έτσι θα δινόταν η δυνατότητα στον ιό να έχει χρόνο για να προσβάλλει ακόμη περισσότερους ανθρώπους».

Τέλος, το γερμανικό περιοδικό κάνει λόγο και για τη διαδικασία… βάπτισης του ιού, στο μακρινό 1976, με τον βέλγο επιδημιολόγος να είναι ένας εκ των νονών του Εμπολα: «θυμάμαι ακόμη εκείνη την ημέρα του 1976, όταν μαζί με κάποιους άλλους γιατρούς καθίσαμε κι ήπιαμε ένα ποτό, συζητώντας για το πώς θα έπρεπε να ονομάσουμε τον νέο ιό που μόλις είχαμε ανακαλύψει. Στον απέναντι τοίχο κρεμόταν ένας χάρτης της περιοχής [στο Ζαΐρ] όπου τον είχαμε εντοπίσει για πρώτη φορά και είδαμε έναν ποταμό που την διέσχιζε: το ποτάμι λεγόταν Εμπολα κι αποφασίσαμε να δώσουμε στον ιό αυτό το όνομα», καταλήγει ο Πιότ.