Τα κονδύλια τα οποία προορίζονται για αποζημίωση-ενίσχυση φρουτοπαραγωγών λόγω των ρωσικών αντιμέτρων ίσως περικοπούν, άφησε να εννοηθεί ο Ντασιάν Σιόλος, επίτροπος επί των αγροτικών.

Οι πολωνοί παραγωγοί μηλών ζητούν αποζημίωση 145 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο «είναι πέρα από τις δυνατότητες της ΕΕ», δήλωσε ο επίτροπος. Πηγές της Κομισιόν παρατήρησαν ότι αν το πόσο δεν μειωθεί στο ήμισυ τουλάχιστον θα πρέπει να περικοπούν αποζημιώσεις προς άλλους ευρωπαίους φρουτοπαραγωγους.

Στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε ότι θα καθυστερήσει η καταβολή της ενίσχυσης των παραγωγών αλλά δεν πρόκειται να μειωθεί «η βοήθεια στους ευρωπαίους φρουτοπαραγωγούς η οποία αποφασίστηκε τον Αύγουστο, ύψους 158 εκατ. ευρώ». Ανακοινώθηκε επίσης ότι πολύ σύντομα θα δοθεί «έκτακτη ενίσχυση» στους παραγωγούς εσπεριδοειδών, μηλών και αχλαδιών.

Το ποσό το οποίο ζητούν οι μηλοπαραγωγοί Πολωνίας χαρακτηρίζεται «τερατώδες» από ευρωβουλευτές των βαλτικών χωρών, της Ισπανίας κ.α. Ο κεντροδεξιός ιταλός ευρωβουλευτής Χέρμπερτ Ντόρφμαν δήλωσε: «Η εκλογική περιφέρειά μου παράγει το 10% των μήλων όλης της Ευρώπης. Φέτος έχουμε μια εξαιρετικά καλή σοδειά αλλά οι τιμές έπεσαν σχεδόν στα μισά των περσινών επειδή δεν εξάγονται» στη Ρωσία. Ωστόσο, «δεν σκεφθήκαμε να ζητήσουμε τρελές αποζημιώσεις».

Ο επίτροπος κ. Σιόλος τόνισε ότι «οι αποζημιώσεις θα είναι δυστυχώς περιορισμένες» και εξήγησε ότι τα σχετικά κονδύλια προέρχονται από περικοπές των συνολικών αγροτικών κονδυλίων. Υπολογίζει ότι τα ρωσικά αντίμετρα σε είδη κατανάλωσης θα κοστίσουν στην Ευρώπη τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ το χρόνο.