Αντιδρώντας στην καθήλωση θυγατρικής του εθνικού αερομεταφορέα Aeroflot εξαιτίας των ευρωπαϊκών κυρώσεων, η Ρωσία φέρεται σύμφωνα με δημοσίευμα να εξετάζει να απαγορεύσει τη διέλευση από τον εναέριο χώρο της ευρωπαϊκών πτήσεων με κατεύθυνση άλλους προορισμούς.

«Η Μόσχα σκέπτεται να υποχρεώσει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να πετούν γύρω από τη Ρωσία» γράφει την Τετάρτη ο ειδησεογραφικός δικτυακός τόπος euractiv.com επικαλούμενος δημοσίευμα του ρωσικού Τύπου.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απείλησε την Τρίτη να προχωρήσει σε αντίποινα για την αναστολή των πτήσεων θυγατρικής εταιρείας της εθνικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot εξαιτίας των κυρώσεων της ΕΕ.

Η χαμηλού κόστους εταιρεία Dobrolyot, θυγατρική της Aeroflot, ανέστειλε όλες τις πτήσεις της την περασμένη εβδομάδα υπό το βάρος των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι εκτελεί πτήσεις προς την Κριμαία.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η εφημερίδα Vedomosti ανέφερε ότι η Ρωσία μπορεί να περιορίσει ή να απαγορεύσει στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν πτήσεις πάνω από τη Σιβηρία στις ασιατικές διαδρομές, κίνηση που θα μπορούσε αυξήσει κατά πολύ το κόστος για τους ευρωπαϊκούς μεταφορείς κάνοντας τις πτήσεις να διαρκούν περισσότερο και να απαιτούν περισσότερα καύσιμα.

Στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, οι περισσότερες δυτικές αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούσαν να πετούν μέσα στο ρωσικό εναέριο χώρο στις διαδρομές προς την Ασία, και αντ’ αυτού έπρεπε να πετούν μέσω του Κόλπου ή του αεροδρομίου των ΗΠΑ Άνκορατζ στην Αλάσκα.

Η Vedomosti ανέφερε ότι σύμφωνα με μία πηγή, η απαγόρευση θα μπορούσε να κοστίσει σε αεροπορικές εταιρείες όπως η Lufthansa, η British Airways και η Air France 1 δισ. ευρώ για μία περίοδο τριών μηνών. Ωστόσο, εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας δήλωσαν ότι το ποσό αυτό είναι μάλλον υπερβολικά υψηλό.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι τα γεγονότα των τελευταίων μηνών έχουν διαμορφώσει πολύ κακές συνθήκες για τις τουριστικές σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας , κάτι που οδήγησε στη χρεοκοπία ρωσικών εταιρειών ταξιδίων, καθώς η ρωσική οικονομία φλερτάρει με την ύφεση και το ρούβλι πέφτει.

Οι Ρώσοι τα τελευταία χρόνια επέλεγαν να κάνουν διακοπές όλο και περισσότερο σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κροατία, η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Αίγυπτος. Ωστόσο, το ρούβλι έπεσε κατά 9% φέτος έναντι του δολαρίου λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας και τις επιπτώσεις της κρίσης στις σχέσεις με τη Δύση, κάτι που ανεβάζει κατά πολύ το κόστος των ταξιδιών στο εξωτερικό.

Περίπου 15.000 τουρίστες έχουν παραμείνει αποκλεισμένοι στο εξωτερικό μετά την κατάρρευση της μεγαλύτερης εταιρείας ταξιδίων Labirint, αν και αξιωματούχοι της βιομηχανίας έχουν υποσχεθεί ότι οι πελάτες θα αποζημιωθούν από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Έλληνας αξιωματούχος του τομέα του τουρισμού δήλωσε ότι η χώρα αναμένει να υποδεχθεί 1,1 εκατ. Ρώσους τουρίστες φέτος, σε σχέση με 1,35 εκατ. που είχε φιλοξενήσει το 2013. Οι αφίξεις τουριστών από την Ουκρανία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται τους αντάρτες στα ανατολικά, έχουν μειωθεί κατά 50% και πλέον.

Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων εκτίμησε ότι αυτό θα κοστίσει στη χώρα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να στοχεύει να αυξήσει τον αριθμό των Ρώσων επισκεπτών που προσελκύει σε 2,5 εκατ. το χρόνο έως το 2021, αλλά επισήμανε πως «τα πράγματα φαίνεται ότι θα χειροτερεύσουν προτού βελτιωθούν».