Μήνες ολόκληρους διαρκούσε το κυνηγητό του Νίκου Μαζιώτη από τις διωκτικές αρχές, αλλά ο επικηρυγμένος τρομοκράτης κατόρθωνε πάντα να ξεφεύγει. Αλλοτε από τύχη και άλλοτε από απειρία των αστυνομικών που εμπλέκονταν στις επιχειρήσεις εντοπισμού του. Πιο κοντά από ποτέ άλλοτε έφτασε η Αστυνομία στον Μαζιώτη τον περασμένο Ιανουάριο, όταν σχεδίασε ένα εντυπωσιακό χτύπημα το οποίο εγκατέλειψε την τελευταία στιγμή, όταν αντιλήφθηκε ότι οι αστυνομικοί τον παρακολουθούν. Μετά την αποτυχία του Μαζιώτη και της ομάδας του να πλήξουν τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας με ρουκέτα, τον Ιανουάριο του 2013, η ίδια ομάδα θέλησε να επαναλάβει το εγχείρημα. Και μάλιστα τη στιγμή που στα γραφεία της ΝΔ θα βρίσκονταν τρεις έλληνες υπουργοί και πολύ περισσότεροι από χώρες-μέλη της ΕΕ!
Στις 23 Ιανουαρίου 2014, με την ευκαιρία της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, πραγματοποιείται άτυπη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού. Παρόντες στη συνάντηση αυτή είναι οι τότε υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, Εσωτερικών Ι. Μιχελάκης και Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου. Παρόντες επίσης είναι όλοι οι αντίστοιχοι υπουργοί της ΕΕ που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, άλλοι τόσοι πρέσβεις των χωρών αυτών που υπηρετούν στην Αθήνα και αρκετοί έλληνες ευρωβουλευτές.
Δύο ημέρες νωρίτερα ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ενημερώνουν τον κ. Δένδια ότι έχουν αξιόπιστες και διασταυρωμένες πληροφορίες πως ο Μαζιώτης θα χτυπήσει με αντιαρματική ρουκέτα (RPG) τα γραφεία της ΝΔ την ημέρα που είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των υπουργών. Ο υπουργός πάγωσε. Αλλά η πληροφορία, εκτός από αξιόπιστη, ακουγόταν και λογική.
Εναν χρόνο νωρίτερα, στις 14 Ιανουαρίου 2013, η ομάδα Μαζιώτη είχε γαζώσει με Καλάσνικοφ το γραφείο του προέδρου της ΝΔ. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει αργότερα η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, που θεωρείται από την Αστυνομία απλή μετονομασία της αρχικής οργάνωσης Μαζιώτη Επαναστατικός Αγώνας. Η προκήρυξη ανέφερε:
«Οι ένοπλοι σύντροφοι που τα ξημερώματα της Δευτέρας 14.1.2013 συμμετείχαν στηνεπίθεση εναντίον των κεντρικών γραφείων της ΝΔκατάφεραν να εκτελέσουν ένα καλά μελετημένο επιχειρησιακό σχέδιο εναντίον ενός μείζονος σημασίας στόχου. Δυστυχώς για εμάς όσο και για το πλειοψηφικό τμήμα του ελληνικού λαού (…) μια αστοχία υλικού δεν επέτρεψε στη θέση του πρωθυπουργικού γραφείου να χάσκει μια τεράστια τρύπα… Οι δύο σύντροφοι που αποβιβάστηκαν από το κλεμμένο όχημα κατάφεραν επίσης χωρίς κανένα εμπόδιο να πλησιάσουν τον στόχο στην απαιτούμενη απόσταση ώστε να βάλουν εναντίον του με εκτοξευτήρα (RPG) που έφερε αντιαρματική ρουκέτα. Τελικά ήταν μια αστοχία υλικού –αφού δύο φορές ο επιφορτισμένος με τον συγκεκριμένο ρόλο σύντροφος επιχείρησε να ξαναοπλίσει τονεκτοξευτήρα δίχως αποτέλεσμα –που ματαίωσε τον αρχικό μας σχεδιασμό ωθώντας τον δεύτερο σύντροφο να βάλει με πολεμικό τυφέκιο τύπου Καλάσνικοφ εναντίον του κτιρίου καθώς θα ήταν για εμάς αδιανόητο να φύγουμε άπραγοι από έναν τόσο σημαντικό στόχο».
Το πράγμα ήταν σαφές λοιπόν. Η ομάδα Μαζιώτη είχε προμηθευτεί καινούργιες ρουκέτες και ήθελε να ολοκληρώσει το εντυπωσιακό χτύπημα που είχε σχεδιάσει.
Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και η αρχική τους σκέψη ήταν να ματαιώσουν τη συνάντηση των υπουργών. Ψυχραιμότερες σκέψεις όμως τους οδήγησαν στην απόφαση η συνάντηση να γίνει κανονικά, αλλά σε εσωτερική αίθουσα, χωρίς παράθυρα, που δεν θα μπορούσε να βληθεί εξωτερικά. Ταυτόχρονα σήμανε συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για την περιμετρική θωράκιση των γραφείων της ΝΔ αλλά και για τον εντοπισμό του σημείου της επίθεσης.
Από πλευράς διωκτικών αρχών υιοθετήθηκε η θεωρία ότι οι τρομοκράτες για λόγους αποφυγής ρίσκου θα απέφευγαν να μεταφέρουν τον οπλισμό από μακρινό σημείο και ότι παράλληλα θα χτυπούσαν τα γραφεία της ΝΔ και με Καλάσνικοφ. Ολα αυτά τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ο οπλισμός θα υπήρχε «αποθηκευμένος» σε κοντινό χώρο του κτιρίου. Μια υπόθεση εργασίας ήταν ότι δεν θα χρησιμοποιούσαν κτίριο για την αποθήκευση αλλά σταθμευμένο αυτοκίνητο.
Ξεκίνησαν αμέσως έρευνες στη γύρω περιοχή και εντοπίστηκαν τέσσερα ύποπτα αυτοκίνητα. Ερευνήθηκαν διακριτικά και διαπιστώθηκε ότι στο ένα από αυτά, ένα ασημί Opel σταθμευμένο στην οδό Αγίας Κυριακής στο Παλαιό Φάληρο, το πορτ μπαγκάζ ήταν γεμάτο με ρουκέτες RPG και Καλάσνικοφ!
Το αυτοκίνητο ετέθη υπό συνεχή παρακολούθηση, ενώ περίοικοι βεβαίωσαν ότι κατά διαστήματα ορισμένα άτομα «το άνοιγαν, το τσεκάριζαν και το ξανάκλειναν».
Την ημέρα της σύναξης των υπουργών στα γραφεία της ΝΔ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προσήλθε με την καρδιά του να τρέμει. Γνώριζε ότι την ώρα που θα ήταν κι ο ίδιος στη συνάντηση μια ρουκέτα μπορεί να χτυπούσε τη ΝΔ, αν βέβαια η Αστυνομία που είχε περικυκλώσει το κτίριο και παρακολουθούσε διακριτικά το αυτοκίνητο-οπλοστάσιο αποτύγχανε παταγωδώς στο έργο της. Τελικώς η επίθεση απετράπη αλλά οι δράστες διέφυγαν.
Κάποια άτομα που θεωρήθηκε ότι κινούνται ύποπτα προσέγγισαν την περιοχή, αλλά αντιλήφθηκαν ότι επικρατεί «ασυνήθιστη κίνηση». Η Αστυνομία στην προσπάθειά της να διασφαλίσει την προστασία των γραφείων της ΝΔ υπερέβαλε σε δυνάμεις και έγινε αντιληπτή από τους τρομοκράτες,που έσπευσαν να εξαφανιστούν προτού προλάβουν οι αστυνομικοί να τους εγκλωβίσουν. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο από την Αστυνομία ότι ανάμεσα στα άτομα που εμφανίστηκαν αυτή την ημέρα στο Παλαιό Φάληρο ήταν κι ο Νίκος Μαζιώτης.


Σύστημα πληροφοριών
Από το ένα ασημί αυτοκίνητο στο άλλο

Για δύο μήνες περίπου η Αστυνομία έχασε τα ίχνη του Νίκου Μαζιώτη. Το ασημί Opel δεν το ξαναπλησίασε κανείς και δέκα ημέρες μετά η Αστυνομία το άνοιξε και δημοσιοποίησε τα ευρήματα: τέσσερις ρουκέτες τύπου RPG, τέσσερις προωθητικοί μηχανισμοί RPG, εκτοξευτήρας RPG, τέσσερις αμυντικές χειροβομβίδες F1, τέσσερις πυροδοτικοί μηχανισμοί των χειροβομβίδων αυτών, τρία Καλάσνικοφ, επτά γεμιστήρες Καλάσνικοφ, δύο κοντάκια Καλάσνικοφ, κουτιά με σφαίρες Καλάσνικοφ, γάντια και κουκούλες.
Στα ίχνη του Νίκου Μαζιώτη ξαναβρέθηκε η Αστυνομία αρκετές εβδομάδες μετά, όταν επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι κυκλοφορεί με ένα ασημί Hundai. Γι’ αυτό και ανακοίνωσε αμέσως ότι ο δράστης της ληστείας στην Κλειτορία Αχαΐας ήταν ο Νίκος Μαζιώτης. Είχε διαφύγει με ασημί Hundai.
Είναι μία ακόμη απόδειξη ότι οι διωκτικές αρχές έχουν δομήσει ένα αξιόπιστο σύστημα πληροφοριών που πιθανώς τροφοδοτείται και από το εξωτερικό. Αλλά, όπως τονίζουν στελέχη της, υπάρχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τις προσπάθειες εντοπισμού των μελών της «17 Νοέμβρη». «Τότε ψάχναμε στα τυφλά. Τώρα γνωρίζουμε ποιους ψάχνουμε και αυτό είναι σαφώς ευκολότερο» τονίζουν. Και θεωρούν ότι αξιοποιώντας τις ίδιες πηγές και τις ίδιες μεθόδους αργά ή γρήγορα θα εντοπίσουν και τον Χριστόδουλο Ξηρό, που είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ