Στην αποσαφήνιση ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής λόγω παρόδου διετίας της απαίτησης κατά του Δημοσίου, που αφορά στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, προχώρησαν σήμερα Τετάρτη κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Αναφερόμενοι στις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ανέφεραν πως μετά από απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, σε σχετικό ερώτημά του, δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής λόγω παρόδου διετίας της απαίτησης κατά του Δημοσίου, που αφορά στις αποδοχές των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και των αναδρομικών τους.

«Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος υποβολής αιτήσεων διακοπής της παραγραφής στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή άλλης σχετικής ενέργειας», σημείωσαν οι ίδιοι κύκλοι.

Η διευκρίνιση ήλθε ως απάντηση σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, με την οποία πρότεινε προς τα μέλη της τρόπους για τη μη παραγραφή της απαίτησής τους.

Η ΕΑΑΣ υπογράμμιζε στην σχετική ανακοίνωση πως «κατά την ασφαλέστερη εκδοχή, ο χρόνος παραγραφής αρχίζει από την 1-8-2014» και πρότεινε συγκεκριμένα τα εξής:

  • Την άσκηση αγωγής στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διεκδίκηση των αναδρομικών με την οποία διακόπτεται αμετάκλητα η παραγραφή της απαιτήσεως και επιπλέον η απαίτηση αυτή έχει τοκοφόρο χαρακτήρα.
  • Την υποβολή αίτησης στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την οποία να ζητείται η αναγνώριση της απαιτήσεως των αναδρομικών, οπότε διακόπτεται η παραγραφή της απαιτήσεως αυτής. Σε αυτή την περίπτωση απλά κερδίζεται χρόνος μέχρι να πάρει επίσημα θέση το υπουργείο Οικονομικών επί της αποφάσεως του ΣτΕ για το θέμα των αναδρομικών.