«Ξύπνησαν στον ελληνισμό μνήμες από τον εφιάλτη της προδοσίας» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Σημείωσε ότι «σήμερα, ο ελληνισμός στην Κύπρο και στην Ελλάδα εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες εκείνης της μαύρης για την ιστορία μας σελίδας που οδήγησε στους Αττίλες του Ιουλίου και του Αυγούστου, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, κατοχή του 40% περίπου της μεγαλονήσου, στον ξεριζωμό 200.000 αδερφών μας Κυπρίων που έγιναν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα, στις πρωτοφανείς αγριότητες, στη μεγάλη εθνική τραγωδία των αγνοούμενων, στην απώλεια γενναίων μαχητών μας από την Κύπρο και την Ελλάδα, που έπεσαν στον ιερό αγώνα της υπεράσπισης πατρίων εδαφών, αλλά και στην απώλεια του 70% των πλουτοπαραγωγικών πόρων του νησιού».

Η κ. Βούλτεψη πρόσθεσε πως, 40 χρόνια μετά, Αθήνα και Λευκωσία εξακολουθούν να αρνούνται οποιαδήποτε αποδοχή τετελεσμένων τονίζοντας: «Αγωνιζόμαστε μαζί για τη δικαίωση του αγώνα, τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής και την επανένωση του νησιού με ειρήνη, ελευθερία και Δημοκρατία, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, επιδιώκοντας μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια».

«Η Κύπρος, ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, έχει και θα έχει στο πλευρό της την Ελλάδα σε όλες της τις προσπάθειες για εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη της την Επικράτεια.

Ενωμένος, ο Ελληνισμός θα αντιμετωπίσει προκλήσεις και απειλές και θα υπερασπιστεί τα εθνικά δίκαια μέχρι την ημέρα που οι πληγές θα κλείσουν οριστικά και η σημερινή επέτειος θα ανήκει σε ένα ζοφερό παρελθόν από το οποίο, ωστόσο, πάντα θα αντλούμε διδάγματα για το μέλλον» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Δηλώσεις Βενιζέλου

«Σήμερα, το ελληνικό έθνος θυμάται με θλίψη και αυτοσυνειδησία το προδοτικό χουντικό πραξικόπημα του 1974 σε βάρος του Προέδρου Μακαρίου και της νόμιμης υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία πρέπει να διαφυλάττουμε ως το πιο πολύτιμο αγαθό, διότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας είναι αυτό ακριβώς, η διεθνής νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κυρίαρχου κράτους-μέλους του ΟΗΕ, ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

»Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πως χωρίς δημοκρατία και κράτος δικαίου οδηγείσαι σε επικίνδυνα ολισθήματα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Το ελάχιστο που μπορούμε να πούμε εμείς οι Ελλαδίτες, απευθυνόμενοι στους Κύπριους αδελφούς μας, είναι πως έχουμε πλήρη συνείδηση του ιστορικού βάρους.

»Είμαστε ένα έθνος, είμαστε πάντα συστρατευμένοι στον κοινό σκοπό που είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Κεκτημένου. Μια λύση που βασίζεται στην ύπαρξη μιας και μόνης διεθνούς νομικής προσωπικότητας, μίας κυριαρχίας και μίας ιθαγένειας.

Μιλάμε για μια λύση που θα γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό που θα εκφραστεί άμεσα με δημοψήφισμα. Και αυτό είναι ένα κεκτημένο του κυπριακού λαού που πρέπει να το διαφυλάξουμε, επίσης, ως ένα πολύτιμο αγαθό».