Με 230 εκατ. ευρώ και 600 νέες θέσεις εργασίας θα επιστρέψει το βράδυ της Κυριακής από τη Ρόδο ο Αντ. Σαμαράς. Ο Πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο Νησί των Ιπποτών τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η συνάντησή τους αυτή θα επαναφέρει τις σχέσεις των δύο χωρών στο ιδιαίτερα θερμό κλίμα που δημιούργησαν κατά τη συνάντηση που είχαν πριν από 14 μήνες στο Πεκίνο. Και ταυτόχρονα θα λιώσει τους τελευταίους πάγους που δημιουργήθηκαν στο μεσοδιάστημα από την αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία, αλλά και από τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν ορισμένοι εκπρόσωποι επιχειρηματικών συμφερόντων στις Βρυξέλλες για να ματαιώσουν τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ο κ. Σαμαράς είχε έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων με κοινοτικούς αξιωματούχους τις τελευταίες εβδομάδες για να κατορθώσει κάτι που ως τώρα φαινόταν ακατόρθωτο: να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει το πράσινο φως για την υπογραφή του περίφημου «φιλικού διακανονισμού» μεταξύ του ΟΛΠ και της COSCO, βάσει του οποίου προσαρμόζονται στα μεγέθη της κρίσης οι κανόνες λειτουργίας της κινεζικής εταιρείας στον Πειραιά. Η σύμβαση θα έπρεπε να είχε υπογραφεί τον Ιούνιο, όταν ο πρωθυπουργός της Κίνας επισκέφθηκε την Αθήνα, αλλά δεν υπεγράφη λόγω της εμπλοκής που υπήρξε με την ΕΕ.

«Δεσμεύομαι ότι το ζήτημα θα επιλυθεί εντός του Ιουλίου»
είχε υποσχεθεί τότε ο κ. Σαμαράς στον κινέζο ομόλογό του. Και την Κυριακή θα ενημερώσει και επισήμως τον πρόεδρο της Κίνας ότι η δέσμευσή του έγινε πράξη.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Κίνας θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό ότι ξεκινούν αμέσως οι εργασίες για την ολοκλήρωση της τρίτης προβλήτας στο λιμάνι του Πειραιά, με την οποία θα αυξηθεί η δυνατότητα υποδοχής εμπορευμάτων κατά 30%. Για τον σκοπό αυτόν οι Κινέζοι διαθέτουν 230 εκατ. ευρώ και θα απασχολήσουν 600 εργαζομένους για την κατασκευή του έργου. Μετά την ολοκλήρωσή του δε, θα απασχολούνται σε μόνιμη βάση 800 εργαζόμενοι, επιπλέον των όσων ήδη εργάζονται στην COSCO Hellas.
Και όπως θα τονίσει ο πρόεδρος της Κίνας στον Πρωθυπουργό, αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα είναι επίσης στη Ρόδο και θα παραθέσει γεύμα στον ομόλογό του, από τη στιγμή που το ζήτημα του διακανονισμού λύθηκε η Κίνα θα δείξει στη συνέχεια πόσο κοντά της νιώθει την Ελλάδα. Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως:
–Με τη συμμετοχή της COSCO στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ προσφέροντας υψηλό τίμημα.
–Με την πρόθεση αγοράς του 55% του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και την ταυτόχρονη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου Καστελίου Κρήτης.
–Με τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στην αξιοποίηση του Ελληνικού.
–Με την αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
–Με την πρόθεση αγοράς πλειοψηφικού πακέτου των ελληνικών σιδηροδρόμων.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στην Κίνα τον Μάιο του 2013 όλοι οι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες της ασιατικής υπερδύναμης του είχαν καταστήσει σαφές ότι από τη στιγμή που θα διασφαλιστεί η παρουσία της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, το Πεκίνο είναι πρόθυμο να στρέψει προς την Ελλάδα μια σειρά από μεγάλες επενδύσεις. Οπως είχε πει τότε ο πρόεδρος της Κίνας στον έλληνα πρωθυπουργό, «όλα ξεκινούν από το λιμάνι του Πειραιά».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ