Το στίγμα ότι «δεν έχουμε τελειώσει» και ότι «μένουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν» έδωσαν τα στελέχη της τρόικας στην Αθήνα. Ανάμεσα σε αυτά είναι οι 600 δράσεις που εκκρεμούν από το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου αλλά και όσες πρέπει να ολοκληρωθούν ως το φθινόπωρο προτού ανοίξει η συζήτηση για τα «διαρθρωτικά ορόσημα» του ΔΝΤ, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τις αλλαγές στους μισθούς του Δημοσίου.
Η τρόικα έκανε «με το καλημέρα» τη σύνδεση ανάμεσα στην αύξηση των δαπανών που συνεπάγεται η αποκατάσταση των ειδικών μισθολογίων (δικαστικοί, ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί) και στην πρόθεση της κυβέρνησης να κόψει στο μισό ή να καταργήσει πλήρως την Εκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης. Το μήνυμα ήταν σαφές: «Κλείστε πρώτα τις τρύπες που άνοιξαν». Για τους ενστόλους το σχέδιο προβλέπει την καταβολή σε δόσεις των αναδρομικών σε συνδυασμό με τον συμψηφισμό του κοινωνικού μερίσματος, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το κόστος.
Ανακούφιση και νεύρα


Στην πρώτη συνάντηση που είχαν με τον νέο υπουργό Οικονομικών τα στελέχη της τρόικας βρήκαν έδαφος συνεννόησης. Οπως αναφέρουν πηγές από την πλευρά των δανειστών, τόσο ο νεοφερμένος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο όσο και ο «αντι-Τόμσεν» Ινδός Ρίσι Γκογιάλ έμειναν ικανοποιημένοι κυρίως από το γεγονός ότι ο νέος υπουργός κράτησε σαφείς αποστάσεις από τη ρητορική που ανέπτυξαν κυβερνητικά στελέχη για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Χαρδούβελη μεταθέτουν το θέμα της μείωσης των άδικων φόρων για τη «μετά Μνημόνιο εποχή» .
Το ενδιαφέρον είναι ότι δύο από τα στελέχη που έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ των φοροελαφρύνσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ήταν παρόντα στο ραντεβού! Ακόμη όμως κι αν… «έβραζαν» από μέσα τους, δεν παρενέβησαν στη γραμμή Χαρδούβελη.
Το δίλημμα Γκογιάλ


«Συμφωνήσαμε να αποφύγουμε επώδυνα μέτρα και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά πρέπει να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν μείνει πίσω» τόνισε από την πλευρά του το Νο 2 στην αποστολή του ΔΝΤ Ρίσι Γκογιάλ. Μιλώντας στο Συνέδιο του Economist εξήγησε ότι το ΔΝΤ θεωρεί πολύ σημαντικές δύο παρεμβάσεις: την απελευθέρωση των απολύσεων και την αλλαγή του πλαισίου για την κήρυξη των απεργιών έτσι ώστε να δίδεται η δυνατότητα ανταπεργίας (λοκάουτ) από την πλευρά των εργοδοτών.
Παράλληλα ο κ. Γκογιάλ ανέλυσε τη διαφωνία του ΔΝΤ για τη χαλάρωση των στόχων για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ανατρέχοντας σε ιστορικά παραδείγματα. Τόνισε ότι η διατήρηση πλεονασμάτων επί επτά συνεχή χρόνια δεν είναι ανέφικτη. Εχει ξανασυμβεί, είπε, σε 16 περιπτώσεις κρατών, ενώ τα επτά χρόνια ήταν ο μέσος όρος. Οπως ανέφερε ο κ. Γκογιάλ, το Βέλγιο είχε πρωτογενές πλεόνασμα επί 21 συνεχή χρόνια, η Ιρλανδία επί 19, ενώ ακόμη και η Ελλάδα είχε επί τέσσερα χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Η παρότρυνση Κοστέλο


Ο αντικαταστάτης του Ματίας Μορς από την πλευρά της Κομισιόν έκανε λόγο για «καταπληκτική προσπάθεια προσαρμογής», εντοπίζοντας ωστόσο την «αχίλλειο πτέρνα» στην προσπάθεια ανάκαμψης στη μέτρια πορεία των εξαγωγών. «Πρόσφατη έκθεση της Κομσιόν, εξετάζοντας τις επιδόσεις της Ελλάδας ως προς τις εξαγωγές και λαμβάνοντας υπόψη το προφίλ των εξαγωγών και την οικονομική της ανάπτυξη, βρήκε ότι οι εξαγωγές στην Ελλάδα είναι κατά 1/3 λιγότερες από αυτές που θα έπρεπε κανείς να περιμένει» τόνισε ο κ. Κοστέλο στο ίδιο συνέδριο.
Μιλώντας σε παράγοντες της ελληνικής οικονομίας τους παρότρυνε να αναπτύξουν και άλλες εξωστρεφείς δραστηριότητες «με συγκριτικό πλεονέκτημα» πέρα από τις θαλάσσιες μεταφορές και τον τουρισμό, που πάνε πολύ καλά.
Το μήνυμα Ρέγκλινγκ


Μηνύματα με σημασία έστειλε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. «Η Ελλάδα θα έχει τη στήριξη των εταίρων της ανεξάρτητα από την κατάσταση που θα επικρατεί τα επόμενα χρόνια στις αγορές, αρκεί να προχωρήσει στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα» είπε, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι έχουν επενδύσει στο μέλλον της χώρας μας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: πάνω από το 60% της βοήθειας από τον EFSF στις χώρες της Ευρώπης έχει δοθεί στην Ελλάδα. Εχουν εκταμιευθεί περισσότερα από 141 δισ. ευρώ, που αποτελούν το 43% του ελληνικού χρέους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ