Τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων από τα μεσάνυχτα της Κυριακής ανακοίνωσε το απόγευμα η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μετά από την πολύωρη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου και με φόντο την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων.

Ωστόσο η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ διαμηνύει ότι συνεχίζει τον αγώνα της με άλλες μορφές κινητοποιήσεων και δηλώνει ότι βρίσκεται σε κατάσταση επιστράτευσης «επειδή αντιστάθηκε στα σχέδια της μνημονιακής κυβέρνησης»

Παράλληλα, με την ανακοίνωσή της απευθύνει κάλεσμα στην ΓΣΕΕ και στους φορείς της χώρας «να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις με στόχο την αποτροπή των πολιτικών επιλογών και αποφάσεων της κυβέρνησης».

Η ηλεκτροπαραγωγή στις μονάδες, σταδιακά, αποκαθίσταται, καθώς οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στους χώρους εργασίας μετά την επίταξη.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, τα έξι υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ισχύος 900 μεγαβάτ, που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω της απεργίας, είναι και πάλι διαθέσιμα. Το ίδιο και οι θερμικές μονάδες, ισχύος 700 μεγαβάτ.

Με τα δεδομένα αυτά η ζήτηση ρεύματος καλύπτεται πλήρως χωρίς να υπάρχει ανάγκη περικοπών.

Η ΕΕ της ΓΕΝΟΠ αναφέρει ακόμη ότι η κυβέρνηση κατάργησε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας επιστρατεύοντας τους εργαζόμενους και προσθέτει:

«Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τα σωματεία μέλη της σε καμία περίπτωση δεν παρανόμησαν, δεν έδειξαν έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος, όπως εξάλλου αποκαλύπτεται από την δικαστική απόφαση η οποία και θα δημοσιευθεί.»

Τα σχόλια των πολιτικών για τις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ

Σε πολιτικό επίπεδο, επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η κυβερνητική εκπρόσωποςΣοφία Βούλτεψητο πρωί της Κυριακής, δηλώνοντας στο Mega ότι «η απεργία είναι υποκινούμενη» και «πως οι εργαζόμενοι κατάλαβαν ότι τους χρησιμοποιούν γιαυτό και η απεργία δεν έχει μεγάλη συμμετοχή». Σημείωσε, δε, πως η απεργία δεν έχει συνδικαλιστικό αίτημα και γιαυτό κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑΠάνος Σκουρλέτηςαπάντησε ότι «οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την μικρή – ιδιωτική ΔΕΗ εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και οδηγούν σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις», ενώ οι εργαζόμενοι αγωνίζονται «για μια δημόσια και ενιαία επιχείρηση, που θα εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα στους πολίτες και θα ανταποκρίνεται στον αναπτυξιακό – κοινωνικό ρόλο της».

Ο αγώνας των εργαζομένων «έχει την συμπαράσταση ενός πλατιού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου της ελληνικής κοινωνίας» και «η κυβερνητική απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ αποκαλύπτει και το φόβο της απέναντι στον ελληνικό λαό και στη δυνατότητά του να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί και όποιος δεν τον τηρήσει θα υποστεί τις συνέπειες» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Ούτε στον κ. Τσίπρα, ούτε στους συνδικαλιστές – δικτάτορες που ταλαιπωρούν τον λαό και επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους. Αυτά που ήξεραν τελείωσαν σημειώνει» δήλωσε σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο ο υπουργός Διοικητικής ΜεταρρύθμισηςΚυριάκος Μητσοτάκης.

Για «αυταρχισμό και πολιτικό τσαμπουκά της κυβέρνησης» έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των διοικητικών υπαλλήλων της ΔΕΗΓιώργος Μπίτζας, σημειώνοντας ότι «πάνε να στήσουν καρτέλ» στην ενέργεια.

Σε πολιτική ανυπακοή κάλεσε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΓιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτηρίζοντας «αντιλαϊκό και πλήρως αντισυνταγματικό μέτρο» την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων της επιχείρησης.