Πρωτοβουλία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και για τον σκοπό αυτό θα επικοινωνήσει τις επόμενες ώρες με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ) και τους ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρωθούν υπογραφές 120 βουλευτών κάτω από το αίτημα για το δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος.

Αυτό ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στον Πνευματικό Κέντρο του Αμυνταίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και αιρετών της Αυτοδιοίκησης.

«Μόνον ο ελληνικός λαός έχει αρμοδιότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση» είπε και επιτέθηκε στη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠαΣοΚ, λέγοντας: «Τελείωσαν τα ψέματα. Δεν θα παίζουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος με το μέλλον του τόπου, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα επωμιστεί μια εθνική καταστροφή. Δεν θα την πάρουν εν κρυπτώ την απόφαση για διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ. Αν έχουν τα κότσια, ας την πάρουν στο φως της μέρας».

Κατήγγειλε, επίσης, την κυβέρνηση ότι «κινείται εκδικητικά και καίει ότι βρίσκεται μπροστά της για να παραδώσει καμένη γη στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Εθνικό έγκλημα»

«Εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ». Για να ανατραπεί, όπως είπε, το «ξεπούλημα» κάλεσε τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να συγκροτήσουν ένα παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο.

Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αμυνταίου-Φιλώτα της ΔΕΗ και κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση των εργαζομένων κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «σαν τον κλέφτη» επιδιώκει να περάσει το νομοσχέδιο σε θερινό τμήμα της Βουλής και με επιλεγμένους βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στα περί «συντεχνίας» που λέει η κυβέρνηση σχετικά με τις κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου και τόνισε πως «συντεχνία δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά εκείνοι που μας κυβερνούν 40 χρόνια και θέλουν να εκποιήσουν τον δημόσιο πλούτο της χώρας σαν να είναι τσιφλίκι τους».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι «επιδιώκει να γκρεμίσει τα πάντα πριν αποχωρήσει από το μέγαρο Μαξίμου» και είπε ότι «τα νομοσχέδια για τους αιγιαλούς και τη ‘μικρή ΔΕΗ’ είναι το κύκνειο άσμα μιας κυβέρνησης που ψυχορραγεί και σε λίγους μήνες θα ξεψυχήσει».

«Βρισκόμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση ενός προμελετημένου εγκλήματος σε βάρος της χώρας»
σημείωσε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση επισήμανε: «Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί».

Ταυτόχρονα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε υπογραφή σε ξεπούλημα δημόσιου πλούτου και στην ερώτηση πώς θα το κάνει αυτό, απάντησε ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, κυρίαρχος είναι ο λαός και ο λαός αποφάνθηκε στις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μια «λαϊκή μειοψηφία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, που επιβλήθηκαν με εκβιασμούς και απειλές για τον κίνδυνο «αποκλεισμού» της χώρας και σχολίασε: «Μόνο από το Μουντιάλ αποκλειστήκαμε κι εκεί επειδή δεν βάλαμε το πέναλτι».

Παράλληλα, τόνισε πως η εκποίηση του δημόσιου πλούτου είναι χειρότερη από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, διότι οι μισθοί και οι συντάξεις μπορούν να αποκατασταθούν εύκολα, αλλά για την αποκατάσταση του δημόσιου πλούτου θα χρειαστούν δεκαετίες.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η σημερινή του επίσκεψη στο Αμύνταιο δεν είναι συμβολική. Είναι ουσιαστική και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχειρεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά, αλλά θέλει να αποτρέψει το «εθνικό έγκλημα» που πάει να συντελεστεί. Προς την κατεύθυνση αυτή επιθυμεί μια πλατιά συμπαράταξη ακόμα και με ανθρώπους που ψήφισαν ΝΔ και ΠαΣοΚ στις εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το Ορυχείο Αμυνταίου-Φιλώτα της ΔΕΗ και μίλησε στους εργαζόμενους, ενώ είχε συνάντηση με διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ. Με αφορμή το γεγονός ότι μονάδες της ΔΕΗ στη Φλώρινα προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθούν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όλος ο νομός Φλώρινας είναι προς πώληση».

Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης επσήμανε ότι οι κάτοικοι των τεσσάρων νομών της Δυτικής Μακεδονίας ανησυχούν για «ξεπούλημα» της ΔΕΗ και θα δώσουν τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο στους δρόμους και νομικά.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο δήμαρχος Αμυνταίου Ιωακείμ Ιωσηφίδης, βουλευτές κι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος» των εργαζομένων στη ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης και άλλοι συνδικαλιστές.

Για τις 8 το βράδυ, φορείς της περιοχής έχουν οργανώσει συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του Αμυνταίου, με την ευκαιρία της έναρξης των απεργιακών κινητοποιήσεων στη ΔΕΗ. Από τους εκπροσώπους φορέων δίνεται βαρύτητα στο γεγονός ότι και οι μητροπολίτες Φλώρινας και Κοζάνης αντιδρούν στο νομοσχέδιο και με απόφαση του μητροπολίτη Φλώρινας, την ώρα του συλλαλητηρίου θα χτυπήσουν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών.

Σχόλιο Βούλτεψη

«’Βελουχιώτης’ θέλησε να ντυθεί σήμερα ο κ. Τσίπρας, αλλά του βγήκε σε… Φωτόπουλο!» δήλωσε η Σοφία Βούλτεψη απαντώντας σε όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Αμύνταιο σχετικά με το θέμα της ΔΕΗ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας μετά την ήττα του στις «επιτροπές πόλης», όπου παρέδωσε στον βασικό του εσωκομματικό αμφισβητία, αποφάσισε να βγει στο βουνό και από το Αμύνταιο επανέλαβε το «λεφτά υπάρχουν» διακηρύσσοντας επί λέξει ότι «οι μισθοί και οι συντάξεις μπορούν να αποκατασταθούν εύκολα».

«Μιλάμε για την επιτομή του ‘λεφτά υπάρχουν’ που στην περίπτωση της ΔΕΗ συνοψίζεται στην εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ακριβή επανάληψη συγκεκριμένης φράσης που η κ. Κατσέλη είχε το 2009 χρησιμοποιήσει για τον ΟΤΕ» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Τι απαντά το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

«Κάποια στιγμή η κ. Βούλτεψη πρέπει να συνειδητοποιήσει πως είναι διαφορετικός ο ρόλος του κυβερνητικού εκπροσώπου από αυτόν του χρονογράφου σε εφημερίδα μειωμένης εγκυρότητας».

Σφοδρή επίθεση ΠαΣοΚ κατά Τσίπρα

Την αντίδραση του ΠαΣοΚ προκάλεσε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα θέσει θέμα δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ και θα ζητήσει από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλουν στην υποβολή του σχετικού αιτήματος που απαιτεί την υπογραφή 120 βουλευτών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΠαΣοΚ, κατηγορείται ο κ. Τσίπρας ότι συνεχίζει στο δρόμο της πόλωσης και του διχασμού, χρησιμοποιώντας «ψεύδη» και «ύβρεις» και ότι προσπαθεί να καταστήσει τα άλλα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές μια ακόμα συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠαΣοΚ καλεί τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και τις τοπικές κοινωνίες να δείξουν την «αναγκαία υπευθυνότητα» και να αποδεχτούν τη διάσπαση της ΔΕΗ, καθώς με τον τρόπο αυτό υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

«Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να βαδίζει στον αδιέξοδο δρόμο της πόλωσης και του διχασμού με ψεύδη, ύβρεις και καταστροφολογίες. Το θέμα της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ επιχειρεί να το μετατρέψει σε μέσο εγκλωβισμού και ομηρίας των άλλων κομμάτων και των ανεξάρτητων βουλευτών. Θέλει να τους καταστήσει μια ακόμη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προκαλέσει αδιέξοδο στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπονομεύοντας τη σταθερότητα της χώρας και την έξοδο από την κρίση.

»Το ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης, έχει καταβάλει και θα συνεχίσει μέχρι τέλους να καταβάλλει ουσιαστικές προσπάθειες για αλλαγές και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και της ενδυνάμωσης της ΔΕΗ, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, της προστασίας των εργαζομένων, των αγροτών, των τοπικών κοινωνιών και κυρίως των ελλήνων καταναλωτών.

»Καλούμε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων να επιδείξουν την αναγκαία υπευθυνότητα. Να μην καταφύγουν σε ακραίες αποφάσεις που μπορεί να επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στην ελληνική παραγωγή, τον τουρισμό, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και συνολικά στους Έλληνες πολίτες».

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στο Αμύνταιο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να βαδίζει στον αδιέξοδο δρόμο της πόλωσης και του διχασμού με ψεύδη, ύβρεις και καταστροφολογίες. Το θέμα της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ επιχειρεί να το μετατρέψει σε μέσο εγκλωβισμού και ομηρίας των άλλων κομμάτων και των ανεξαρτήτων βουλευτών. Θέλει να τους καταστήσει μια ακόμη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προκαλέσει αδιέξοδο στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπονομεύοντας τη σταθερότητα της χώρας και την έξοδο από την κρίση.
Το ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης, έχει καταβάλει και θα συνεχίσει μέχρι τέλους να καταβάλλει ουσιαστικές προσπάθειες για αλλαγές και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και της ενδυνάμωσης της ΔΕΗ, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, της προστασίας των εργαζομένων, των αγροτών, των τοπικών κοινωνιών και κυρίως των ελλήνων καταναλωτών.
Καλούμε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων να επιδείξουν την αναγκαία υπευθυνότητα. Να μην καταφύγουν σε ακραίες αποφάσεις που μπορεί να επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στην ελληνική παραγωγή, τον τουρισμό, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και συνολικά στους έλληνες πολίτες.
Για να αποκαλυφθούν τα μεγάλα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ δίνουμε για ακόμη μια φορά τα 9 σημεία τα οποία θα εισαχθούν ως αλλαγές και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο και στην προκήρυξη για το σχετικό διαγωνισμό:
1. Διασφαλίζονται οι θέσεις των εργαζομένων. Για τους εργαζόμενους που θα ενταχθούν στη «μικρή ΔΕΗ», θα ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις και όλα ταασφαλιστικά τους δικαιώματα.
2.Διασφαλίζεται το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών, των αγροτών για παράδειγμα να μπορούν να χρησιμοποιούν την άρδευση, τους υδάτινους πόρους από τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ χωρίς να μπορεί κανείς ιδιώτης να πει όχι. Εξυπηρετείται λοιπόν ο αγροτικός κόσμος της χώρας που είχε μια εύλογη ανησυχία και του είχαν δημιουργήσει ένα ανύπαρκτο φόβο. Θα διασφαλίζεται απολύτως το δικαίωμα του αγροτικού κόσμου γιατί αυτά τα θέματα τα λύνει η ΡΑΕ, τα λύνει η Γενική Γραμματεία Υδάτων και τέλος τα λύνει η κάθε Περιφέρεια.
3.Σχετικά με το τιμολόγιο.Όπως έχουμε δει στις τηλεπικοινωνίες όταν υπάρχει ανταγωνισμός ρυθμίζονται και οι τιμές προς όφελος των καταναλωτών. Είναι και θέμα υποδομών, διασφαλίζονται καλύτερες και πιο ανταγωνιστικές συνθήκες στην αγορά. Αυτό μπορεί και να βοηθήσει επενδυτικά.
4.Θα περιλαμβάνονται το 30% των πελατών της ΔΕΗ: οι καλοί και κακοί πελάτες, τα καλά και τα κακά δάνεια, οι μικροί και οι μεγάλοι πελάτες. Ενώ τα κοινωνικά τιμολόγια θα μείνουν ως έχουν.
5.Προβλέπεται πριμοδότηση των επενδύσεωνπρος τους υποψηφίους αγοραστές, οι οποίοι θα καταθέσουν προσφορές για τη «μικρή ΔΕΗ», θα προτιμηθεί δηλαδή εκείνος ο οποίος θα δεσμευτεί σε κάποιο βαθμό για συγκεκριμένες επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.
6.Η τιμή πώλησης θα είναι η πραγματικήκι όχι η χρηματιστηριακή. Η τιμή θα προκύψει βάσει μελετών από αρμόδιους.
7.Τα χρήματα τα οποία θα καταβάλει ο επενδυτής κατά την πώληση του 30% θα πάνε στη μεγάλη ΔΕΗ– κι όχι στο ΤΑΙΠΕΔ όπως ψευδώς υποστηρίζουν κάποιοι- για να υπάρξουν νέες επενδύσεις και να μπορεί να ισχυροποιηθεί και να εκσυγχρονιστεί η ΔΕΗ
8.Να επεκταθεί το ανταποδοτικό τέλος και στη μικρή ΔΕΗ(τοπικός πόρος ανάπτυξης) που πηγαίνει στους δήμους και τις περιφέρειες. Οι φόροι από ανανεώσιμες πηγές και ιδιωτικά ορυχεία που πάνε τώρα στο δημόσιο, να δίνονται στις τοπικές κοινωνίες, ενισχύοντας έτσι όλες τις περιοχές αναπτυξιακά και οικονομικά.
9.Η σύμβαση θα περάσει από τη Βουλή για ενημέρωση».