Περίπου 21 δευτερόλεπτα χρειάζονται τα περισσότερα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου για να ουρήσουν, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές που είχαν την ιδέα να χρονομετρήσουν τις συνήθειες ούρησης δεκάδων διαφορετικών έμβιων ειδών.

Από ποντίκια μέχρι ελέφαντες


Όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), επιστημονική ομάδα του Ινσιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια, με επικεφαλής τον μηχανολόγο-μηχανικό Ντέιβιντ Χου, βιντεοσκόπησε την διαδικασία ούρησης πολλών θηλαστικών, από ποντίκια μέχρι ελέφαντες και διαπίστωσε ότι, άσχετα με το μέγεθος του ζώου, ο χρόνος ούρησης είναι τα 21 δευτερόλεπτα (συν/πλην 13 δευτερόλεπτα).

Η ιδέα για την ασυνήθιστη έρευνα προέκυψε όταν ο δρ Χου κάθε λίγο και λιγάκι άλλαζε τις πάνες του παιδιού του. Οι ερευνητές έκαναν τις βιντεοσκοπήσεις τους στον ζωολογικό κήπο της Ατλάντα και παρακολούθησαν επίσης βίντεο με ζώα στο YouTube.

Ιδιος μηχανισμός ούρησης στα ζώα άνω των τριών κιλών

Τα ζώα που έχουν βάρος άνω των τριών κιλών, ουρούν με τον ίδιο μηχανισμό περίπου όπως ο άνθρωπος, δημιουργώντας μια συνεχή ροή, ενώ τα μικρότερα ζώα έχουν διαφορετικό τρόπο (απελευθερώνοντας μικρές «μπάλες» ούρων ξεχωριστά μία-μία).

Σύμφωνα με τον δρα Χου, αν και η ουροδόχος κύστη ενός ελέφαντα χωράει 18 λίτρα ούρων και είναι σχεδόν 3.600 φορές μεγαλύτερη από την κύστη μιας γάτας, ούτε κατά διάνοια ο ελέφαντας δεν χρειάζεται 3.600 φορές περισσότερο χρόνο για να αδειάσει την κύστη του κατά την ούρηση. Αυτό σημαίνει πως ο ελέφαντας ουρεί έναν πραγματικό «καταρράκτη» και μάλιστα μεγάλης ταχύτητας, καταφέρνοντας έτσι να «ξαλαφρώνει» σχεδόν στον ίδιο χρόνο με τη γάτα.

«Κλειδί» η κατασκευή της ουρήθρας

Εν μέρει το μυστικό βρίσκεται στην κατασκευή της ουρήθρας, η οποία χρησιμοποιεί τη δύναμη της βαρύτητας ως πλεονέκτημα. Όσο πιο μακριά είναι η ουρήθρα σε ένα ζώο, τόσο αυξάνεται η πίεση στο εσωτερικό της και επιταχύνεται έτσι η ροή των ούρων. Ασθένειες όπως ο καρκίνος του προστάτη ή η παχυσαρκία έχουν ως συνέπεια να δυσκολεύεται κάποιος να ουρήσει.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έρευνά τους μπορεί να έχει και κάποια πρακτική αξία, καθώς, ίσως βοηθήσει τους μηχανικούς να κατασκευάσουν συσκευές με καλύτερη δυναμική των ρευστών, από δεξαμενές νερού έως καζανάκια για τουαλέτες.