• Αναζήτηση

«Ναι» ευρωπαίων ηγετών σε Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν

Οι ευρωπαίοι ηγέτες προτείνουν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Βρετανίας.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες προτείνουν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Βρετανίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έδωσε το χρίσμα της υποψηφιότητας στον Γιούνκερ.

Η Βρετανία ζητούσε να μην είναι ο Γιούνκερ υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν. Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Κάμερον βρέθηκε απομονωμένος και χωρίς τη στήριξη της πλειοψηφίας των ευρωπαίων ηγετών.

Ο βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε ψηφοφορία και με 26 ψήφους υπέρ και 2 κατά οι ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν -όπως αναμενόταν- το χρίσμα στον Γιούνκερ.

Μόνο ο Κάμερον και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ψήφισαν κατά της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου.

Ο κεντροδεξιός Γιούνκερ θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου η υποψηφιότητά του θα τεθεί υπό ψηφοφορία στις 16 Ιουλίου.

Σαμαράς: Σημαντική εξέλιξη για την Ευρώπη η εκλογή Γιούνκερ

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την εκλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χαρακτηρίζοντας τον «παθιασμένο Ευρωπαίο» και μιλώντας για σημαντική εξέλιξη για την Ευρώπη.

Στην ομιλία του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της ΕΕ Χ.Ρομπάι και τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Μπαρόζο, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε σύντομο απολογισμό του έργου που επιτεύχθηκε επί της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.

Εύσημα ευρωπαίων αξιωματούχων για την ελληνική προεδρία της ΕΕ

Τα εύσημα των ευρωπαίων θεσμικών αξιωματούχων, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έλαβε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, για την ελληνική Προεδρία της ΕΕ και την Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής.

«Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την Ελλάδα για μια επιτυχημένη προεδρία του Συμβουλίου και για τους σταθερούς χειρισμούς του κατά τους τελευταίους μήνες αυτής της νομοθετικής περιόδου», τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι αναφερόμενος στην ελληνική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συμπλήρωσε, απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά: «Πρωθυπουργέ, ήταν χαρά μου να συνεργαστώ μαζί σας, με τους υπουργούς σας, με το προσωπικό σας. Αν και η Ελλάδα περνά μια πολύ δύσκολη περίοδο, εσείς και οι υπουργοί σας κάνατε εξαιρετική δουλειά κατά την Προεδρία του Συμβουλίου».

Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αναφέρθηκε και αυτός με θερμά λόγια στην ελληνική Προεδρία: «Τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στον καλό μου φίλο Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στην ομάδα του. Η δουλειά που έγινε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας ήταν πραγματικά εντυπωσιακή», είπε ο κ. Μπαρόζο.

«Ο όγκος εργασίας ήταν πολύ μεγαλύτερος από το συνηθισμένο δεδομένου του τέλους της θητείας των οργάνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ελλάδα επέδειξε πραγματικά την εξαιρετική της δέσμευση στο κοινό μας σχέδιο. Και το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τόσο σημαντικές προκλήσεις και, ότι ο Πρωθυπουργός Σαμαράς κατάφερε όχι μόνο να ενισχύσει τη σταθερότητα στη χώρα του αλλά και να βοηθήσει την Ευρώπη να κάνει βήματα παραπέρα σε συνεργασία με τους εξαιρετικούς συνεργάτες του, πιστεύω ότι είναι κάτι που πρέπει να θυμόμαστε ως μια πολύ σημαντική συνεισφορά της ελληνικής Προεδρίας στο κοινό μας έργο. Σας ευχαριστώ και πάλι» συνέχισε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ελληνική προεδρία κρίθηκε ως εξαιρετικά επιτυχημένη και με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ο κ. Ρομπάι συνεχάρη τον κ. Σαμαρά και υπογράμμισε πως η Ελλάδα έκανε σπουδαία δουλειά, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και την Ευρώπη.
Κατά την παρέμβασή του, ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα βασικά επιτεύγματα της Προεδρίας, με άξονα τις προτεραιότητες που είχαν τεθεί και αφορούσαν την εμβάθυνση της ΟΝΕ, την ανάπτυξη και την απασχόληση, τη μετανάστευση και τις θαλάσσιες πολιτικές, που αποτελούσαν οριζόντια προτεραιότητα.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρία ολοκληρώθηκαν 67 νομοθετικά κείμενα, πετυχαίνοντας πολιτική συναίνεση σε επίπεδο Συμβουλίου σε 15 νομοθετικά κείμενα, μεταξύ των οποίων αυτό για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Για την αντιμετώπιση των δομικών ελλειμμάτων του ευρώ υπογράμμισε ότι η υιοθέτηση του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (SRM), σε συνδυασμό με τη Διακυβερνητική Συμφωνία για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF), αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό, ολοκληρώθηκε ένας σημαντικός αριθμός χρηματοπιστωτικών φακέλων, που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ασφάλειας και διαφάνειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της υπευθυνότητας των εμπλεκομένων σε αυτό, ενώ διασφαλίζουν τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και την προστασία των δικαιωμάτων των ιδιωτών επενδυτών και των καταναλωτών.

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση και την ανάπτυξη, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ομόφωνη έγκριση του νομοθετικού πακέτου ιδίων πόρων, που διασφαλίζει την έγκαιρη και σταθερή χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών, στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και στη συμφωνία για τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, που διασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ένωσης.

Επιπλέον, μίλησε για την υιοθέτηση νομοθετικών πράξεων στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της Πρώτης και Δεύτερης Πράξης της Ενιαίας Αγοράς. Όπως σημείωσε, αυτή η εξέλιξη, συμβάλλει περαιτέρω στην υλοποίηση των στόχων, με έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την παροχή διευκολύνσεων αλλά και προστασίας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Επίσης, ο έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη συμμετοχή της ΕΕ στην αύξηση του κεφαλαίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, βελτιώνοντας έτσι την ικανότητά του να αυξήσει τη χρηματοδότηση της οικονομίας, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ακόμη, ολοκληρώθηκαν σημαντικοί φάκελοι σε θέματα επενδύσεων, όπως το πακέτο επενδύσεων στην καινοτομία, που εισάγει μία νέα γενιά συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τη διευκόλυνση έργων καινοτομίας.

Για τον χώρο της διαχείρισης των συνόρων και της μετανάστευσης, που αποτελεί μεγάλη πρόκληση όχι μόνο για τον νότο αλλά για ολόκληρη την ΕΕ, τόνισε ότι κατά την ελληνική προεδρία αναθεωρήθηκε ο κατάλογος των τρίτων χωρών, περιλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Όπως υπογράμμισε, σημαντικό και δύσκολο επίτευγμα υπήρξε, επίσης, η υιοθέτηση της Οδηγίας για τις συνθήκες εισδοχής και παραμονής των υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της ενδοεπιχειρησιακής μετακίνησης και του Κανονισμού FRONTEX.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, σημαντική τομή αποτελεί η υιοθέτηση, σήμερα, των στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών για τον νομοθετικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, για τις οποίες η Προεδρία και το Συμβούλιο εργάσθηκαν εντατικά το εξάμηνο. Αυτό το κείμενο εστιάζεται στην εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης στη διαχείριση θεμάτων ασύλου, συνόρων και μετανάστευσης και στη διασύνδεση της μετανάστευσης με την εξωτερική πολιτική της Ένωσης.

Στόχος της οριζόντιας θεματικής της ελληνικής Προεδρίας, είπε ο κ. Σαμαράς, ήταν ο επαναπροσδιορισμός και η επανεκκίνηση των θαλασσίων πολιτικών της ΕΕ, σε όλες τις πτυχές τους, περιλαμβανομένης της ασφάλειας, της ανάπτυξης και της ενέργειας. Βασικό στοιχείο είναι η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη και χαιρετίστηκε σήμερα.

«Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ αναπτύσσει μία τέτοια ολιστική διατομεακή στρατηγική, που θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη προστασία και προώθηση των οικονομικών συμφερόντων και των συμφερόντων ασφάλειας της ΕΕ και των κρατών- μελών της στην θάλασσα» σημείωσε.

Επίσης, επιτεύχθηκε συμφωνία για την Οδηγία σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, με ουσιαστικές και θετικές επιπτώσεις για τον τουρισμό και το περιβάλλον, ενώ υιοθετήθηκε και ο Κανονισμός για τη χρηματοδότηση των δράσεων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Θαλάσσιας Ασφάλειας (EMSA) για τα έτη 2014-2020, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία χρηματοδότηση για τη συνεχή βελτίωση της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σε θεσμικό επίπεδο, ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υιοθέτηση του Κανονισμού για το καθεστώς και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, που συνιστά ποιοτική αναβάθμιση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μέσω της ανάδειξης πραγματικά υπερεθνικών ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη διεύρυνση (έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, άνοιγμα πέντε κεφαλαίων με το Μαυροβούνιο, απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Αλβανία), ανανεώνοντας έτσι το ενδιαφέρον της Ένωσης για αυτήν τη σημαντική πολιτική, ενώ επιβεβαιώνει τη δέσμευση αυτών των χωρών για την εκπλήρωση των ενταξιακών κριτηρίων.

Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk