Στα θέματα της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ και της αντιμετώπισης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεών του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά τα θέματα της ενέργειας, υπογράμμισε την ανάγκη διαφοροποίησης και διασφάλισης των πηγών και των οδών μεταφοράς της ενέργειας στην Ευρώπη.

Στόχος της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, επισήμανε, πρέπει να είναι η παροχή ενέργειας υπό οικονομικά συμφέροντες όρους, τόσο για τις επιχείρησης όσο και για τους καταναλωτές.

Ως προς το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, την αντιμετώπιση του οποίου χαρακτήρισε επείγουσα ανάγκη, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η παρούσα κατάσταση είναι μη ανεκτή και ότι δημιουργεί πλήθος οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.

Σημείωσε ότι η παράνομη μετανάστευση είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά και ότι η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων είναι μια κοινή πρόκληση, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνιών επαναπρόωθησης που έχει συνάψει η ΕΕ με τρίτες χώρες.

Τέλος, υπογράμμισε το εποικοδομητικό έργο της ελληνικής προεδρίας στο θέμα αυτό.

Αρχισε με τελετή μνήμης για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν σε επίσημη τελετή στο Βέλγιο για να τιμήσουν την 100ή επέτειο από το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αποφασισμένοι να επιδείξουν ενότητα παρά τις βαθιές διαφωνίες για το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην Πύλη Μένεν, ένα μνημείο για τους βρετανούς στρατιώτες και στρατιώτες της Κοινοπολιτείας που σκοτώθηκαν στη μάχη του Ιπρ, η καγκελάριος της Γερμανίας στάθηκε δίπλα στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τους άλλους ηγέτες προκειμένου να τιμήσουν τους πεσόντες του πολέμου.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι το να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής στην πόλη (μέσα και γύρω από την οποία έχασαν τη ζωή τους περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου) στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα.

«Αυτό μας δείχνει σε τι καλές εποχές ζούμε σήμερα χάρη στην ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς έχουμε μάθει τα μαθήματα που έχει διδάξει η ιστορία» δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στο Κουρτρέ για μια προκαταρκτική συνάντηση με τους ηγέτες της κεντροδεξιάς.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες περπάτησαν στους δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους των τυμπάνων και έφτασαν στην πύλη Μένεν, όπου άκουσαν τον σαλπιγκτή να παίζει το Last Post, ένα προσκλητήριο – σύμβολο της συμφιλίωσης μεταξύ των πρώην αντίπαλων κρατών, το οποίο ακούγεται κάθε βράδυ στην πύλη.

Οι ηγέτες εγκαινίασαν ένα παγκάκι στη μνήμη των θυμάτων. Το παγκάκι έχει γραμμένο πάνω του τη λέξη «ειρήνη» στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες άφησαν κεραμικά λουλούδια στο μνημείο.

Μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου θα επιδιώξουν οι ηγέτες της ΕΕ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συμφωνήσουν στη Σύνοδο Κορυφής πλήρη αξιοποίηση της ευελιξίας που τους προσφέρει το δημοσιονομικό σύμφωνο και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και ταυτόχρονα να λαμβάνεται υπόψη η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όταν γίνεται αποτίμηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως αναφέρεται σε ένα προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Η απόφαση αυτή της Συνόδου, εάν πράγματι εγκριθεί χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις, θα αποτελέσει επιτυχία για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος πιέζει για να υπάρξει πιο χαλαρή ερμηνεία και εφαρμογή των κανόνων αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Φεβρουάριο.

Χωρίς ταχύτερη ανάπτυξη, η Ιταλία δεν θα είναι σε θέση να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της.

«Οι δυνατότητες τις οποίες μας παρέχει το υπάρχον δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για να εξισορροπήσουμε την δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάγκη να υποστηριχθεί η ανάπτυξη πρέπει να αξιοποιηθούν», αναφέρει το προσχέδιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής.

Ρέντσι: Η ΕΕ να προωθήσει την ανάπτυξη

«Αν αγαπάμε την Ευρώπη πρέπει να ενεργήσουμε δυναμικά, να προωθήσουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση πολύ περισσότερο απ’ ό,τι κάναμε μέχρι τώρα» είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι κατά την άφιξή του στο Ελβερντίνζ του Βελγίου για την Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών και Δημοκρατικών Κομμάτων.

Ο Ρέντσι πρόσθεσε πως «χρειάζεται μια Ευρώπη που να απευθύνεται με πιο άμεσο τρόπο» στους πολίτες της, «όχι μια Ευρώπη της γραφειοκρατίας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, «πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το ξεκάθαρο μήνυμα των Ευρωεκλογών, το οποίο προκαλεί προβληματισμό, λόγω της έντασης και της σημασίας του».

«Δεν υπάρχει μια θέση της Ιταλίας η οποία έρχεται σε αντίθεση με (τις θέσεις) άλλων. Υπάρχει μια θέση (της πολιτικής ομάδας) των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η Ρώμη επιδιώκει να αποφασιστεί ένας «ισχυρότερος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μεσόγειο» με «ισότιμη ανάληψη ευθυνών και υποχρεώσεων» όσον αφορά το πρόβλημα της μετανάστευσης, ένα πάγιο αίτημα της ιταλικής αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης.

Γκάμπριελ: Δεν υπάρχει θέμα επίθεσης στο Σύμφωνο

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι δεν θέλει σε καμιά περίπτωση «να επιτεθεί στο σύμφωνο σταθερότητας», αλλά προτείνει μια σχεδίαση η οποία θα μπορούσε να άρει για ορισμένες χώρες το εμπόδιο της συγχρηματοδότησης.

«Ουδείς θέλει να επιτεθεί στο σύμφωνο, ούτε και να το αναπροσδιορίσει με δημιουργικό τρόπο», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης Μέρκελ, ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ.

Με τον τρόπο αυτό μάζεψε τις δηλώσεις της περασμένης εβδομάδας από τη Γαλλία ότι πρέπει να δοθεί «χρόνος στις χώρες που είναι αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις», οι οποίες προκάλεσαν αναστάτωση στο Βερολίνο δίνοντας τροφή στους οπαδούς μιας χαλάρωσης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Οι γερμανοί ηγέτες δεν σταμάτησαν έκτοτε να διορθώνουν και να υπογραμμίζουν την προσήλωσή τους στο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης. Αυτό θέτει στο 3% το όριο του δημοσίου ελλείμματος έναντι του ΑΕΠ για τις χώρες της ευρωζώνης.

Όμως «στους κόλπους του συμφώνου, υπάρχουν πολλές δυνατότητες να εξασφαλισθεί μια ορισμένη ευελιξία», δήλωσε σήμερα ο Γκάμπριελ.

Επικαλούμενος την περίπτωση της Ιταλίας, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να αρθεί η υποχρέωση της συγχρηματοδότησης, βάσει της οποίας οι χώρες που θέλουν να επωφεληθούν από τα ευρωπαϊκά ταμεία για συγκεριμένα προγράμματα είναι υποχρεωμένες να βάζουν στο τραπέζι το ίδιο ποσό. Ο μηχανισμός αυτός συνιστά τροχοπέδη της βοήθειας για πολλές χώρες.

«Αν το ιταλικό κράτος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε 15 δισεκ. ευρώ των ευρωπαϊκών ταμείων επειδή δεν μπορεί να συνεισφέρει αντίστοιχη χρηματοδότηση χωρίς να κινδυνεύσει να υπερβεί τα κριτήρια του ελλείμματος, γιατί να μην είναι δυνατό να καταβάλλεται αυτό το ποσό και να αρθεί η υποχρέωση της συγχρηματοδότησης;» εξήγησε ο Γκάμπριελ.

Νέα Σύνοδος Κορυφής στις 17 Ιουλίου για τη διαδοχή Ρομπάι – Άστον

Σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα προσέλθουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «28» στις 17 Ιουλίου, όπως δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΕΛΚ στο Βέλγιο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η νέα Σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί στο διορισμό υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ, περιλαμβανομένων προέδρου και επικεφαλής διπλωματίας της Ένωσης.

«Αναμένουμε ότι θα υπάρξει μία ακόμη Σύνοδος Κορυφής στις 17 Ιουλίου» ανέφερε ο Έντα Κένι κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Κουρτρέ στο βορειοδυτικό Βέλγιο.

Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κληθεί να εκλέξει τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.