Την καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μίκα Χαρίτου-Φατούρου (1931-2014), η οποία απεβίωσε τον περασμένο Ιανουάριο έπειτα από πολύχρονη αναμέτρηση με τον καρκίνο, τιμούν με αφιέρωμα μνήμης ο Κλάδος Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Ψ.Ε.) και το βιβλιοπωλείο «Ιανός» στην Αθήνα (Σταδίου 24), την Τετάρτη 25 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ.. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την έκδοση Τιμητικού αφιερώματος για την εκλιπούσα.
Η Μίκα Χαρίτου-Φατούρου, από τις πρωτεργάτριες της Κλινικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα, ήταν διακεκριμένη ελληνίδα ψυχολόγος, διεθνώς γνωστή για τις μελέτες της για την ψυχολογία των κρατικών οργάνων καταστολής. Η πρωτοποριακή ψυχολογική και κοινωνική μελέτη της για τους βασανιστές Ο βασανιστής ως όργανο της κρατικής εξουσίας (Ελληνικά Γράμματα, 2003 και δεύτερη έκδοση University Studio Press, 2012) στηρίχτηκε στο μοντέλο των βασανιστών του δικτατορικού ΕΑΤ-ΕΣΑ και αποτέλεσε σταθμό για τις νεότερες γενιές μελετητών. «Βασανιστής δεν γεννιέσαι, γίνεσαι» ήταν το συμπέρασμα της έρευνάς της, για τις ανάγκες της οποίας το 1975 είχε παρακολουθήσει, με ειδική άδεια, την πρώτη δίκη των βασανιστών στην Αθήνα.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: Φωτεινή Τσαλίκογλου, συγγραφέας-καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γεράσιμος Προδρομίτης, αναπληρωτής καθηγητής Πειραματικής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μαρία Στρατηγάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Στέλλα Μπαδικιάν, μαθηματικός-εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής, Επιστημονική Συνεργάτιδα Προγράμματος «Σχολεία Συνεργατικής Μάθησης και Πρόληψης» και Ευαγγελία Καπετάνου, επίτιμη διευθύντρια 3ου Ενιαίου Λυκείου Ν. Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς».