Έναν νέο τύπο καρδιακού βηματοδότη ο οποίος συγχρονίζει τους παλμούς του με τον ρυθμό της αναπνοής των ασθενών δημιουργήθηκε από ειδικούς των πανεπιστημίων του Μπαθ και του Μπρίστολ. Μάλιστα οι επιστήμονες βραβεύθηκαν από το Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιάς λαμβάνοντας χρηματοδότηση προκειμένου να συνεχίσουν την ανάπτυξη της πρωτοποριακής συσκευής τους.

Οι υπάρχοντες βηματοδότες ρυθμίζονται ώστε να «πάλλονται» με έναν σταθερό ρυθμό ο οποίος δεν αναπαράγει το φυσικό μοτίβο των παλμών της ανθρώπινης καρδιάς.

Οι φυσικές μεταβολές στον καρδιακό ρυθμό που εμφανίζονται στα υγιή άτομα όταν αναπνέουν χάνονται σε περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου – αυτό αποτελεί δείκτη υπνικής άπνοιας, καρδιακής αρρυθμίας, υπέρτασης, καρδιακής ανεπάρκειας και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Η καινοτόμος συσκευή που αναπτύσσεται από τους βρετανούς ειδικούς χρησιμοποιεί τεχνολογία συνθετικών νευρώνων για την αποκατάσταση αυτών των φυσικών μεταβολών του καρδιακού ρυθμού ανάλογα με την αναπνοή και απευθύνεται σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο πρωτοποριακός βηματοδότης λειτουργεί εξοικονομώντας ενέργεια για την καρδιά, βελτιώνοντας την ικανότητά της να αντλεί αίμα καθώς και τη ροή του αίματος στον καρδιακό μυ. Προκλινικές δοκιμές έδειξαν ότι με τη χρήση της συσκευής αυξάνεται κατά 25% η αντλητική ικανότητα της καρδιάς, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.

Σε πέντε έτη στον άνθρωπο

Στόχος των ερευνητών είναι να «συρρικνώσουν» τον βηματοδότη ώστε το μέγεθός του να μην ξεπερνά αυτό ενός γραμματόσημου και να αρχίσουν την τοποθέτησή του σε ανθρώπους μέσα σε πέντε έτη.

Ο δρ Αλεν Νόγκαρετ, λέκτορας στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Μπαθ ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα. Συνδυάζοντας τη βασική έρευνα και τη νανοτεχνολογία εκτιμούμε ότι θα επιτύχουμε να προσφέρουμε στους ασθενείς μια μοναδική θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια, κάτι που δεν καταφέρνουν οι υπάρχουσες συσκευές ρύθμισης του καρδιακού ρυθμού».

Μάλιστα η ερευνητική ομάδα έχει ήδη κατοχυρώσει πατέντα για την τεχνολογία της και συνεργάζεται αυτή τη στιγμή με ειδικούς του Ινστιτούτου του Μπρίστολ για την Καρδιά, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και του Πανεπιστημίου του Οκλαντ.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Τζούλιαν Πάτον από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ «γνωρίζουμε εδώ και περίπου 80 χρόνια ότι ο καρδιακός παλμός συντονίζεται με βάση την αναπνοή, ωστόσο δεν είχαμε κατανοήσει πλήρως τα οφέλη αυτού του συντονισμού. Η γενναιόδωρη χρηματοδότηση του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε ακόμη καλύτερα αυτόν τον συγχρονισμό μεταξύ καρδιακού παλμού και αναπνοής προκειμένου να βρούμε θεραπείες για τις καρδιές που έχουν ανεπάρκεια».

Προς «εξυπνότερους» βηματοδότες

Από την πλευρά του ο καθηγητής Τζέρεμι Πίρσον, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς σημείωσε ότι «η συγκεκριμένη μελέτη είναι πρωτοποριακή και αποτελεί ένα συναρπαστικό βήμα προς μια νέα γενιά πιο ‘έξυπνων’ βηματοδοτών. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ζουν με καρδιακή ανεπάρκεια και έτσι η χρηματοδότηση αυτού του πεδίου είναι ζωτικής σημασίας. Η δουλειά της πρωτοπόρας ερευνητικής ομάδας μπορεί να έχει πραγματικά αντίκτυπο στη ζωή των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο μέλλον».

Ελπίζεται ότι η τεχνολογία η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Neuroscience Methods» θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα πεδία που αφορούν την έρευνα του εγκεφάλου, όπως εκείνα σχετικά με τα προσθετικά μέλη ή την «αναγέννηση» των νεύρων μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.