Τον έλεγχο της Μαριούπολης αναφέρει το Κίεβο ότι ανέκτησε από τους φιλορώσους ενόπλους, μετά από επιχείρηση του ουκρανικού στρατού που ξεκίνησε τα ξημερώματα και «κατέληξε επιτυχώς» με τον αποκλεισμό της πόλης στην Αζοφική.

Σύμφωνα με την πλευρά των φιλορώσων, στην επιχείρηση στη Μαριούπολη σκοτώθηκαν πέντε ένοπλοι. Η πόλη έχει αλλάξει αρκετές φορές «χέρια» τις τελευταίες θυελλώδεις εβδομάδες στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, «η επιχειρήση ξεκίνησε στις 04:50 και προχωρά επιτυχώς σύμφωνα με το σχέδιο».

«Όλα τα κεντρικά σημεία που ελέγχονται από τρομοκράτες επιστρέφουν στον έλεγχό μας» ανέφερε το υπουργείο, λέγοντας πως έχει αποκλειστεί το κέντρο της πόλης, όπου γίνονται οι επιχειρήσεις.

Αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η ουκρανική σημαία υψώθηκε ξανά στο Κίεβο «στις 10:34». Δεν υπήρξε ακόμη αναφορά από την πλευρά των φιλορώσων.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν ειδικές δυνάμεις και δυνάμεις της Εθνοφρουράς. Σύμφωνα με μέλος της Εθνοφρουράς που επικαλείται το Reuters, οι φιλορώσοι ένοπλοι κατέστρεψαν ένα όχημα μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού, τραυματίζοντας τέσσερις ένστολους.