Σπείρα Ρομά που λήστευε οδηγούς εξαρθρώθηκε στον Ασπρόπυργο

Σπείρα Ρομά που εμπλέκεται σε ληστείες και κλοπές σε βάρος διερχόμενων οδηγών στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής.

Σπείρα Ρομά που εμπλέκεται σε ληστείες και κλοπές σε βάρος διερχόμενων οδηγών στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής.
Ειδικότερα σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις που έγιναν στη συγκεκριμένη περιοχή συνελήφθησαν 15 Ρομά, ηλικίας από 15 έως 22 ετών, ενώ αναζητούνται για τη συμμετοχή τους στην ίδια σπείρα δέκα επιπλέον άτομα.
Στις επιχειρήσεις για τη σύλληψή τους συμμετείχαν δυνάμεις από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, τη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής – ΔΙΑΣ, τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, καθώς και ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και προσωπικό από τα οικεία Τμήματα Ασφαλείας.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ληστείας και απόπειρας ληστείας κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, καθώς επίσης κλοπής και απόπειρας κλοπής κατ΄ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι η σπείρα δρούσε τα τελευταία δυο χρόνια έχοντας δομημένη δράση, εσωτερική διάρθρωση με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης. Οι δράστες «χτυπούσαν» διερχόμενους οδηγούς οχημάτων, κυρίως φορτηγών που εκτελούσαν δρομολόγια εταιρειών στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου, καθώς και οχημάτων (αυτοκινήτων και δίκυκλων) εργαζομένων ή διερχομένων στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. το κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους εστιάζεται στη μεθοδολογία που χρησιμοποιούσαν.
Πιο αναλυτικά δύο ή περισσότερα μέλη της σπείρας ανέκοπταν με διάφορους τρόπους την πορεία των οχημάτων, είτε στήνοντας εμπόδια στο δρόμο, είτε προσποιούμενοι καβγά, είτε προσεγγίζοντας την πόρτα του διερχόμενου οδηγού, προφασιζόμενοι ότι θέλουν να ρωτήσουν κάτι ή για να ζητήσουν αναπτήρα για να ανάψουν τσιγάρο.
Παράλληλα, άλλα δύο ή περισσότερα άτομα – συνεργοί τους, προσέγγιζαν από την πίσω πλευρά τα οχήματα, άνοιγαν τις πόρτες, αιφνιδίαζαν τους οδηγούς και αφού τους κτυπούσαν, αφαιρούσαν χρήματα, πολύτιμα αντικείμενα και έγγραφα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προκαλούσαν και ζημιές στα οχήματα.
Σε άλλες περιπτώσεις, για να ακινητοποιήσουν τα οχήματα είτε προσπαθούσαν να κρεμαστούν από αυτά, είτε άνοιγαν τις πόρτες εν κινήσει, είτε έτρεχαν μπροστά από το όχημα με μεγάλη πιθανότητα να προκληθούν δυστυχήματα, όπως ειπώθηκε.
Στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρεται ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις όταν παθόντες οδηγοί, αποβιβάστηκαν από τα οχήματα τους, προκειμένου να καταδιώξουν τους δράστες, δέχονταν επιθέσεις με πέτρες και ξύλα, από ομάδες ατόμων που εφορμούσαν εναντίον τους από παραπλήσιο καταυλισμό Ρομά της περιοχής. Σε άλλες περιπτώσεις με την απειλή όπλων σε βάρος των θυμάτων τους (πιστόλια ή καραμπίνες), προσπαθούσαν να διατηρήσουν τα κλοπιμαία.»
Όπως διαπιστώθηκε επίσης, τα ενήλικα μέλη της σπείρας διατηρούσαν την πρωτοκαθεδρία και τον αρχηγικό – συντονιστικό ρόλο, ενώ τα ανήλικα μέλη αναλάμβαναν σημαντικό ρόλο, κατά την επίθεση στα οχήματα.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «σε μία περίπτωση ληστείας σε βάρος διερχόμενης οδηγού οι δράστες χρησιμοποίησαν σωματική βία εναντίον της, παρόλο που βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη».
Από την έρευνα προκύπτει ότι τα μέλη της σπείρας, με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, διέπρατταν σε καθημερινή βάση, από τρεις έως δέκα ληστείες και κλοπές, ενώ εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός ληστειών και κλοπών που έχουν διαπραχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου μέχρι σήμερα ξεπερνάει τις εκατό.
Στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε ότι η ταυτοποίηση και σύλληψη των δραστών αποτέλεσε πρωταρχική προτεραιότητα για τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, «προκειμένου αφενός να αποφευχθεί η «εκπαίδευση» νέων μελών και η ισχυροποίηση της εγκληματικής ομάδας αφετέρου δε να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας τόσο των εργαζομένων στη βιομηχανική ζώνη που αναγκαστικά διέρχονται από την περιοχή, όσο και των οδηγών φορτηγών οχημάτων που μεταφέρουν εμπορεύματα, από και προς αυτή.»
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί περισσότερες από 30 περιπτώσεις ληστειών και κλοπών σε βάρος διερχομένων οδηγών, ενώ για τη πλειοψηφία των περιπτώσεων προκύπτει ότι είχαν διαπραχθεί το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους (Μάρτιος έως και Μάιος).
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk