ΥΛΙΚΑ (για 2-4 άτομα)

100 ml έ.π. ελαιόλαδο

12 γαρίδες, Νο 2 ή 3, καθαρισμένες*

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή ψιλοκομμένες

100 ml ούζο

½ κ.σ. πελτέ, αραιωμένο σε 100 ml λευκό ξηρό κρασί

3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες

αλάτι, πιπέρι

λίγη ζάχαρη (προαιρετικά)

1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. φρέσκο μάραθο, ψιλοκομμένο

200 γρ. φέτα, σε μικρά κομμάτια (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Σοτάρουμε τις γαρίδες για 1 λεπτό και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμη. Σβήνουμε με το ούζο και, όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, βγάζουμε τις γαρίδες από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε στο τηγάνι τον αραιωμένο στο κρασί πελτέ και τις ντομάτες. Αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 10 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγη ζάχαρη, αν οι ντομάτες είναι πολύ ξινές.

Βάζουμε ξανά τις γαρίδες μέσα στο τηγάνι, μαζί με το ζουμί που έχουν αφήσει στο πιάτο, τον μαϊντανό και τον μάραθο και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά.

Προτού σερβίρουμε, μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε τη φέτα.

*Πώς καθαρίζουμε τις γαρίδες: Αφαιρούμε το κέλυφος και το κεφάλι και κρατάμε την ουρά. Κάνουμε μια τομή με ένα μαχαίρι κατά μήκος της ράχης της γαρίδας και αφαιρούμε το εντεράκι τραβώντας το με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.