Σειρά αντιδράσεων και αμφισβητήσεων προκάλεσε η ανάδειξη των αποτελεσμάτων σε 18 εκλογικά τμήματα της Αθήνας -στους Αμπελόκηπους- όπου ψήφισαν με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους υπηρεσιών της ΓΑΔΑ συνολικά 2.738 αστυνομικοί, Στα τμήματα αυτά η «Χρυσή Αυγή» έλαβε ποσοστό από 18 έως 23% .
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων οι ένστολοι σε ποσοστό της τάξης του 50% ψήφισαν «Χρυσή Αυγή», καθώς είναι δεδομένο ότι σε κάθε ένα από τα τμήματα αυτά ψήφισαν 400-500 άτομα από τους οποίους οι 150 ήταν αστυνομικοί. Και αυτό όταν σε όλα τα αλλά ακριβώς γειτονικά εκλογικά τμήματα, όπου ψήφιζαν μόνο πολίτες, το ποσοστό που έλαβε η ακροδεξιά οργάνωση ήταν περίπου 7-9%, ενώ ο μέσος όρος στην Α΄ Αθήνας ήταν 7,81%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο ακριβώς φαινόμενο είχε παρατηρηθεί στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012. Σε εκείνες τις αναμετρήσεις, στα 10 εκλογικά τμήματα της περιοχής Αμπελοκήπων, όπου ψήφιζαν αστυνομικοί, το ποσοστό της Χρυσής Αυγής ήταν διπλάσιο ως τριπλάσιο του μέσου όρου.
Σε δήλωση του στον «Βήμα FM» ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Δένδιας αμφισβήτησε αυτά τα αποτελέσματα σημειώνοντας ότι «βεβαίως υπήρχαν δύο-τρία τμήματα στα οποία παρουσιάστηκε ένα φαινόμενο τέτοιο, αλλά δεν ήταν τμήματα μόνο αστυνομικών όπως πιστεύει ο κόσμος. Ήταν τμήματα στα οποία ψήφισαν και αστυνομικοί και ετεροδημότες και μεγάλος αριθμός πολιτών και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα -διότι το προσπαθήσαμε- να καταλήξει κανείς σε ένα στοιχειωδώς ασφαλές συμπέρασμα. Άρα λοιπόν, αυτό το οποίο λέγεται είναι κάτι το οποίο σε πολύ μεγάλο βαθμό περισσότερο βολεύει στη δημιουργία λαϊκού ενδιαφέροντος παρά αποτελεί αποδεδειγμένη αλήθεια. Και εκτός αυτού θα πρέπει να πω ότι δεν ήταν μόνο αστυνομικοί σ’ αυτά τα τμήματα, πρέπει να σας πω ήταν και στρατιωτικοί. Όμως εκεί δεν λέγεται κουβέντα» .

Ωστόσο από αναλυτές επισημαινόταν ότι «τα εκλογικά τμήματα όπου παρουσιάζεται το φαινόμενο της υπερψήφισης της «Χρυσής Αυγής» και όπου δίνουν μαζικά παρών -βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων – ετεροδημότες αστυνομικοί είναι 18 και όχι «δύο τρία», όπως σημείωσε ο κ Δενδιας. Επιπλέον δεν προκύπτει ότι σε κανένα από αυτά τα τμήματα των Αμπελοκήπων ψήφιζαν βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων στρατιωτικοί, όπως ανέφερε ο υπουργός. Και αυτό γιατί οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι καταρτίζονται για ψήφο σε γειτονικά τμήματα από εκεί που υπηρετούν στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί κλπ. Στα εκλογικά τμήματα κοντά στην ΓΑΔΑ στους Αμπελόκηπους δεν υπάρχει καμία στρατιωτική υπηρεσία ώστε να δικαιολογείται μαζική ψήφος στρατιωτικών βάσει ειδικών καταλόγων. Μπορεί σε κάποια από αυτά τα τμήματα να ψήφισε στρατιωτικός ως «ιδιώτης», όπως εξάλλου κάποιοι στρατιωτικοί μπορεί να ψήφισαν ιδιωτικά και μεμονωμένα και στα γειτονικά τμήματα όπου η Χρυσή Αυγή πήρε 7-9%. Η ψήφος των αστυνομικών στα συγκεκριμένα 18 τμήματα έκανε την διαφορά».

Σε άτυπη ενημέρωση χθες το βράδυ υπήρχε επίκληση στα συνολικά αποτελέσματα στο Ζ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα της Αθήνας -όπου ανήκει και η ΓΑΔΑ – στο οποίο η Χρυσή Αυγή έλαβε 10,4%. Χωρίς πάλι να υπάρχει ειδική αναφορά για τι ψηφίσθηκε στα συγκεκριμένα 18 τμήματα όπου υπήρχε μαζική συμμετοχή αστυνομικών. Στην σχετική ενημέρωση ωστόσο δεν επαναλήφθηκε ο ισχυρισμός περί ψήφισης και στρατιωτικών -με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους- στην ίδια περιοχή.
Σε σχετική ανακοίνωση προχώρησε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων που επισήμανε ότι «χωρίς να γίνεται ουδεμία σοβαρή προσέγγιση του όλου θέματος, καίτοι αυτό είχε εκ μέρους μας επισημανθεί από τις προηγούμενες εκλογές το 2012, για άλλη μια φορά, το αστυνομικό προσωπικό, αντιμετωπίζεται με όρους «επικοινωνίας» (προφανώς γιατί «πουλάει») με μόνο αποτέλεσμα την ενοχοποίησή του, την απόκρυψη των πραγματικών αιτίων, την κάλυψη των υπαιτίων και τελικά τη συσκότιση της πραγματικότητας.

Προφανώς, για κάποιους ο αστυνομικός είναι καλός όταν απλώς καταθέτει τα κομματικά «διαπιστευτήριά» του στους εκάστοτε κρατούντες, ανεξάρτητα από την επαγγελματική του επάρκεια, το δημοκρατικό του φρόνημα ή την πιστή τήρηση της νομιμότητας και των κανονισμών του Σώματος. Καλούμε την πολιτική και φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να προστατέψουν τον θεσμό και τους συναδέλφους μας, εφαρμόζοντας ουσιαστικά μέτρα και αντί να σιωπούν, να πάρουν θέση για όσα «απορούν» τα ΜΜΕ, πρωτοστατώντας προς αυτήν την κατεύθυνση»