Ρομπότ βοηθά ρομπότ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Το επιδέξιο ρομπότ Dextre που σχεδιάστηκε για εργασίες στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ετοιμάζεται να αναλάβει την επισκευή του ρομποτικού βραχίονα του σταθμού -μια εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για κατάργηση των χρονοβόρων και ριψοκίνδυνων διαστημικών περιπάτων.

http://www.youtube.com/watch?v=AXQ6iSFVwrk

Το επιδέξιο ρομπότ Dextre που σχεδιάστηκε για εργασίες στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) ετοιμάζεται να αναλάβει την επισκευή του ρομποτικού βραχίονα του σταθμού -μια εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για κατάργηση των χρονοβόρων και ριψοκίνδυνων διαστημικών περιπάτων.

Το καναδικής κατασκευής Dextre, αποτελούμενο από δύο μηχανικά «χέρια» συνδεδεμένα σε έναν κεντρικό άξονα, βρίσκεται εγκατεστημένο στο άκρο του ρομποτικού βραχίονα Canadarm, επίσης καναδικής κατασκευής, προκειμένου να μπορεί να φτάσει σε σχεδόν οποιοδήποτε σημείο του τροχιακού εργαστηρίου.

Η Καναδική Υπηρεσία Διαστήματος, ένας από τους εταίρους του ISS, παρουσίασε ένα animation της διαδικασίας επισκευής, κατά την οποία το Dextre θα μετακινήσει και θα αντικαταστήσει δύο παλιές κάμερες του Canadarm με τηλεχειρισμό από τη Γη. Στο μέλλον, η ρομποτική τεχνολογία του ISS θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε μη επανδρωμένες αποστολές επισκευής δορυφόρων και ανεφοδιασμού διαστημικών σκαφών με καύσιμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk