Η Ευρώπη ξύπνησε από τις ευρωεκλογές κοιτάζοντας σοκαρισμένη μεταξύ της πρωτιάς της ακροδεξιάς της Λεπέν στη Γαλλία και της κυριαρχίας του ευρωσκεπτικιστικού UKIP στη Βρετανία, αλλά οι εκπλήξεις δεν σταματούν: Η Σουηδία, που επίσης εξέλεξε (στην πέμπτη θέση) ακροδεξιό κόμμα, έδωσε ποσοστό 5,3% το Φεμινιστικό Κίνημα.

Η ευρωβουλευτής που εκλέγεται είναι μία 57χρονη Ρομά, η Σοράγια Ποστ. Το Κίνημα είχε συνειδητά συνδέσει στον προεκλογικό του αγώνα την παρουσία του με την αντίθεση στην ακροδεξιά, και για αυτό επέλεξε στις λίστες του μία γυναίκα Ρομά.

Κεντρικό του σλόγκαν ήταν «Έξω οι ρατσιστές, Μέσα οι Φεμινίστριες!». Το Κίνημα έχει ιστορία μερικών χρόνων στη Σουηδία, ενώ είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ όταν έκαψε 100.000 σουηδικές κορόνες -περίπου 11.000 ευρώ- σε διαμαρτυρία για το «χάσμα» μεταξύ των αμοιβών ανδρών και γυναικών.

Η Σοράγια Ποστ σχολίασε μετά την εκλογή της πως «τα 15 εκατομμύρια των Ρομά στην Ευρώπη ζουν σαν σε καθεστώς πολέμου, κατάσταση που είναι απαράδεκτη και ντροπιαστική».

Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία, που ιδρύθηκε το 2005 στη Σουηδία όπου τα δικαιώματα των γυναικών είναι γενικώς σεβαστά, έχει την υποστήριξη της αμερικανίδας ηθοποιού Τζέιν Φόντα η οποία είχε προσφέρει στο νεοσυσταθέν κόμμα 400.000 κορώνες (περίπου 4.500 ευρώ). Υποστηριχτής του κόμματος είναι και ο Μπένι Αντερσον, πρώην μέλος του συγκροτήματος Αμπα, ο οποίος στις ευρωεκλογές του 2009 είχε προσφέρει 1.000.000 κορώνες (περίπου 110.000 ευρώ). Σ’ εκείνες τις ευρωεκλογές, η Φεμινιστική Πρωτοβουλία είχε λάβει 2,2%.