Το Μαξίμου μελετά το μήνυμα των εκλογών

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της μεταδίδει το Μέγαρο Μαξίμου σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την εσωτερική συζήτηση για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα, την ίδια στιγμή που μεγάλος αριθμός επωνύμων στελεχών της ΝΔ αναζητεί τα αίτια της εκλογικής πτώσης και της μείωσης της δύναμης του κόμματος σε όλους τους νομούς της χώρας.

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της μεταδίδει το Μέγαρο Μαξίμου σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την εσωτερική συζήτηση για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα, την ίδια στιγμή που μεγάλος αριθμός επωνύμων στελεχών της ΝΔ αναζητεί τα αίτια της εκλογικής πτώσης και της μείωσης της δύναμης του κόμματος σε όλους τους νομούς της χώρας.
«Εμείς χάσαμε περισσότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ» τονίζουν στο «Βήμα» κεντρικά στελέχη της ΝΔ που δεν θέλουν στην παρούσα χρονική στιγμή να ανοίξουν θέμα δημοσίως για το τι έφταιξε και το κόμμα υπέστη μεγάλη απώλεια δυνάμεων σε όλες τις περιφέρειες.


«Να κάτσει η σκόνη»

Οι περισσότεροι θέλουν να… «κάτσει η σκόνη», όπως είναι η χαρακτηριστική φράση, ενώ ο προβληματισμός είναι έντονος, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέγραψε δυναμική. Απλώς, εν όψει του ανασχηματισμού, οι περισσότεροι σιωπούν και επιλέγουν να διοχετεύουν τα «δηλητηριώδη» σχόλιά τους μέσω των πολιτικών συντακτών.
Μπορεί η «γαλάζια» ηγετική ομάδα να εστιάζει στο στοιχείο ότι η ΝΔ, αν και ηττήθηκε με 3,9% (στοιχείο που δεν αναφέρεται ουδόλως στον δημόσιο διάλογο), εξέλεξε επτά περιφερειάρχες και να αθροίζει επιπλέον και τον αντάρτη Απόστολο Τζιτζικώστα με το αιτιολογικό ότι παραμένει μέλος του κόμματος, το μήνυμα όμως που έστειλαν οι ψηφοφόροι ήταν ηχηρό και πολλαπλής ανάγνωσης.
«Και πάλι καλά» σχολίαζαν αρκετοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων και πάρα πολλοί «καραμανλικοί», και αναφέρονται στις φυγόκεντρες δυνάμεις που εμφάνισε η ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει άμεσα να γίνει ενδελεχής συζήτηση για το τι έφταιξε και να μη σταθεί η ηγετική ομάδα σε γενικόλογες εξηγήσεις που θα σκεπάζουν το… πρόβλημα κάτω από το χαλί.


Διόρθωση πολιτικής

Και αν για το Μέγαρο Μαξίμου το… πολιτικό αντίδοτο για να ξεπεραστεί άμεσα η ήττα είναι ένας γενναίος ανασχηματισμός που επίκειται και οι διορθωτικές κινήσεις που επιβάλλονται για άρση των αδικιών, εν τούτοις πολλοί κορυφαίοι παράγοντες της ΝΔ τονίζουν ότι οι ευρωεκλογές έστειλαν σαφές μήνυμα για αλλαγή πορείας.
Ουδείς θέτει ζήτημα, όπως ήταν αναμενόμενο, πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, αλλά το κρίσιμο, όπως τονίζεται, είναι να αποκωδικοποιήσει σωστά το Μέγαρο Μαξίμου το εκλογικό μήνυμα και να προχωρήσει στην αναγκαία διόρθωση της πολιτικής, ιδιαίτερα στο κοινωνικό πεδίο και στη φορολογία.
Ακόμη πολλοί θεωρούν υψίστης σημασίας να αλλάξει και ο τρόπος διακυβέρνησης με τη συνεδρίαση των Υπουργικών Συμβουλίων, της Κυβερνητικής Επιτροπής μία φορά την εβδομάδα και την πιο συχνή συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος.
Είναι προεξοφλημένη η κίνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να κάνει ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που θα έχει και συμβολικό χαρακτήρα, ώστε να στείλει το μήνυμα της βελτίωσης της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Το θέμα του ανασχηματισμού, των διορθωτικών κινήσεων αλλά και της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, αλλά και το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, αναμένεται να τεθούν εκ των πραγμάτων στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης και η οποία θα ακολουθήσει την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Πολλοί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αναμένουν ρηξικέλευθες κινήσεις από τον Πρωθυπουργό και τονίζουν ότι πρέπει να γίνει πραγματική υπέρβαση της οικονομικής πολιτικής.
«Το μήνυμα των πολιτών ήταν να αλλάξει η οικονομική πολιτική» λένε και σημειώνουν ότι στην παρούσα φάση το στοίχημα της κυβέρνησης είναι πρωτίστως με την κοινωνία και δευτερευόντως με την οικονομία.


Η πίεση από το ΠαΣοΚ

Κοινή είναι η διαπίστωση ότι από εδώ και πέρα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και τα στελέχη του κόμματός του θα πιέζουν όλο και περισσότερο τη ΝΔ και τον Πρωθυπουργό.
Βέβαια η ΝΔ, επιχειρώντας να διαμορφώσει ένα επικοινωνιακό και πολιτικό κλίμα, επιμένει ότι, ανεξάρτητα από το μήνυμα που εστάλη στην κυβέρνηση, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν συνιστούν πολιτική ανατροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης τονίζουν ότι η νίκη που κατέγραψε δεν αμφισβητεί τον δικομματικό συνασπισμό, οι υποψήφιοι του οποίου επικράτησαν στη συντριπτική πλειονότητα των περιφερειών.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk