Από τη μεταπολίτευση στην «μεταμνημόνιο» εποχή

Η 26η Μαΐου θα είναι μια πολύ διαφορετική ημέρα…

Από τη μεταπολίτευση στην «μεταμνημόνιο» εποχή | tovima.gr
Η 26η Μαΐου θα είναι μια πολύ διαφορετική ημέρα για την πολιτική ζωή του τόπου, απαρχή εξελίξεων και αναδιαρθρώσεων σε ο, τι αφορά τα δεδομένα που επικρατούν σήμερα στη χώρα. Σε περίπτωση που δεν προκαλέσει γεγονός πρόωρων εκλογών, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρές ανακατατάξεις στην κυβέρνηση και στο εκλογικό τοπίο που θα οδηγήσει τη χώρα στις Εθνικές εκλογές μέσα σε χρονικό περιθώριο ενός έτους.
Το 1974 ήταν νωπές οι μνήμες από τη δικτατορία και όλοι φοβόταν μήπως η χώρα μπει σε μια νέα περιπέτεια. Μπορεί σήμερα να ξέρουμε ότι το 1974 στερεώθηκε η Δημοκρατία, όμως τότε όλοι ήταν φοβισμένοι και επιφυλακτικοί. Ψήφισαν με το συγκεκριμένο κριτήριο. Σήμερα, η χώρα φεύγει από μια δίνη, αυτή του Μνημονίου.
Στην μεταμνημόνιο εποχή φοβόμαστε ότι η χώρα μπορεί να επιστρέψει σε μια άσχημη συγκυρία. Όμως θεωρώ ότι αυτή τη σκέψη πρέπει να την αποβάλουμε, γιατί πολύ απλά η χώρα μπορεί να ανταποκριθεί, ενώ η κρίση δημιουργήθηκε από τεχνητούς παράγοντες και μετεξελίχθηκε βάσει σχεδιασμών κερδοσκόπων. Άρα, δεν αποτελεί πρόβλημα που δημιουργήθηκε από εμάς τους ίδιους, αλλά από τρίτους.
Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι πολίτες είναι οι αποφάσεις τους που θα καθορίσουν την μετεξέλιξη της χώρας. Θα αναδειχθούν δυνάμεις με σύνεση, συνέπεια και σεβασμό στον πολίτη και την ιστορία της χώρας, ή δυνάμεις που θα παρεκτρέψουν τελείως την κατάσταση και θα οδηγήσουν τη χώρα μας σε πρωτοφανείς περιπέτειες;
Η απόφαση του εκλογικού σώματος της 26ης Μαΐου θα είναι καθοριστική για την πορεία της χώρας. Πολύ πιο κρίσιμη από την απόφαση των εκλογών της μεταπολίτευσης. Γιατί εκεί δεν υπήρχαν πολλές επιλογές, ενώ σήμερα διαμορφώνονται πολλές προτάσεις και μάλιστα, πολλές από αυτές έχοντας γνώμονα την αντίδραση, το φόβο, την εκδίκηση και την τιμωρία.
Το ερώτημα που δημιουργείται είναι: θέλουμε να τιμωρήσουμε αυτούς που υποβάθμισαν τη ζωή μας ή τους ίδιους μας τους εαυτούς; Γιατί πολλές από τις προτάσεις τελικό στόχο έχουν τον ίδιο τον πολίτη και όχι αυτούς που έφταιξαν για την κατάντια της χώρας. Ή προτάσεις τύπου «χαβαλέ» και αυτές δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα.
Αυτό που διαπιστώνω από τις συνομιλίες με τον κόσμο είναι ότι μπορεί να σιχάθηκε τα μέχρι σήμερα πολιτικά δεδομένα, αλλά η φιλοσοφία αυτών έχει περάσει στο DNA τους. Αγανακτεί με τους πολιτικούς, όμως νιώθει και μια ασφάλεια με το να τηλεφωνήσει σε ένα πολιτικό γραφείο και ζητήσει ένα ρουσφέτι, δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση αλλά διστάζει να έρθουμε σε συνθήκες πλήρους νομιμότητας.
Η μετάμνημόνιο εποχή δεν θα μπορέσει να αποβάλει την φιλοσοφία αυτή. Θα ζούμε πάντα με την κακή νοοτροπία. Αρκεί να την παραδεχόμαστε και να μην υποκρινόμαστε ότι επιζητούμε την αξιοκρατία, αλλά κατά βάθος νοσταλγούμε το ρουσφέτι. Αυτή είναι η Ελλάδα, και του αύριο, δεν μπορούμε να την αλλάξουμε.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk