Πορεία προς το προεδρικό μέγαρο της Ν.Κορέας πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής οι γονείς των μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του πλοίου Sewol.

Οι γονείς, οι οποίοι κρατούσαν στα χέρια τους φωτογραφίες των παιδιών τους, δεν κατάφεραν να φτάσουν στο μέγαρο αφού δυνάμεις της αστυνομίας εμπόδισαν την είσοδό τους.

«Ακούστε μας πρόεδρε Παρκ. Απλά δώστε μας 10 δευτερόλεπτα» φώναζε το μέλος μιας οικογένειας μέσω μεγάφωνου. «Γιατί μπλοκάρετε το δρόμο» είπε ένας άλλος γονιός. «Ακούστε τις φωνές μας».

Η κυβέρνηση της Παρκ έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την τραγωδία και πολλοί από τους γονείς των θυμάτων ισχυρίζονται ότι μια πιο άμεση αντίδραση ίσως είχε σώσει πολλές περισσότερες ζωές.

Το πλοίο Sewol, το οποίο σύμφωνα με τις έρευνες ήταν υπερφορτωμένο και ταξίδευε με μεγάλη ταχύτητα, ανατράπηκε και βυθίστηκε περίπου 20χλμ μακριά από τις νοτιοδυτικές ακτές της χώρας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες παιδιά και εκπαιδευτικοί που ταξίδευαν στο νησί Τζετζού για σχολική εκδρομή.

Μόνο 172 άνθρωποι διασώθηκαν της τραγωδίας ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες θεωρούνται όλοι τους νεκροί. Σύμφωνα με τις αρχές, συνολικά 476 επιβάτες και πλήρωμα βρίσκονταν στο πλοίο.