Επιχειρηματικά συμφέροντα και ερυθρόλευκα ενδιαφέροντα αναδύονται στο μεγάλο λιμάνι, με ορίζοντα ίσως μια θέση στη Βουλή. Αυτό βλέπουν πολλοί πίσω από την υποψηφιότητα του κ. Γιάννη Μώραλη για τον Δήμο Πειραιά έχοντας ως συμπαραστάτη τον εφοπλιστή και πρόεδρο του Ολυμπιακού κ. Ευάγγελο Μαρινάκη και τη στήριξη του επιχειρηματία και μέχρι πρότινος ισχυρού άνδρα του ερυθρόλευκου συλλόγου κ. Σωκράτη Κόκκαλη.
Είναι εντυπωσιακό ότι ο συνδυασμός του κ. Μώραλη –αν και μετρά μόνο λίγες ημέρες παρουσίας στον Πειραιά –δείχνει να αποκτά μεγάλη δυναμική εξαιτίας και των λαμπρών ονομάτων που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιό του και κυρίως των ιδιοτήτων τους που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον Ολυμπιακό. Η αίθουσα στον ΟΛΠ, όπου έγινε η παρουσίαση του ψηφοδελτίου τη Δευτέρα το βράδυ, ήταν ασφυκτικά γεμάτη ενώ και στους εξωτερικούς χώρους υπήρχε αρκετός κόσμος.

Την Τρίτη το βράδυ ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού κ. Νίκος Γιούτσος, ο οποίος είχε παραστεί μαζί με τον συμπαίκτη του κ. Γ. Σιδέρη στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Β. Μιχαλολιάκου ανακοίνωσε ότι υποστηρίζζει τον συνδυασμό του κ. Μώραλη.


Εγχείρημα με όραμα νικητή

Αξιοπρόσεκτο και ως εγχείρημα, ο συνδυασμός αυτός έχει τη στήριξη προσώπων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια –στην εκδήλωση παρέστη και ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θ. Βενιάμης, ενώ ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι κατέρχονται τόσο ο γιος του Σωκράτη Κόκκαλη, Πέτρος, όσο και ο κ. Μαρινάκης. Και η πολιτική εκπροσώπηση στην εκδήλωση ήταν εμφανώς διακομματική, με το πολιτικό τόξο να περικλείει βουλευτές από τον κυβερνητικό συνασπισμό –προεξάρχοντος του υπουργού Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλου –αλλά και ανεξάρτητους που έχουν αποχωρήσει από τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ (κ.κ. Α. Λοβέρδος, Β. Πολύδωρας). Με δεδομένο ότι ο νυν δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος έχει τη στήριξη του Πρωθυπουργού με τον οποίο φωτογραφήθηκε μαζί λίαν προσφάτως, πολλά ερωτήματα αναδύονται.
Ο κ. Μώραλης επενδύει στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του κ. Μιχαλολιάκου (ακόμη και για το ζήτημα των πρόσφατων κυκλοφοριακών παρεμβάσεων δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιρρίπτουν ευθύνες στον νυν δήμαρχο), σε όσους θέλουν ανανέωση προσώπων στο πολιτικό σκηνικό του Πειραιά, στο γεγονός ότι, όπως λέει, «είναι υπερκομματικό το ψηφοδέλτιο» παρά την παρουσία πρώην και νυν βουλευτών κυρίως των κομμάτων της Δεξιάς (Νέα Δημοκρατία – Ανεξάρτητοι Ελληνες) αλλά και στον Ολυμπιακό στον οποίο είναι αντιπρόεδρος της ΠΑΕ. Δεν είναι επίσης τυχαίο πως αρκετοί ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ δηλώνουν ανοικτά ότι θα επιλέξουν τον κ. Μώραλη στις εκλογές για τον δήμο παρά την υποψηφιότητα του κ. Ιωσήφ Βουράκη. Αλλωστε ο πατέρας του κ. Μώραλη, ο Πέτρος Μώραλης, ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠαΣοΚ.
Ακόμη και ο πολιτικός λόγος που αρθρώνει ο συνδυασμός «Πειραιάς νικητής» εστιάζει στο μεγάλο λιμάνι, με κυρίαρχο τη μη πώληση του ΟΛΠ, συνδυαζόμενο με την «αποτελεσματικότητα» της ομάδας με τις απανωτές επιτυχίες. Σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, σχηματισμοί όπως αυτοί, που διεμβολίζουν τις μεγαλύτερες παρατάξεις, βρίσκουν έδαφος και αναπτύσσονται εκεί όπου τα πολιτικά ζητήματα εφάπτονται με μεγάλα επιχειρηματικά. Προβάλλοντας την καλύτερη γνώση αλλά και τη σχέση τους με τα προβλήματα και το μέλλον του λιμανιού (κρουαζιέρα, εμπορική κίνηση, επιχειρηματικότητα) μοιάζουν να βρίσκονται ένα βήμα εγγύτερα στην απάντηση ερωτημάτων που θέτουν οι δημότες.
Μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις δίνει ο συνδυασμός, καθώς η ΝΔ κινδυνεύει να χάσει τον μοναδικό από τους τρεις μεγάλους δήμους που βρίσκονταν στα χέρια της, χωρίς ωστόσο να τον αναλάβει απαραίτητα κάποιος «αντίπαλος». Με σύνθημα «έξω από κομματικές νοοτροπίες και νομενκλατούρες, για τον Πειραιά μας» ο κ. Μώραλης μιλάει για την ανάπτυξη –έχοντας στο πλάι του προφανώς τα στηρίγματά του σε αυτή την προσπάθεια –και απευθυνόμενος προς τον κ. Μιχαλολιάκο σημείωσε: «Ο Πειραιάς δεν είναι επαρχιακή κωμόπολη. Ο Πειραιάς πρέπει και οφείλει να συγκριθεί με πόλεις όπως το Ρότερνταμ και το Λίβερπουλ, την Αμβέρσα και τη Βαρκελώνη».

«Κακέκτυπο μπερλουσκονισμού»

Στην αντίπερα όχθη ο νυν δήμαρχος κ. Μιχαλολιάκος έστειλε μέσω της ομιλίας του σε μια κατάμεστη αίθουσα του ΣΕΦ στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ξανά μήνυμα ενότητας σημειώνοντας: «Αντίπαλός μου είναι η ηττοπάθεια, τα προβλήματα του Πειραιά. Αυτά θα νικήσουμε όλοι μαζί, ο πειραϊκός λαός». Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «ΒΗΜΑ FM» ωστόσο, αναφερόμενος στην υποψηφιότητα Μώραλη αλλά κυρίως στη στήριξη από τον κ. Μαρινάκη και άλλους επιχειρηματίες, είχε τονίσει πως «δεν υπάρχει χώρος να δεχθεί η Ελλάδα ένα κακέκτυπο μπερλουσκονισμού για τον Πειραιά. Και μάλιστα μπερλουσκονισμός διά του υπαλλήλου του. Δεν έχω τίποτα με τον κ. Μώραλη, αλλά υπάλληλος είναι. Η εντολή που πήρε είναι αυτή. Αυτή η νοοτροπία όμως «εγώ ο επιχειρηματίας έχω πάρει την ΠΑΕ Ολυμπιακός, θα πάρω και τον δήμο με έναν υπάλληλό μου» δεν έχει αισθητική δημοκρατίας, δεν έχει στοιχεία δημοκρατίας. Αυτή τη νοοτροπία ότι «με τα χρήματα όλα τα αγοράζω» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Ο νυν δήμαρχος επενδύει στα πολλά έργα που αναφέρει ότι έχει κάνει κατά τη θητεία του στον Πειραιά αλλά και στην εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι δημότες από την εποχή που ήταν βουλευτής. Συνεργάτες του δείχνουν να μη θεώρησαν σημαντική την παρουσία του υπουργού κ. Αρβανιτόπουλου στις ομιλίες του κ. Μώραλη. Κάποιοι πάντως το βράδυ της Δευτέρας θεωρούν ότι ο υπουργός με την παρουσία του αυτή «απάντησε» στο αίτημα που είχε διατυπώσει ο νυν δήμαρχος για τον κ. Αρβανιτόπουλο «να πει ο ίδιος τι θέλει». Ο υπουργός Παιδείας πάντως φέρεται να είπε το βράδυ της Δευτέρας ότι «στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν χωρούν κομματικές ταμπέλες» συμπληρώνοντας πως «ως πολίτης του Πειραιά ζητώ το καλύτερο για την πόλη μου» ενώ αναφερόμενος στον συνδυασμό του κ. Μώραλη είπε: «Οι δυνάμεις που στηρίζουν τον συγκεκριμένο συνδυασμό εγγυώνται την υπέρβαση».
Στα ψηφοδέλτια του συνδυασμού «Μας ενώνει ο Πειραιάς» πάντως δεν εμφανίστηκαν κάποια ηχηρά ονόματα που είχε διαρρεύσει ότι θα πάρουν θέση, όπως οι κυρίες Νόνη Δούνια και Ελεονώρα Μελέτη, ωστόσο φαίνεται να στηρίζονται πολλά σε υποψηφιότητες παλαίμαχων αθλητών του Ολυμπιακού, όπως του κ. Τάσου Μητρόπουλου και του κ. Γιώργου Σιγάλα. Στις προηγούμενες εκλογές ο κ. Μιχαλολιάκος φαινόταν ως «αουτσάιντερ» και κέρδισε τον δήμο, δείγμα ισχυρών δεσμών με τοπικούς παράγοντες. Από την άλλη αποτελεί ερωτηματικό ως την κάλπη η στάση που θα κρατήσουν οι Μανιάτες του Πειραιά, μια από τις πολυπληθέστερες ομάδες με βάση την καταγωγή που λέγεται ότι «ανεβοκατεβάζουν» δημάρχους. Πέρα από το ότι στην πλειονότητά τους είναι Ολυμπιακοί, είχαν στηρίξει τον κ. Μιχαλολιάκο στην προηγούμενη αναμέτρηση.


Το «κλειδί» της Κεντροαριστεράς

Τα δύο «φαβορί», όπως λέγεται στο μεγάλο λιμάνι, είναι οι κ.κ. Μιχαλολιάκος και Μώραλης, θέση στη δεύτερη Κυριακή διεκδικεί πάντως με αξιώσεις και ο συνδυασμός «Λιμάνι της Αγωνίας» του υποψηφίου δημάρχου και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Θοδωρή Δρίτσα. Κάνοντας έναν «αθόρυβο» προεκλογικό αγώνα με περιοδείες σε γειτονιές του Πειραιά «επενδύει», μεταξύ άλλων, σε όσους θέλουν το λιμάνι να μην περάσει σε χέρια ιδιωτών αλλά και στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του νυν δημάρχου οι οποίοι όμως αναζητούν μια άλλη πρόταση πέραν του «νέου» Γιάννη Μώραλη. Παράλληλα προσβλέπει σε μια στήριξη από ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ μετά την πρόσφατη ένταξη στο ψηφοδέλτιο του κ. Ηλία Τζανετουλάκου μετά και την κεντρική απόφαση από το κόμμα της Αγ. Κωνσταντίνου για απόσυρση στήριξης στον συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο και σε προτροπή για ψήφο κατά συνείδηση.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ότι ο κ. Δρίτσας ενδεχομένως να προσελκύσει και όσους δημότες του Πειραιά με την ψήφο τους θέλουν να στείλουν μήνυμα κατά της συγκυβέρνησης λόγω των οικονομικών μέτρων εκμεταλλευόμενος παράλληλα τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ σε πανελλαδικό επίπεδο. Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει πάντως ποιον θα προτιμήσουν οι ψηφοφόροι του και γενικότερα της Κεντροαριστεράς σε περίπτωση που δεν καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο. Θα στηρίξουν τον «νέο» που είναι ωραίος ή τον «παλιό» που είναι αλλιώς κατά το γνωστό ρηθέν. Ηδη «γέφυρες» με καλούς λόγους έχει ρίξει ο συνυποψήφιός του κ. Μώραλης.

HeliosPlus