Μια πόλη που να μην ανήκει μόνο στα αυτοκίνητα και στις μοτοσικλέτες της είναι το αίτημα των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο σωματείο Πεζή. Οι υπεύθυνοι του συλλόγου για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών «Πεζή» (www.pezh.org) παρουσίασαν τη Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας τρία βίντεο που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει πολίτες και Αρχές στο συγκεκριμένο θέμα.

«Δημιουργήθηκε με την οικονομική στήριξη του Πράσινου Ινστιτούτου, το οποίο έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων, και θα προβάλλεται ως κοινωνικό μήνυμα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς για έναν μήνα, από τις 20 Δεκεμβρίου ως τις 20 Ιανουαρίου»
σχολιάζει ο κ. Δημήτρης Χρυσαφίδης, πρόεδρος του σωματείου.
Δυσκολία κινήσεων


Ο ίδιος είναι κάτοικος Αμπελοκήπων και προσπαθεί να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες μετακινήσεις με τα πόδια. «Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Ακόμη και με τον περιορισμό της κίνησης των αυτοκινήτων την τελευταία τριετία τα εγγενή προβλήματα παραμένουν. Τραπεζοκαθίσματα, παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μηχανές επάνω στα πεζοδρόμια και κακοκατασκευασμένα πεζοδρόμια δυσκολεύουν την κίνηση του πεζού. Ολα αυτά είναι ακόμη χειρότερα αν σκεφθεί κανείς ότι ειδικά για τον κάτοικο του ευρύτερου κέντρου, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματικές συνθήκες της Αθήνας, το περπάτημα είναι ένας υγιεινός τρόπος για να μετακινηθείς, όχι μόνο για αναψυχή αλλά και για πρακτικούς λόγους».
Για τον κ. Χρυσαφίδη στην παρούσα φάση «δεν έχει νόημα να διατεθεί περισσότερο δημόσιο χρήμα για να κατασκευάζονται πεζόδρομοι, ράμπες για άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλες υποδομές όσο δεν τηρούνται οι νόμοι και δεν συντηρούνται οι υπάρχουσες. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ζητήσαμε από τους υποψήφιους δημάρχους να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο όσον αφορά τις προτεραιότητές τους στο ζήτημα των δικαιωμάτων των πεζών. Οι περισσότεροι έδειξαν αδιαφορία, ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν».
Υποψήφιος ως πεζός


Στη Θεσσαλονίκη στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα υπάρχει και ένας υποψήφιος που έχει στην κορυφή της ατζέντας του το ζήτημα των δικαιωμάτων των πεζών και ειδικότερα των αναπήρων. Ο κ. Φώτης Μπίμπασης ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό την υποψηφιότητά του. Οντας τυφλός ο ίδιος, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες του σε αυτά τα ζητήματα. «Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα είναι καλύτερα, παραμένει όμως το γεγονός ότι έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Εμείς επιτύχαμε να πείσουμε το δημοτικό συμβούλιο σε κάθε έργο που προγραμματίζεται στην πόλη να υπάρχει αντιπροσωπεία αναπήρων, είτε τυφλών είτε ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, ώστε να εξετάζουν αν το καινούργιο έργο είναι συμβατό με τις ανάγκες τους».
Αντιφάσεις


Στη διάρκεια των γυρισμάτων του βίντεο, το οποίο δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πεζός στις ελληνικές πόλεις, υπήρξαν ορισμένα περιστατικά που κατέδειξαν την αντιφατική κατά κάποιον τρόπο συμπεριφορά πολλών συμπολιτών μας.

«Υπήρχαν άνθρωποι που σταματούσαν να βοηθήσουν αυτόν που δυσκολευόταν να διασχίσει τον δρόμο»
λέει ο κ. Χρυσαφίδης. «Πιθανότατα είναι οι ίδιοι άνθρωποι που παρκάρουν στα πεζοδρόμια ή διασχίζουν πεζοδρόμους με τη μοτοσικλέτα τους. Οταν δουν όμως τον άνθρωπο που εκείνη τη στιγμή αντιμετωπίζει το πρόβλημα θα τρέξουν να βοηθήσουν. Με το βίντεο αυτό προσπαθούμε ακριβώς να δώσουμε πρόσωπο στο πρόβλημα ώστε να γίνει αντιληπτό στον καθένα».

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 17 Δεκεμβρίου 2013

HeliosPlus