Oριακή αύξηση 0,3% σημείωσε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Μάιο 2007 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2006 έναντι αύξησης 1,9% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Πάντως η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) δεν συμμερίζεται την άποψη ότι πρόκειται για οριακή αύξηση αποδίδοντας το 0,3% κυρίως στο γεγονός ότι μειώθηκαν οι δείκτες παραγωγής εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη κατά 19,6%, λόγω διακοπής λειτουργίας μιας μονάδας της ΔΕΗ, και μη μεταλλικών ορυκτών κατά 12%, λόγω διακοπών παραγωγής μιας μονάδας της ΑΓΕΤ. Παράλληλα η ΕΣΥΕ διακρίνει και ενθαρρυντικά στοιχεία στη βιομηχανική παραγωγή όπως, για παράδειγμα, την αύξηση της παραγωγής των τροφίμων-ποτών κατά 5,1%, των ειδών ενδυμασίας κατά 13,7%, των συσκευών ραδιοφωνίας, τηλεόρασης και επικοινωνιών κατά 70,4%, της κατασκευής τελικών προϊόντων εκ μετάλλου κατά 20,8% κ.λπ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η αύξηση κατά 0,3% του γενικού δείκτη βιομηχανικής παραγωγής τον μήνα Μάιο 2007 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2006 προήλθε από τις παρακάτω αντίστοιχες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

* Ο δείκτης παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών παρουσίασε αύξηση κατά 1,5%, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση της παραγωγής τροφίμων και ποτών και της παραγωγής παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα. * Ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού- φυσικού αερίουνερού παρουσίασε αύξηση 1,5% και * Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων-λατομείων παρουσίασε μείωση κατά 17,7%, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη. Στο πεντάμηνο
Εξάλλου ο μέσος δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στο πεντάμηνο ΙανουαρίουΜαΐου 2007 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του πενταμήνου Ιανουαρίου-Μαΐου 2006 παρουσίασε αύξηση κατά 1,7% έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2006 προς το 2005.

Η κατά 1,7% αύξηση οφείλεται στις αυξήσεις του δείκτη παραγωγής ορυχείων-λατομείων κατά 0,5%, του δείκτη παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 1,8% και του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμού- φυσικού αερίουνερού κατά 1,7%.