Ως παιδιά, όλοι λατρεύαμε το παγωτό φράουλα -και πολλοί απο εμάς το αγαπάμε ακόμη. Πλέον, όμως, υπάρχουν τόσα υπέροχα, εξωτικά, κατακόκκινα φρούτα στη διάθεσή μας, που είναι κρίμα να μην τα απολαμβάνουμε παγωμένα. Γι’ αυτό και ζητήσαμε από τη Νάντια Πολυζώη να μας ετοιμάσει τρία διαφορετικά παγωτά σε κόκκινες ή ροζ αποχρώσεις. Παγωτά που φτιάχνονται εύκολα, με λίγα υλικά, αλλά γεμάτα γεύση που μας ταξιδεύει πίσω στα παιδικά μας χρόνια.

Παγωτό ξυλάκι τσίζκεϊκ

Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Χρόνος προετοιμασίας: 15΄ 

Χρόνος ψύξης: 5 ώρες

Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 4 μερίδες

  •  200 γρ. τυρί κρέμα
  •  1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  •  3/4 φλιτζ. γάλα
  •  6-7 μπισκότα τύπου digestive θρυμματισμένα
  •  1 φλιτζ. κόκκινα φρούτα (βατόμουρα, μύρτιλα κ.λπ.) σε κομμάτια

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα λίγο ακόμα ώστε να απορροφηθεί πλήρως.
  1. Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα, μέχρι να αποκτήσουμε ένα λείο μείγμα. Ενσωματώνουμε στο τέλος τα μπισκότα και τα φρούτα ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
  1. Μοιράζουμε το μείγμα σε καλούπια παγωτού, προσθέτουμε τα ξυλάκια και τα παγώνουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 5 ώρες προτού σερβίρουμε.

Γρανίτα φράουλα με γιαούρτι και μέλι

Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Χρόνος προετοιμασίας: 10΄

Χρόνος ψύξης: 6 ώρες

Βαθμός δυσκολίας:*

Υλικά για 10-15 μερίδες

  •  500 γρ. φρέσκες ή κατεψυγμένες φράουλες + λίγες επιπλέον για το γαρνίρισμα
  •  2-3 κ.σ. μέλι (ανάλογα με τις προτιμήσεις μας)
  •  200 γρ. γιαούρτι (κατά προτίμηση στραγγιστό)
  •  Χυμό από 1 λεμόνι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τις φράουλες με το μέλι και το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για περίπου 10-15 λεπτά, ώστε να απελευθερωθούν οι χυμοί των φρούτων. Το μεταφέρουμε στη συνέχεια στον κάδο του πολυκόφτη και το πολτοποιούμε μέχρι να γίνει λείο.
  1. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε ελαφρά με κουτάλι ή μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί, προσπαθώντας ωστόσο να διατηρήσουμε λίγο τη υφή του.
  1. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ρηχό δοχείο και το παγώνουμε στην κατάψυξη για 5-6 ώρες προτού το σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγες φράουλες. Εναλλακτικά, το μοιράζουμε σε καλούπια για παγωτό ξυλάκι.

Σορμπέ φράουλας με λάιμ

Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Χρόνος προετοιμασίας: 10΄ 

Χρόνος ψύξης: 12 ώρες 

Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 6 μερίδες

  •  500 γρ. φρέσκες ή κατεψυγμένες φράουλες
  •  150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  •  75 ml χυμό λάιμ
  •  1 σφηνάκι ποτό της αρεσκείας μας (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε πολύ καλά και καθαρίζουμε τις φράουλες. Τις ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό λάιμ και το ποτό (προαιρετικά) και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να πολτοποιηθούν πλήρως τα φρούτα.
  1. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ρηχό μπολ και το παγώνουμε στην κατάψυξη για 12 ώρες. Ενδιάμεσα το χτυπάμε 2-3 φορές με μίξερ χειρός – έτσι θα γίνει πιο αφράτο και μαλακό το σορμπέ.

Μυστικό: Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε σορμπέ και με άλλα φρούτα εποχής όπως ροδάκινα ή βερίκοκα τα οποία, αφού πλύνουμε και κόψουμε σε κομμάτια, τα παγώνουμε για λίγες ώρες στην κατάψυξη προτού τα πολτοποιήσουμε με τη ζάχαρη και το χυμό.